Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Αναντίρρητα και μόνο στο άκουσμα της απόκτησης του δικαιώματος του «συνδικαλίζεσθαι» στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα αντανακλαστικά του μέσου Έλληνα και ιδιαίτερα αρκετών Στρατιωτικών όπως είναι φυσικό, χτυπάνε κόκκινο. Τα δείγματα γραφής του συνδικαλιστικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας, έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση πως η έναρξη του συνδικαλισμού σε οποιαδήποτε εργασιακή ομάδα, είναι απαρχή αλλοτρίωσης και αταξίας. Όχι και τόσο άδικα.
Σε μια χώρα που η κοινή γνώμη είναι συνηθισμένη σε συνδικαλιστικές πρακτικές εκφοβισμού και ενίοτε… εκβιασμού, με μοχλό πίεσης την ταλαιπωρία των πολιτών, μέσω κατεβάσματος διακοπτών, διακοπής λειτουργίας ΜΜΜ και δημοσίων υπηρεσιών, η ιδέα της εξάπλωσης τέτοιου είδους πρακτικών στον σκληρό πυρήνα του κράτους όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί μάλλον εφιάλτη.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις όμως έχουμε πλέον μία πραγματικότητα! Από το 2016 και έπειτα, υφίσταται επίσημη θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στελεχών. Η νομιμοποίηση της θεσμικής εκπροσώπησης, επήλθε με την προσθήκη του άρθρου 30Γ στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Αναπόφευκτα λοιπόν, η ονομασία της θεσμικής εκπροσώπησης ονομάζεται συνδικαλισμός, αν και όπως είναι εύλογο, η φύση του στρατιωτικού περιβάλλοντος επέβαλε την απαγόρευση αρκετών εκ των μορφών άσκησης πίεσης, όπως για παράδειγμα την απεργία, την στάση εργασίας, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων κ.α. Έκτοτε όπως είναι φυσιολογικό, η θεσμική εκπροσώπηση πέρασε τις συνηθισμένες "παιδικές ασθένειες" καθόσον υπήρχαν δυστυχώς «προσωπικές ατζέντες» και κακοδιαχείριση συνηθισμένες παθογένειες του «συνδικαλισμού»!
Υπό τις ευλογίες του νέου νομοθετικού πλαισίου, το 2017 ιδρύεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), αποτελώντας τον αποκλειστικό θεσμικό εκπρόσωπο των εν ενεργεία στρατιωτικών, με σκοπό την προαγωγή των συμφερόντων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε στρατιωτικού, καθώς και την συμβολή για ποιοτική – ποσοτική αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σημαντικό στοιχείο που κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί είναι ότι γίνεται αυστηρός διαχωρισμός. Δηλαδή υπάρχει ρητή απαγόρευση εμπλοκής των θεσμικών εκπροσώπων των εν ενεργεία στελεχών σε θέματα επιχειρησιακής φύσεως, της διοίκησης των μονάδων και η απαγόρευση χαρακτηρισμού και κριτικής στην Στρατιωτική Ηγεσία. Όλα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την ως γνωστόν αυστηρή εφαρμογή του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, εκ των πραγμάτων, αποτελούν εχέγγυα στην διασφάλιση υγιούς λειτουργίας του νέου αυτού θεσμού.
Πλέον η ΠΟΜΕΝΣ όπως δείχνει και η μέχρι τώρα πορεία της , εργάζεται με σταθερά βήματα, ενώνοντας μάλιστα στρατιωτικούς σε όλη την επικράτεια, και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα Οι μέχρι τώρα ενδείξεις αποδεικνύουν την συνεχώς αυξανόμενη επιθυμία για συμμετοχή των εν ενεργεία στρατιωτικών, φτάνοντας σήμερα αυτή να πλαισιώνεται από είκοσι και πλέον πρωτοβάθμιες ενώσεις σε όλη την επικράτεια.
Αυτό αριθμητικά σημαίνει ότι χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί μέσα από τις εγγραφές τους ως μέλη, αποδεικνύουν την επιθυμία τους να εκπροσωπούνται από το συλλογικό τους όργανο, και ότι η ΠΟΜΕΝΣ αποτελεί πλέον την θεσμική γέφυρα μεταξύ των στρατιωτικών με την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η μαζικότατη και πρωτόγνωρη σε συμμετοχή ημερίδα της ΠΟΜΕΝΣ, με θέμα ο «Συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές», που έλαβε χώρα στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018.(Φωτογραφία)
Με τα πρώτα δείγματα γραφής να φέρουν πολύ θετικές κριτικές, τόσο στο κομμάτι της σοβαρότητας, όσο και της υπευθυνότητας στην προσέγγιση των προβλημάτων, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος του δυναμισμού, τον οποίο διακρίνουν οι δράσεις τις ΠΟΜΕΝΣ, θα αναρωτηθεί κανείς μήπως οι στρατιωτικοί θα είναι αυτοί που τελικά θα διδάξουν τι θα πει υγιής "συνδικαλισμός" στην Ελλάδα έστω και μέσα σε …εισαγωγικά;