Της Αντιγόνης Καρατάσου
Προφανώς η προκυμαία ήτανε του «συνωστισμού» και άρα, η αναβίωση μιας σημαντικής στιγμής δεν αποτελούσε λόγο αποστολής τηλεοπτικού συνεργείου από την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση δεν μετέδωσε ζωντανά, όπως θα έπρεπε, την τελετή αγιασμού των υδάτων από την προκυμαία της Σμύρνης, το περίφημο «Quais», όπου πριν από το 1922 ο μητροπολίτης έριχνε τον σταυρό ανήμερα των Φώτων. Εκεί οι καταδιωκόμενοι πρόσφυγες έζησαν τις τελευταίες στιγμές φρίκης τον Αύγουστο του 1922 με την πόλη πίσω τους να φλέγεται, του Τσέτες και τα τουρκικά στρατεύματα να τους σκοτώνουν και κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή δίπλα στη θάλασσα, ή στα νερά της. Μετά κατεδαφίστηκε με μανία και η Αγία Φωτεινή και τίποτα δεν έμεινε να θυμίζει την «Άπιστη» Σμύρνη, την Γκιαούρ Ιζμίρ των Ελλήνων, των Τούρκων, των Αρμενίων, των Εβραίων, των Λεβαντίνων.
Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά, η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα και ο ιερέας της, ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος, με σοβαρότητα, επιμονή και πίστη, κατάφεραν να πάρουν άδεια για να τελέσουν σε δημόσιο χώρο, δηλαδή στην προκυμαία, τη φορτωμένη με τόσους συμβολισμούς και τόσα μαρτύρια, τον αγιασμό των υδάτων. Ούτε τη Σμύρνη ετοιμάστηκαν να ξαναπάρουν, ούτε μεγάλα λόγια ξεστόμισαν. Με ταπεινότητα που αρμόζει και σε Χριστιανούς και σε διωγμένους, τίμησαν με πολλή συγκίνηση, ακόμα και με δάκρυα, το έθιμο αλλά και τη μνήμη των προγόνων μας. Και όσοι την παρακολούθησαν, απόγονοι Μικρασιατών ή όχι, αισθάνθηκαν μεγάλη αγαλλίαση.
Την τελετή μετέδωσε όχι η ΕΡΤ αλλά ο ΣΚΑΙ. Αίσχος για την πρώτη, μπράβο για τον δεύτερο. Την ΕΡΤ την πληρώνουμε, να θυμίσω, οι φορολογούμενοι πολίτες από την τσέπη μας με ειδικό χαράτσι. Επομένως, οφείλει να είναι όλων των Ελλήνων. Κυρίως των απόντων, των νεκρών. Οφείλει να ανταποκρίνεται στους καιρούς και στα αιτήματά τους. Το πρώτο ζητούμενο είναι η γνώση της Ιστορίας και η διατήρηση της μνήμης. Γιατί λαοί που ξεχνούν την Ιστορία τους ζούνε νέες εθνικές καταστροφές.
Δεν έτυχε, όπως, πέτυχε. Στις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ που μεταδίδονταν από την ώρα της τελετής μέχρι και το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων κυριαρχούσε το ασφαλιστικό -επίκαιρο, βεβαίως, αλλά όχι τη συγκεκριμένη ώρα. Και αμέσως μετά, στο δελτίο, τρία ψόφια πλάνα, όσα πήραν από το ιδιωτικό κανάλι ή έκριναν ότι αρκούν, σε ένα μη - ρεπορτάζ, έδειξαν πως το θέμα σκοπίμως υποβαθμίστηκε. Δεν φάνηκε πουθενά η γνήσια συγκίνηση, δεν υπήρχε σκηνή που να εξελίσσεται, παρά μόνο κάποια πλάνα σχεδόν σαν φωτογραφίες. Και επαφή μέσω Skype με την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σμύρνης και τον αρχιμανδρίτη πατέρα Κύριλλο, σε συζήτηση με την παρουσιάστρια του δελτίου. Η ατμόσφαιρα ανύπαρκτη, καθώς με αυτούς τους όρους δεν είναι εύκολη η μετάδοση. Έπρεπε να έχει πάει συνεργείο επί τόπου και να στείλει αν όχι ζωντανό, κανονικό ρεπορτάζ.
Αλλά μετά, τι θα σκεφτόταν ο σύμμαχος Ερντογάν για μας; Το λιγότερο που θα έκανε θα ήταν να αποκλείσει τον θαλάσσιο χώρο του Καστελόριζου για ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις. Και αυτό, επ' ουδενί θα το θέλαμε... Φτου, φτου.
Μετά από όλα αυτά, ας μην αναρωτηθούμε καν γιατί ο εορτασμός των Φώτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο δεν πέρασε ούτε στα ψιλά από τους δέκτες μας όσο ήμασταν συντονισμένοι στην ΕΡΤ. Με μεγάλη συγκίνηση, πιστοί από κάθε γωνιά της Κύπρου γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στην κατεχόμενη πόλη, στην πόλη - φάντασμα, μετά από 42 ολόκληρα χρόνια. Στην πόλη που αποτελεί όσο καμιά άλλη στον κόσμο σύμβολο και την οποία ένα κρατικό κανάλι θα έπρεπε να αναφέρει με κάθε ευκαιρία.
Η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθησε στη θαλάσσια περιοχή της «Γλώσσας» η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. Αλλά, η ΕΡΤ το αγνόησε, μήπως στενοχωρηθεί ο Αττίλας. Φτου, φτου.