Γιατί το 2018 «μυρίζει» εκλογές

Γιατί το 2018 «μυρίζει» εκλογές

Tης Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Στοιχιζόμαστε με αυτούς που χαρακτηρίζουν το 2018 εκλογικό έτος. Και για την ιστορία, ήμασταν στους ελάχιστους που δημόσια υποστηρίζαμε πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα επιχειρούσαν καμία εκλογική διαφυγή από το επώδυνο κλείσιμο κάποιας αξιολόγησης και θα ψήφιζαν τα πάντα αδιαμαρτύρητα.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας έδειξαν με το «καλημέρα σας» τρία χαρακτηριστικά της πολιτικής τους ταυτότητας: Είναι αποϊδεολογικοποιημένοι, με μια χαλαρή αναφορά στον παλαιό Συνασπισμό της Αριστεράς (συγκυβερνούν με την Ακροδεξιά, κάτι που ο ΣΥΝ δεν θα έκανε ποτέ), είναι κυνικοί (το βλέπουμε στη διαχείριση το προσφυγικού) και αποδείχθηκαν και εξουσιομανείς (υπογράφουν χωρίς καμία αντίρρηση ό,τι τους ζητούν οι δανειστές). Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, όμως, δεν ορίζουν μόνο την ταυτότητά τους, αλλά και τα όρια που υπάρχουν στη λήψη αποφάσεων και πολιτικών ρίσκων.

Μόνο που το 2018 δεν είναι η κυβέρνηση που μοιράζει την τράπουλα των πολιτικών εξελίξεων. Ο υπαρκτός κίνδυνος να προκύψει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Σκοπιανό και η λήξη της δανειακής σύμβασης (μνημονίου) είναι τρία δυνητικά, πάντα, ραντεβού με τις εξελίξεις.

Έχει ένα ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε γιατί η κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις να ανοίξει το Σκοπιανό τη στιγμή που αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση του κυβερνητικού σχηματισμού, καθώς μόνο αφελείς πιστεύουν ότι μπορούν να κρυφτούν πίσω από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον συγκεκριμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στο Μακεδονικό την ιδανική ευκαιρία να συγκρουστεί εύσχημα και ελεγχόμενα με τους ΑΝΕΛ και με τρόπο που να διασώζει ό,τι έχει απομείνει από την πολιτική τους αξιοπρέπεια για να προκαλέσει εκλογές. Ο Πάνος Καμμένος βλέπει την ευκαιρία να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει κάτι από τις αριστερές αναφορές του. Και οι δύο ευελπιστούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία

Αυτό το τελευταίο είναι δύσκολο να το καταφέρουν. Στο 11ο Συνέδριο η ηγεσία έκανε σαφές ότι μένει στη γραμμή του Βουκουρεστίου. Διακινδυνεύουμε μια ακόμα πρόβλεψη. Στο ζήτημα της διαχείρισης του Μακεδονικού από τη Ν.Δ. θα δούμε στην πρώτη γραμμή τον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη. Άλλωστε είναι ένα πρόβλημα της δικής τους γενιάς. Κι αυτό να το κρατήσουμε.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.