Ξυπνάει, επιτέλους, ο πολιτικός μας ηγέτης και αλλάζει «γραμμή πλεύσης», προσεγγίζοντας έτσι το τι πράττει η λοιπή υφήλιος στο θέμα του κορονοϊού.
Πράγματι, αφού οι επιστήμονες του Imperial College «έτρεξαν» τα μοντέλα τους με τα νέα δεδομένα από την Ιταλία, ο Μπόρις διαπίστωσε ότι εάν συνεχίζαμε το «παιχνίδι με την ρουλέτα», οι νεκροί από τον ιό θα έφταναν τους 250 χιλιάδες.
Άρχισαν, λοιπόν, και εδώ, οι περιορισμοί. Γίνονται, όμως, με εθελοντικό τρόπο. Η νέα στρατηγική, σύμφωνα με τους ειδικούς, «δείχνει» ότι οι νεκροί από τον ιό θα περιοριστούν «μόνο» στους 20 χιλιάδες (UK’s original coronavirus plan risked ‘hundreds of thousands’ dead).
Και όμως, τα supermarkets εξακολουθούν να «αδειάζουν» όσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης. Κατόπιν αυτού, τα ίδια τα supermarkets, θέτουν περιορισμό στις αγορές μας: μέχρι 3 αγορές σε είδη υγιεινής. Καθόλου κολακευτικό για την Μεγάλη Βρετανία η οποία διαθέτει κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο από την Ιαπωνία, την Γαλλία και την Ιταλία.
Για όσους, μάλιστα, και καλά κάνουν, παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι ενώ τα χρηματιστήρια, εν μέσω αβεβαιότητας, «πέφτουν» (Coronavirus: five essential measures to bolster the global central bank 'bazooka' ), ορισμένα supermarkets προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό (Morrisons 'to create 3,500 new jobs' ) προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Και ενώ συζητούσα τα παραπάνω με φίλο από την Ελλάδα, μου επισήμανε αυτός το εξής: «ας κάνει ότι θέλει ο λαϊκιστής Μπόρις αρκεί να γυρίσουν τα παιδιά μας (εννοώντας τους φοιτητές) πίσω!»
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το παραπάνω. Όμως, καλό θα ήταν να απαντήσω στο εύλογο ερώτημα του πόσα παιδιά (ελληνίδες φοιτήτριες και έλληνες φοιτητές) υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκινώ με την παρατήρηση ότι λόγω και της (προηγούμενης) οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι φοιτήτριες/φοιτητές από την Ελλάδα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση του Ηνωμένου Βασιλείου βαίνουν μειούμενοι.
Για παράδειγμα, το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, υπήρχαν 11.790 έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία στοιχεία, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, μιλάνε για 9.920 Έλληνες φοιτητές.
Σημειώνω, με την ευκαιρία, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών, ήτοι ποσοστό 80%, προτιμά την Αγγλία, σε σχέση με το 14% που προτιμά την Σκωτία, το 5% που προτιμά την Ουαλία και το περίπου 1% που προτιμά την Βόρεια Ιρλανδία. Συνεπώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών υφίσταται τις επιπτώσεις της πολιτικής Μπόρις. Πάντως, αφού αποφασίσαμε να σταματήσει το μάθημα μέσα στο Αμφιθέατρο (σσ: αυτό μπορεί και να διαφέρει από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο), οι φοιτήτριες/φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις και να δώσουν εξετάσεις online από την Ελλάδα εάν θέλουν.
ΥΓ : Η Βρετανική κυβέρνηση ζητά από μεγάλες/εμβληματικές εταιρίες (Rolls-Royce, Land Rover κλπ) να αρχίσουν την παραγωγή αναπνευστήρων γιατί το σύστημα υγείας διαθέτει μόνο 5.900 ενώ θα χρειαστούν περίπου 20.000 για τα επείγοντα περιστατικά. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε νέες καταστάσεις αλλά πόσο ρεαλιστικό κρίνεται να «γυρίσουν» γρήγορα οι αυτοκινητοβιομηχανίες την παραγωγή από αυτοκίνητα σε αναπνευστήρες; Και εάν το επιτύχουν, θα είναι η παραγωγή εφάμιλλη εκείνης των εργοστασίων που χρόνια τώρα εξειδικεύονται σε αναπνευστήρες;