Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της μνημονιακής περιόδου είναι το ταξίδι του Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα. Και ναι μεν μπορώ να αποδεχτώ ότι ο Νίκος είναι θαυμαστής του καθεστώτος του Τσάβες και του Μαδούρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ το ίδιο για τους Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν. Ποιοι συμμετείχαν, τι συζήτησαν;
Μιλάμε για το 2013. Επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και την δραχμή με πολλές θυσίες. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα είχε μπει και πάλι στις ράγες και πάλευε για να επιστρέψει σε κάποιου είδους κανονικότητα. Η χώρα προσπαθούσε να μείνει στο ευρώ, αλλά κάποιοι έκαναν σχέδια για το πώς θα κέρδιζαν δισεκατομμύρια αν η χώρα … έβγαινε από το ευρώ!
Το ταξίδι στην Βενεζουέλα με τον δικηγόρο των off shore Αρτεμίου διέρρευσε από κάποιο «ατύχημα». Το ίδιο συνέβη και με τις επαφές με τους φαρμακοβιομήχανους. Είναι αυτά που μάθαμε. Μπορούμε να υποθέσουμε, χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε, ότι θα πρέπει να υπήρξαν και πολλές άλλες τέτοιες στενές επαφές με την ελληνική επιχειρηματική ελίτ.
Το ταξίδι στην Βενεζουέλα, πάντως, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επειδή συνέβη πολύ νωρίς, τότε που δεν ήταν ακόμη καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η επόμενη κυβέρνηση. Μιλάμε για το 2013 και όχι για τον Σεπτέμβριο του 2014. Το επόμενο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί – αν και έχει τεθεί πολλές φορές- είναι το πόσο στενές είναι οι σχέσεις με τον δικηγόρο των off shores κ. Αρτεμίου. Πόσες φορές επισκέφτηκε το Μαξίμου και ποιους συνάντησε. Και τέλος τι ακριβώς συζήτησαν στην Βενεζουέλα. Αν, δηλαδή, μεταξύ των θεμάτων της συζήτησης ήταν η ανταλλαγή τροφίμων με καύσιμα! Προσέξτε! Μιλάμε για το 2013 κι αν υπήρξε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να μας πουν οι συμμετέχοντες ποιον ακριβώς εκπροσωπούσαν.
Έχουμε μόνο σκόρπιες εικόνες από ένα παζλ που πρέπει να απαρτίζεται από πάρα πολλά κομμάτια. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε όλη την αλήθεια. Γιατί μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες όπως των Βαρδινογιάννη, Αγγελόπουλου, Κόκκαλη, Παναγόπουλου, στήριξαν τόσο πολύ τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς και είναι δικαίωμα του καθενός να στηρίζει όποιον θέλει. Αλλά είναι λίγο περίεργο αυτοί ειδικά οι άνθρωποι να στηρίζουν τον … ταξικό τους εχθρό.
Η Ιστορία δεν έχει μυστικά. Ή καλύτερα τα όποια μυστικά μαθαίνονται. Αργά ή γρήγορα. Δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε να τα μάθουμε σε αυτή την ζωή. Εκείνο που πρέπει πάντως να μάθουμε και να διερευνήσει η επόμενη κυβέρνηση είναι αν τα γεγονότα του 2015, που κόστισαν στην χώρα μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, συνέβησαν απλά ή ήσαν προϊόν κάποιου μακροχρόνιου σχεδίου κι αν σε αυτό το σχέδιο συμμετείχαν και επιχειρηματίες. Με άλλα λόγια, αν κάποια ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα είχαν λόγους να δουν την Ελλάδα έξω από την ζώνη του ευρώ…
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]