Του Σάκη Μουμτζή
Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, οχτώ απόστρατοι της πολιτικής συγκεντρώθηκαν για να προτείνουν στον νυν κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα την πρωθυπουργία. Είναι νομίζω αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να ενδιαφέρεται για τα κοινά, να προβληματίζεται, να ανησυχεί. Πολύ δε περισσότερο αν πρόκειται για βετεράνους πολιτικούς, προσωπικότητες πρώτης γραμμής. Αλλά να προτείνουν την πρωθυπουργία; Από πού κι ως πού. Τους πρωθυπουργούς -ως γνωστόν – στα δημοκρατικά πολιτεύματα τους εκλέγει ο λαός με την ψήφο του. Κανένα κονκλάβιο και κανένα «αριστοκρατικό» σώμα δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα και κυρίως τέτοια δυνατότητα.
Γιατί πώς θα γίνει πρωθυπουργός ο Γ. Στουρνάρας; Το προηγούμενο του σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου εξυπηρετούσε μιαν οριακή κατάσταση. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου είχε καταρρεύσει και η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη ήταν προ των πυλών. Άρα, ήταν επιβεβλημένος ο σχηματισμός, άμεσα, μιας κυβέρνησης που θα απέτρεπε την καταστροφή. Σήμερα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Υπάρχει στο κοινοβούλιο μια ατράνταχτη πλειοψηφία και ένας πρωθυπουργός που δεν έχει καμία διάθεση να παραιτηθεί, ούτε –όπως δηλώνει- να συμπράξει σε οικουμενικά σενάρια.
Συνεπώς, η πρωθυπουργοποίηση του Γ.Στουρνάρα περνά αποκλειστικά μέσα από την δημιουργία δικού του κόμματος. Ειλικρινά πιστεύουν αυτοί οι οκτώ έμπειροι πολιτικοί πως αυτό το κόμμα θα κατορθώσει να εισέλθει στην Βουλή; Πιστεύουν πως η Φ.Γεννηματά και ο Σ. Θεοδωράκης θα «μεριάσουν για να διαβεί» ο Γ.Στουρνάρας; Δεν αντιλαμβάνονται πως ένα τέτοιο κόμμα υπονομεύει τον, υπό δημιουργία, φορέα της κεντροαριστεράς; Και ποιο θα είναι το κοινό στο οποίο θα απευθυνθεί; Μα φυσικά του χώρου «Μένουμε Ευρώπη.»
Γιατί πιστεύει κάποιος, πως ένα κόμμα με επικεφαλής τον Γ.Στουρνάρα θα μπορέσει να διεισδύσει πολιτικά στον αντιμνημονιακό χώρο; Το μόνο που θα πετύχει θα είναι μια μικρή ανακατονομή των ψήφων του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου, προκαλώντας ζημία τόσο στην Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και στην Νέα Δημοκρατία. Όλα αυτά δεν τα σκέφτηκαν οι οκτώ; Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Το σίγουρο είναι πως αυτή η συνάντηση- αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς- έβλαψε τον Γ.Στουρνάρα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αντλεί την δύναμη του απευθείας από την ΕΚΤ και τον Μ. Ντράγκι. Είναι δε γνωστό πως αποτελεί το κόκκινο πανί για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αν δεν υπήρχε αυτή η θεσμική στήριξη, θα τον είχαν αντικαταστήσει προ πολλού. Συγχρόνως, με τις γνώσεις του και τις διασυνδέσεις του έχει βοηθήσει πολλές φορές την παρούσα κυβέρνηση, όταν αυτή τον καλούσε ακόμα και μεσάνυχτα για να απεμπλέξει καταστάσεις και να επιλύσει προβλήματα. Συνεπώς ο ρόλος του, ως κεντρικού τραπεζίτη, είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτόν του αρχηγού ενός επί πλέον μικρού κόμματος και γιατί, λόγω της ισχυρής θέσης του, μπορεί και να επισημαίνει δημοσίως τις επιζήμιες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πολύ σωστά ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική και θα παραμείνει στην ΤτΕ.
Η διαρροή της συνάντησης και του αντικειμένου της είναι λογικό να δικαιώνει εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ευθύς εξ αρχής τον αντιμετώπιζαν ως πολιτικό αντίπαλο και επιθυμούσαν την αναμέτρηση μαζί του. Νομίζω πως η στοχοποίησή του θα ενταθεί το προσεχές διάστημα, καθώς εκκρεμούν πολλά ακανθώδη προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών. Αν δε, διέπραττε το λάθος και έκανε δεκτή την πρόταση των οκτώ και σχημάτιζε κόμμα, τότε όλες τις συνέπειες των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ θα τις απέδιδαν τα στελέχη του κόμματος, στην δική του υπονόμευση.
Νομίζω πως αυτή η συνάντηση των οκτώ ξαναέθεσε επί τάπητος και ένα διαχρονικό πρόβλημα: την αντίληψη πως ένας καλός τεχνοκράτης μπορεί να γίνει και ένας καλός πολιτικός. Πλάνη τεράστια, όπως δεκάδες παραδείγματα την αποδεικνύουν. Η πολιτική είναι τέχνη, που οι γνώσεις του τεχνοκράτη δεν μπορεί να υποκαταστήσουν. Ασκήσεις επί χάρτου πολλοί μπορούν να κάνουν. Να τις εφαρμόσουν επιτυχημένα, λίγοι.