Την ώρα που ο Μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού ετοιμαζότανε να φάει αμάσητους μερικούς εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους για πρωινό, διορισμένους στη χρυσή επταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεώτερου, ο Πρόεδρος Πάκης είπε εκείνο για το νόμισμα και τον άνθρωπο. Ο Πρόεδρος της καρδιάς μας είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Δεν κάνουμε λάθος, ε;
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι καθηγητής. Κι οι καθηγητές προσέχουν τι λένε. Μέχρι και το τελευταίο κόμμα της πρότασης. Μας είναι, λοιπόν, εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο καθηγητής δεν ήξερε όταν έκανε τις σχετικές δηλώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και το PSI, τον… Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού και το νόμισμα που θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο.
Οι τρεις αυτές δηλώσεις είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Εξυπηρετούσαν τη ρητορική και τη στρατηγική της κυβέρνησης τους Αλέξη Τσίπρα! Η πρώτη δήλωση περί του PSI έγινε λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό και εξέφραζε απόλυτα το πνεύμα και το νόημα των τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της σύσκεψης. Η δήλωση για τον Μινώταυρο έγινε λίγο πριν ο πρόεδρος Αλέξης αποφασίσει να ανοίξει πόλεμο με το ΔΝΤ και η δήλωση για το νόμισμα ήρθε λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup και μια ενδεχόμενη –και απευκταία– αποτυχία.
Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ενωτικός. Αυτό, τουλάχιστον, μας έμαθε ο Κωνσταντίνος ο Καραμανλής, ο Εθνάρχης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μένει μακριά από τις κομματικές έριδες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προνοεί για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Αν τα κάνει όλα αυτά ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τότε είναι ένας καλός Πρόεδρος. Είναι;
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν παλαιά στελέχη της δεξιάς που νιώθουν άβολα με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ήθελαν μία άλλη επιλογή, η οποία να ταιριάζει περισσότερο στις απόψεις τους κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό σε μία Δημοκρατία. Οι ίδιοι ίσως να μην ανεχόντουσαν κάτι διαφορετικό σε αυτό που θα ονόμαζαν ζωτικό τους χώρο, αλλά στις σύγχρονες Δημοκρατίες υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες και είναι σεβαστές. Κατά τα λοιπά επιμένουν να εντάσσουν τον εαυτό τους στο κέντρο. Αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία.
Το γεγονός ότι έχουν κηρύξει «πόλεμο» στον… Μινώταυρο, θεωρούν τον Κυριάκο εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και από την άλλη οραματίζονται μία άλλη και… μεγάλη κεντροδεξιά είναι κάτι που χρήζει προσοχής. Το ότι και ο φίλος τους Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ταυτίζεται με τις πολεμικές τους ιαχές, είναι άξιο απορίας. Ότι απαιτούν απέναντι σε αυτήν την πρακτική και μηδενική κριτική είναι δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα. Και μεταξύ αυτών των «πραγμάτων» περιλαμβάνεται και το πώς οι ίδιοι οραματίζονται τις εξελίξεις από εδώ και πέρα. Η συνύπαρξη στην εξουσία των δυνάμεων του λαϊκισμού της Αριστεράς και της Δεξιάς δεν μπορεί να συνεχιστεί σε μία Ελλάδα που θα πλησιάζει προς τη Δύση. Γι'' αυτό κι οι μεταρρυθμίσεις, ο εκσυγχρονισμός, είναι εχθροί αυτού του καθεστώτος. Επειδή φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στην κανονικότητα.
Θανάσης Μαυρίδης