Γιατί ο Βαρουφάκης πουλάει το καλοκαίρι;

Γιατί ο Βαρουφάκης πουλάει το καλοκαίρι;

Του Κώστα Μήλα*

Ομολογώ ότι δεν περίμενα να περάσουμε το καλοκαίρι σχολιάζοντας ότι κατέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του Adults in the Room. Φαντάζομαι ότι, από την στιγμή που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, θα γίνει ανάρπαστο (ως επί το πλείστον) από τους μη Συριζαίους.

Τι λοιπόν κρατάμε από τα όσα καταγράφει, είτε από μνήμης (ελέφαντα), είτε με (μυστικό) τρόπο μέσω του κινητού του τηλεφώνου (ή με οποιοδήποτε άλλο οπτικοακουστικό υλικό) ο Γιάνης Βαρουφάκης;

1. Το κινητό τηλέφωνο του Γιάννη λογικά πρέπει να είναι ότι καλύτερο διαθέτει η αγορά σήμερα ή, τουλάχιστον, ότι καλύτερο ήταν στην διάθεση των καταναλωτών αλλά και...υπουργών το πρώτο εξάμηνο του 2015 έτσι ώστε να καταγράφει με απόλυτη ευκρίνεια, από ικανή απόσταση και βέβαια χωρίς ενοχλητικά παράσιτα τις συνομιλίες του πρώην υπουργού με ομολόγους του εντός/εκτός Ελλάδας. Μάλλον ο πρώην υπουργός δεν προχώρησε στην έκδοση του καλουμένου audio book (το οποίο θα προσέφερε στον αναγνώστη live τις παραπάνω συνομιλίες) και βεβαίως θα "έσπαγε ταμεία" μόνο υπό τον φόβο νομικών κυρώσεων από τα «θύματα» των «υποκλοπών».

2. Τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί στο παραπάνω βιβλίο, έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας από τον ίδιο τον συγγραφέα μέσω αλλεπάλληλων συνεντεύξεων του. Συνεπώς, δεν νομίζω ότι αποτελούν κάτι εξαιρετικά νέο το οποίο να προκαλούσε τέτοιους τριγμούς που να οδηγούσαν σε (άμεση) κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σίγουρα, είχαν στο μυαλό τους την Δραχμή αλλά, καθώς ήταν παντελώς ανέτοιμοι για όποια μορφή εξουσίας, άλλο τόσο απροετοίμαστοι υπήρξαν και για την επιστροφή στην Δραχμή, η οποία, στα δικά  τους μάτια, θα οδηγούσε και πάλι στον αλόγιστο κρατισμό του αμαρτωλού παρελθόντος. 

3.  Η ουσία της όλης υπόθεσης παραμένει ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, με την αρωγή και άλλων ομολόγων του, πίεζαν για time out, ήτοι προσωρινό Grexit, το οποίο σίγουρα θα «γύριζε» σε Grexit χωρίς επιστροφή. Και τούτο επειδή, εάν και εφόσον βρισκόμασταν, έστω προσωρινά, εκτός Ευρωζώνης, οι Γερμανοί (και όποιοι άλλοι) σίγουρα θα έβρισκαν πλείστες όσες οικονομικές δικαιολογίες έτσι ώστε η επιστροφή μας να κατέληγε φρούδα ελπίδα. 

Βέβαια, ακόμα και σήμερα, και παρά τα όσα καθησυχαστικά ακούμε από τους εκάστοτε ιθύνοντες, η απειλή του Grexit δεν έχει εκλείψει. Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και η επιβολή, από την Τρόικα, ανέφικτων και παράλογων πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και της τάξης του 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια. 

Αφενός μεν, αυτό σημαίνει ότι η Τρόικα δεν εμπιστεύεται ούτε τον κ. Τσίπρα, αλλά ούτε και τον κ. Μητσοτάκη (εάν και εφόσον τον διαδεχθεί στην εξουσία). Αφετέρου δε, καταδεικνύει ότι (δυστυχώς) δεν εμπιστεύονται καμία ελληνική κυβέρνηση σε βάθος τεσσαρακονταετίας και...βάλε.

Διασκεδαστικά λοιπόν, για το καλοκαιρινό λιοπύρι, τα όσα γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Με την απειλή όμως του Grexit, μέσω της επιβολής ανέφικτων πλεονασμάτων, να παραμένει ενεργή, ίσως χρειασθεί νέο κεφάλαιο στο παραπάνω βιβλίο. Κεφάλαιο, στο οποίο ο Γιάνης Βαρουφακης θα εξηγεί με σαφέστατο τρόπο το πως, εμείς οι Έλληνες, θα εξαλείψουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης έτσι ώστε να αποσύρουν οι εταίροι μας τον "ζουρλομανδύα" των παράλογων πλεονασμάτων μήπως και ανασάνει κάπως η πολυπαθούσα οικονομία μας.

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.