Γιατί δεν λειτούργησε το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου έναντι του ευρώ

Γιατί δεν λειτούργησε το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου έναντι του ευρώ

Της Μαίρης Βενέτη*

Πολύ συχνά αυτόν τον καιρό ακούω την εξής ερώτηση: Γιατί ενώ στις ΗΠΑ διανύουμε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων, αυτό δεν έχει αντικατοπτριστεί στην αγορά συναλλάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν έχει δώσει στο ζεύγος eur/usd την λογική κατεύθυνση που περίμεναν, ήτοι ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Πράγματι, παρόλο που η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται για αρκετούς μήνες να εγκαταλείψει τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και ταυτόχρονα η FED επανέλαβε τις προοπτικές για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, έχουμε μια εξαιρετικά καλή απόδοση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο τερματίζει τη χρονιά κατά 12% ασθενέστερο.

Εντυπωσιακό είναι δε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη FED, οδήγησαν την απόκλιση μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων διάρκειας δύο ετών στο μεγαλύτερο σημείο της, όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα.

 

Η οικονομική ανάταξη της ευρωζώνης έκλεψε τα φώτα

Ο βασικός λόγος κατά την άποψη μου που το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου «δεν λειτούργησε», είναι ότι οι traders επικεντρώνονται αυτήν την περίοδο στις μακροοικονομικές προοπτικές.

Τα fundamentals στην ουσία επισκίασαν την διαφορά των επιτοκίων εκατέρωθεν του Ατλαντικού, καθώς υποδεικνύουν ότι η οικονομία της Ευρώζώνης αναζωογονείται με υψηλή μάλιστα ταχύτητα, ενώ ο κύκλος των ΗΠΑ αρχίζει σιγά σιγά να γερνάει, αν και αναμένεται άλλο ένα peak μέσα στο 2018 λόγω της μείωσης του εταιρικού φόρου των επιχείρησεων των ΗΠΑ.

 

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη Ευρωζώνης και ΗΠΑ

Οι αναλυτές της ΕΚΤ προβλέπουν κατά μέσο όρο ρυθμούς αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ 2,2% φέτος, 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, που συνιστούν μία αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας για φέτος και κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας για το 2018 και το 2019, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Η μέση μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το 2022 παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,6%.

Οι προβλέψεις για την ανεργία της ευρωζώνης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρέμειναν σταθερές.

Παρεμφερείς ήταν και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ , ο οποίος επισήμανε ότι με την υψηλότερη ανάπτυξη σε βάθος δεκαετίας, η Ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει άλλες μεγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες φέτος, με ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, πριν υποχωρήσει στο 2,1% το 2018 και στο 1,9% το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε οριακά υψηλότερα τις προβλέψεις του, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιταχυνθεί από το 2,2% φέτος στο 2,5% το 2018-χάρη στην αναμενόμενη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου εισοδήματος- πριν υποχωρήσει στο 2,1% το 2019.

Τι καταδεικνύει η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων

Ενώ λοιπόν η άνοδος της επιτοκιακής διαφοράς συνδέθηκε με τα bearish στοιχήματα έναντι του ενιαίου νομίσματος πριν από ένα χρόνο, τώρα φαίνεται να ισχύει ακριβώς το αντίστροφο.

Στην αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων, οι long θέσεις από τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου υπερέβησαν τις short θέσεις κατά περίπου 86.000, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της U.S. Commodity Futures Trading Commission.

Στο τέλος του 2016, η καθαρή θέση short συμβολαίων ήταν πέριξ των 70.000.

Σαφέστατα και η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων υποδεικνύει ότι η σχέση μεταξύ νομισμάτων και διαφορών επιτοκίων είναι πλέον πολύ αδύναμη.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν απορρίπτω σαν σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν δίκιο αρκετοί αναλυτές που πιστεύουν ότι οι επενδυτές προσπαθούν να επιτύχουν έστω κάποιες στοιχειώδεις αποδόσεις σε μια εποχή όπου η δεξαμενή ομολόγων με υπο-μηδενικές αποδόσεις φθάνει τα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους Bloomberg Barclays Global Indexes.

Αυτοί τελικά οι επενδυτές μπορούν όντως να αποφασίσουν ότι οι επιπλέον 250 μονάδες βάσης που μπορούν να πάρουν από τα κρατικά ομόλογα, είναι αρκετές για να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού σε δολάρια.

Προς το παρόν όμως, τα fundamentals ασκούν μεγαλύτερη έλξη και το ευρώ ακολουθεί το θετικό συναίσθημα γύρω από το ευρωπαϊκό πολιτικό και αναπτυξιακό περιβάλλον.

Μια εικόνα όσες χίλιες λέξεις όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg.

 

Οι εκτιμήσεις μας για το 2018

Το ευρώ φαίνεται λοιπόν να επεκτείνει την πορεία του έναντι του δολαρίου το επόμενο έτος.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι traders φέτος μπορεί να αγνόησαν το χάσμα της επιτοκιακής διαφοράς, αλλά πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν σαν δικαιολογία πωλήσεων την συρρίκνωση της, όταν με το καλό γίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει και αυτή τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στα τεχνικά τώρα του ζεύγους, οι αντιστάσεις για την ισοτιμία τοποθετούνται όπως φαίνονται και στο παρακάτω διάγραμμα στα επίπεδα του 1,2217, 1,2466 και τέλος στη ζώνη 1,26-1,2690.

Δεν θα λείψουν κατά την γνώμη μου και οι ανάσες στο ζεύγος, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αποκλείω να χτυπηθεί η ζώνη 1,1576-1,1620 ακόμα και σε συνθήκες ceteris paribus.

Αν τώρα ξεφύγουμε των σταθερών συνθηκών-όπως για παράδειγμα αν η FED αποφασίσει μια ταχύτερη και επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων, ή οι προβλέψεις για ανάπτυξη της ευρωζώνης αποδειχτούν πολύ αισιόδοξες - τότε σε ένα τέτοιο νέο περιβάλλον, η πρώτη στήριξη είναι το 1,1470, ενώ η ζώνη 1,1163-1,12 αποτελεί κομβικό σημείο της γραμμής τάσης.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

* Η κα Μαίρη Βενέτη είναι πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
[email protected]