Προχθές πέταξα για πρώτη φορά μετά την καραντίνα. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο κάθε άλλο παρά γνώριμη ήταν. Ελάχιστος κόσμος, πολλές προφυλάξεις και νέες διαδικασίες.
Το λεωφορειάκι που με πήγε στο αεροπλάνο ήταν γεμάτο με διαφημίσεις της Hertz. Η Hertz στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έκαναν αίτηση για πτώχευση πριν από λίγες ημέρες.
Στη συνέχεια ανέβηκα στο αεροπλάνο της Aegean. Ο μέχρι πριν τρεις μήνες κραταιός αερομεταφορέας της χώρας, που γιόρτασε τον περασμένο Φεβρουάριο την αγορά νέου στόλου αεροπλάνων, φαντάζει καταδικασμένος χωρίς κρατική βοήθεια.
Άνοιξα το κινητό μου. Πρώτη είδηση: «Πράσινο φως στη συμφωνία Γερμανίας και Lufthansa, για πακέτο στήριξης 9 δισ. ευρώ». Ο παγκόσμιος κολοσσός των αερομεταφορών, βρέθηκε σε αδιέξοδο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της κρίσης.
Τα αποτελέσματα της πανδημίας είναι πολλά. Και βρίσκονται γύρω μας. Αρκεί να κοιτάξει κανείς...
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η αγορά είναι ζωντανός οργανισμός και προσβάλλεται από ιούς και ασθένειες, το ίδιο εύκολα με τους ανθρώπους. Σήμερα, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε συνθήκες πολέμου.
Τα μηνύματα υπήρχαν πολύ νωρίτερα. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που ηγεσίες αποφασίζουν να τα αγνοήσουν με τεράστιες συνέπειες για τους λαούς που τις επέλεξαν.
Η ιστορία μας έχει διδάξει πολλές φορές στο παρελθόν, πως η λάθος ανάγνωση, η αδράνεια αλλά και οι λάθος κινήσεις, επιφέρουν καταστροφή.
Αν πάμε πίσω 80 χρόνια ακριβώς, στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα βρούμε αντίστοιχες περιπτώσεις ηγετών, που αποδείχθηκαν μικρότεροι των περιστάσεων.
Τον Μάιο του 1940, οι μονάδες των Ναζί εισβάλλουν στο Βέλγιο. Οι σύμμαχοι συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους εκεί. Οι Γερμανοί όμως, έχουν χωρίσει τα στρατεύματά τους. Μια μικρότερη δύναμη έμεινε στο Βέλγιο ενώ η μεγαλύτερη κατευθύνθηκε προς την Γαλλία.
Το σχέδιο ήταν ριψοκίνδυνο. Θα λειτουργούσε μόνο αν έπιαναν τους συμμάχους στον ύπνο.
Τότε, ο στρατηγός Μάνσταϊν, πείθει τον Χίτλερ να ακολουθήσει το σχέδιό του. Ένα σχέδιο, που υιοθετούσε μια διαφορετική τακτική από αυτήν που, έως τότε, χρησιμοποιούσε ο γερμανικός στρατός. Μια παράλληλη ταχύτατη επέλαση των αρμάτων μάχης, με κάλυψη από αέρος της Λουφτβάφε. Με αυτό τον τρόπο, μέχρι να καταλάβουν οι σύμμαχοι τι τους χτύπησε, ο γερμανικός στρατός θα ήταν ήδη στο Παρίσι!
Ο Χίτλερ συμφωνεί. Το σχέδιο του Μάνσταϊν φαίνεται πολύ πιο τολμηρό και – σε περίπτωση επιτυχίας – θα έδινε ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα στους Γερμανούς, οι οποίοι, μέχρι τότε, σύμφωνα με τους ιστορικούς, είχαν κατώτερο στρατό. Κατώτερο σε αριθμούς και σε ποιότητα.
Προειδοποιητικά μηνύματα άρχισαν να φτάνουν στο Γαλλικό επιτελείο. Αναγνωριστικά αεροπλάνα ανέφεραν μεγάλη στρατιωτική κίνηση οχημάτων στα νότια και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στις Αρδένες.
Η γαλλική στρατιωτική ηγεσία δεν πιστεύει τις αναφορές των αναγνωριστικών της. Ο στρατηγός Γκαμελέν λέει ότι αυτό είναι αδύνατον: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια...» και αγνοεί τα μηνύματα.
Οι γερμανικές δυνάμεις όρμηξαν μέσα από το δάσος, διασχίζοντας τον ποταμό Μεύση στα γαλλικά σύνορα, με ταχύτητα, που ο τότε κόσμος δεν είχε ξαναδεί.
Το σχέδιο ήταν να περικυκλώσουν το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα και τις γαλλικές δυνάμεις στο Βέλγιο. Και ήταν πετυχημένο!
Οι αποφάσεις του Γάλλου Στρατηγού, παρ’ολίγο να κοστίσουν τον πόλεμο πριν αυτός καλά-καλά ξεκινήσει. Αν είχε εμπιστευτεί τις αναφορές των ανταποκριτών του, οι Σύμμαχοι θα είχαν τον γερμανικό στρατό στο έλεός τους. Βλέπεις, ο δρόμος για τις Αρδένες ήταν στενός και είχε σε κάθε του πλευρά αναχώματα. Το μποτιλιάρισμα που είχε δημιουργηθεί, άφηνε τα γερμανικά άρματα τελείως ευάλωτα.
Αν τα βομβαρδιστικά των Άγγλων και των Γάλλων είχαν την εντολή να επιτεθούν κατά των δυνάμεων των Γερμανών σε εκείνο το σημείο, ο πόλεμος θα είχε λήξει άμεσα και εκατομμύρια άνθρωποι θα γλίτωναν τα επόμενα χρόνια την πείνα, την εξαθλίωση, τον θάνατο.
Ένας σημαντικός παράγοντας μιας πολεμικής επιτυχίας λοιπόν, είναι πάντα ο αιφνιδιασμός. Από την άλλη, το ίδιο σημαντική είναι η σωστή πληροφόρηση αλλά και η επιλογή να την εμπιστευτείς, πριν να είναι πολύ αργά.
Για να επιστρέψουμε στα δικά μας, σήμερα η παγκόσμια οικονομία και μαζί με αυτήν η αγορά, δέχεται πόλεμο. Και ναι, αιφνιδιάστηκε... Γιατί επέλεξε να αγνοήσει τις πληροφορίες για πιθανή πανδημία, από τον Νοέμβριο του 2019. Οι επιστήμονες, που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους στην παγκόσμια υγεία λοιδωρήθηκαν και θεωρήθηκαν από υπερβολικοί έως και γραφικοί.
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, παγκοσμίως, πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Τα αποτελέσματα βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.
Σήμερα, για άλλη μια φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως έρχεται άμεσα δεύτερη κορύφωση, σε περιοχές που η πανδημία υποχωρεί.
Ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε ότι οι πανδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν εντός του 2020, σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει.
Η Γαλλία έπεσε σε 5 ημέρες. Για την παγκόσμια αγορά χρειάστηκαν 2 μήνες για να φανούν κενά και συστημικές παθογένειες.
Θα αντέξει το παγκόσμιο επιχειρείν άλλο ένα χτύπημα; Θα είμαστε έτοιμοι αυτή τη φορά; Θα αποδειχθούν οι ηγεσίες αντάξιες των καιρών;
Σε λίγο καιρό, στους δέκτες σας. Μείνετε συντονισμένοι...