Για να μην θρηνήσουμε νέα θύματα στα γήπεδα που παίζουν τα παιδιά

Για να μην θρηνήσουμε νέα θύματα στα γήπεδα που παίζουν τα παιδιά

Του Ροδόλφου Δρακούλη*

Πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που ένα νέο παλικάρι που παραθέριζε στη Χίο καταπλακώθηκε από μπασκέτα, και περίπου δύο εβδομάδες από τότε που ακόμα ένα νέο παιδί τραυματίστηκε από δοκό αυτοσχέδιου τέρματος.

Ίσως κάποιοι σκεφτούν ότι τέτοια περιστατικά δεν είναι συνήθη, λίγοι θα σκεφτούν το αν θα μπορούσαν αυτά τα ατυχήματα να αποσοβηθούν, και ακόμα λιγότεροι θα αναλογιστούν ποιοι ευθύνονται για αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, μία από τις βασικές υποχρεώσεις κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας έναντι ατυχημάτων.

Πολλές από τις αθλοπαιδιές στη χώρα μας κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι. Ο ίδιος παρευρέθηκα σε έλεγχο γηπέδου μπάσκετ δήμου της Αττικής στο οποίο ο φορέας πιστοποίησης - πέραν των άλλων προβλημάτων που διαπιστώθηκαν σε σχέση με τη συμμόρφωση προς το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ 15312 - δεν τόλμησε να εφαρμόσει με δυναμόμετρο στη μπασκέτα το φορτίο το οποίο, σύμφωνα με το πρότυπο, πρέπει να αντέχει η στεφάνη, από φόβο ότι μπορεί η μπασκέτα να καταρρεύσει και να τραυματιστούν οι τεχνικοί που έκαναν τον έλεγχο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.500 αθλοπαιδιές, στην πλειονότητά τους γήπεδα μπάσκετ. Η ευθύνη για τα γήπεδα των ιδιωτικών σχολείων βαραίνει την εκάστοτε διοίκηση του σχολείου. Από κει και πέρα όμως, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες αθλοπαιδιές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις στα δημόσια σχολεία, η ευθύνη για θέματα ασφαλείας ανήκει στους Δήμους και τις τεχνικές τους υπηρεσίες, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία έχει την υποχρέωση, στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς, να ελέγχει εάν οι αθλοπαιδιές κατασκευάστηκαν και συντηρούνται σύμφωνα με τα αντίστοιχα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δυστυχώς πολλοί Δήμοι αγνοούν την υποχρέωσή τους οι κατασκευές και συντηρήσεις των αθλοπαιδιών να πληρούν τα αντίστοιχα πρότυπα και οι ίδιες οι αθλοπαιδιές να πιστοποιούνται από κοινοποημένους στην ΕΕ φορείς πιστοποίησης. Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας είναι υποστελεχωμένη, ενώ χρόνια είναι η δυσκολία διαθεσιμότητας οικονομικών πόρων για ελέγχους.

*Ο κ. Ροδόλφος Δρακούλης είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΦίΜ

Αυτά τα προβλήματα και οι ελλείψεις, καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρόσθετων δράσεων για την προστασία των πολιτών έναντι τέτοιων ατυχημάτων, με βασικότερες αφενός την άμεση πληροφόρηση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών της Ελλάδας σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, και την άμεση κινητοποίηση της ΓΓΒ για τη δημιουργία ομάδων ελεγκτών-τεχνικών μελών του ΤΕΕ με βάση κριτήρια τα οποία θα καθορίσει η ΓΓΒ με το ΕΣΥΔ για την αντίστοιχη πιστοποίησή τους.

Καθώς όμως οι δύο αυτές δράσεις απαιτούν χρόνο και στο μεταξύ παραμένει ο κίνδυνος νέων ατυχημάτων θα πρέπει η ΓΓΒ να ζητήσει άμεσα από τις Περιφερειακές Ενότητες να στείλουν άμεσα πιστοποιητικό συμμόρφωσης κοινοποιημένου φορέα και Δήλωση Επίδοσης για κάθε μία υφιστάμενη αθλοπαιδιά, υποχρεώνοντας έτσι την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και την ταχεία συμμόρφωση με τα εναρμονισμένα πρότυπα, ώστε ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες νέων ατυχημάτων.

Η ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης για την ασφάλεια των πολιτών υπάρχει (71 Οδηγίες-Κανονισμοί με διατάξεις περί κυρώσεων), όπως υπάρχουν και τα εναρμονισμένα, υποχρεωτικής συμμόρφωσης, πρότυπα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρηθούν!