Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Παλαιότερα, όταν κάποιος ήθελε να εξασφαλίσει τα χρήματα του και υπερείχε στην κρίση του η σιγουριά και η ασφάλεια, έναντι της απόδοσης, τα τοποθετούσε σε τραπεζικές θυρίδες, αδιαφορώντας ακόμα και για το ετήσιο κόστος διατήρησης της θυρίδας. Μια σημερινή εναλλακτική πρόταση, θα μπορούσε να είναι η έκδοση του 30-ετούς γερμανικού ομολόγου με επιτόκιο 0%.
Με τα γερμανικά επιτόκια να κινούνται σε αρνητικά επίπεδα το Γερμανικό Δημόσιο άντλησε χθες 2 δισ. ευρώ μέσω του 30-ετούς ομολόγου. Στις 27 Αυγούστου σκοπεύει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέσω μιας 2-ετούς έκδοσης, στις 28 Αυγούστου 3 δισ. ευρώ μέσω μιας 10-ετούς έκδοσης καις στις 4 Σεπτεμβρίου σκοπεύει να εκδώσει 5-ετείς τίτλους ύψους 4 δισ. ευρώ.
Σε ανάλυση της Commerzbank AG, στο Bloomberg, αναμενόταν μια σημαντική συμμετοχή από συνταξιοδοτικά ταμεία, από ασφαλιστικές εταιρίες και από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές. Σε άλλη ανάλυση η Danske Bank AS, διερωτάτο για ποιον λόγο κάποιος επενδυτής θα συμμετείχε σε μια έκδοση με μηδενική απόδοση, όταν είναι σίγουρο πως κατά τη διάρκεια της 30-ετούς ωρίμανσης του γερμανικού ομολόγου, θα του δοθεί ευκαιρία για εξασφάλιση θετικών αποδόσεων μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης του ομολόγου αυτού. Εμείς απλά σκεφτήκαμε, πως όταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχο του πληθωρισμού έχει τεθεί στο 2%, ποιος θα επέλεγε να χάσει σίγουρα σε βάθος τριάντα ετών, μέρος του κεφαλαίου του;
Το αποτέλεσμα της κάλυψης της 30-ετούς έκδοσης, δεν ήταν ασφαλώς το προσδοκώμενο. Ούτε οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές εμφανίστηκαν, ούτε τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Από τα 2 δισ. ευρώ, μόλις για τα 824 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάστηκε ζήτηση από το επενδυτικό κοινό με απόδοση -0,11%. Οπότε το υπόλοιπο τμήμα της έκδοσης, καλύφθηκε αναγκαστικά από την Bundesbank. Έτσι ούτε το Γερμανικό Δημόσιο «σήκωσε» από τις αγορές τα κεφάλαια που χρειαζόταν, ούτε οι επενδυτές έδειξαν ενθουσιασμό για αυτό το επίμηκες ομόλογο που δεν προσφέρει αποδόσεις.
Η αβεβαιότητα είναι πλέον ορατή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η αγορά θα πρέπει να επεξεργασθεί και να αναλύσει το αποτέλεσμα. Και όταν λέμε «αγορά», δεν αναφερόμαστε στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, αλλά στην πραγματική αγορά, στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρηματικές δυνάμεις, στη βιομηχανία και στην παραγωγή. Η ύφεση του Γερμανού ασθενή σήμερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, αποτελούν τον μεγάλο άγνωστο Χ με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι, οι οικονομίες και οι πολίτες της ΕΕ.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.