Μέχρι προχθές τη μόνη Σαχάρ που ήξερα ήταν τη Σαχάρ Χονταγιαρί, μια 30χρονη Ιρανή φίλαθλο, που αυτοπυρπολήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 για να μη φυλακισθεί, επειδή παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα της αγαπημένης ομάδας της. Ως γνωστόν, μετά την ιρανική επανάσταση του 1979, απαγορεύεται η παρουσία γυναικών στα γήπεδα. Η δε «προοδευτική» εγχώρια ιντελιγκέντσια σιωπά, σεβόμενη τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες αυτής της χώρας.
Από προχθές όμως έμαθα πως υπάρχει και μια άλλη Σαχάρ. Μια χαμογελαστή φατσούλα, με μαντήλα, που δηλώνει ότι στην Ελλάδα βρήκε ένα δεύτερο σπίτι. Απεικονίζεται όχι σε κάποιο βίντεο κάποιας ΜΚΟ, αλλά στου υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του ρατσισμού. Είθισται τα μηνύματα, για να είναι αποτελεσματικά, να παρουσιάζουν εξιδανικευμένες παραστάσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση της χαμογελαστής νεαρής μετανάστριας.
Δεν θα εμπλακώ στη συζήτηση για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί επαρκώς και σε μεγάλο βαθμό τα βλέπουμε να εξελίσσονται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Και στο κάτω-κάτω, ο καθένας τα προσεγγίζει από την ιδεολογική και πολιτική θεώρηση του.
Θα κρίνω λοιπόν το βίντεο του υπουργείου Δικαιοσύνης όχι ως προς την ουσία του, αλλά ως προς την πολιτική σκοπιμότητα του και μάλιστα στην τρέχουσα συγκυρία.
Ποια είναι η τρέχουσα συγκυρία;
Η μεγάλη πρωτοχρονιάτικη συγκέντρωση μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος και η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στη Χίο. Και τα δύο γεγονότα προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις σε μια σημαντική μερίδα πολιτών που αποτελούν το δυνητικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Προς τι λοιπόν σε αυτήν τη φάση, το συγκεκριμένο βίντεο του υπουργείου Δικαιοσύνης;
Είναι κανόνας στην πολιτική πως δεν κάνεις κίνηση η οποία σου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθείς να λύσεις. Είναι κανόνας, πριν ενεργήσεις να σταθμίσεις τα συν και τα πλην της σχεδιαζόμενης κίνησης σου και αν τα πλην είναι περισσότερα, κάνεις πίσω. Αν πάλι κάνεις λάθος εκτίμηση, δεν κάνεις για πολιτική. Ασχολήσου με κάτι άλλο.
Συνεπώς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να μας πουν πού απευθύνονταν με το συγκεκριμένο βίντεο; Ποιο πολιτικό κοινό επιχειρούν να επηρεάσουν; Και τελικά πώς ιεράρχησαν τα υπέρ και τα κατά αυτής της καμπάνιας; Ή μήπως δεν υπολόγισαν πως θα προκαλέσει αντιδράσεις;
Μάλλον στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως η υφιστάμενη φθορά λόγω πανδημίας δεν αντέχει πρόσθετες εστίες έντασης. Και κυρίως δεν έχουν αντιληφθεί πως το μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πρωτίστως την πρωτεύουσα, καθώς έχει επηρεάσει, επί τα χείρω, τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων αστικών περιοχών της. Ένα πρόβλημα που δρα αποσταθεροποιητικά στην εκλογική βάσης της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι κανόνας στην πολιτική, να αναλύουμε και να αφουγκραζόμαστε τις συγκυρίες και αναλόγως να πράττουμε. Ως εκ τούτου το σχετικό βίντεο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το χαμογελαστό πρόσωπο της Σαχάρ ήταν παντελώς άκαιρο. Μάλλον ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απειρίας ή πολιτικής ανοησίας. Η ζημία πάντως, αν κρίνω από τις μαζικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο, καταγράφηκε.