Γαλλία Brexit

Γαλλία Brexit

Της Ήρας Φελουκατζή

Μετά από το σεισμό που προκάλεσε στη Γαλλία το αποτέλεσμα της ψήφου της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έντονες ήταν οι πολιτικές αντιδράσεις κατά των παρεκκλίσεων και του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, που προκαλεί εξέγερση των λαών. Ομόφωνη είναι η εκτίμηση για «απαραίτητο αναπροσανατολισμό» στην Ευρώπη. Ο Francois Hollande ξεκίνησε διπλωματικό μαραθώνιο. Πολλαπλασίασε τις επαφές του με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi και σήμερα θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο.

Μετά από σύσκεψη-κρίσης και έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή, ο Francois Hollande δήλωσε ότι θα λάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου «η Ευρώπη να επικεντρωθεί στα ουσιώδη». Ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για τον Γάλλο πρόεδρο προτεραιότητες είναι «η ασφάλεια της Ευρώπης, η προστασία των συνόρων κατά των απειλών, οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενεργειακής μετάβασης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, η ενίσχυση της ευρωζώνης και της δημοκρατικής της διακυβέρνησης». Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μην χάνεται στις γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Θα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα και να αφήσει τελικά στα εθνικά κράτη τις αποφάσεις για τα θέματα τα οποία ανήκουν στην υπευθυνότητα τους».

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι πρέπει να διοριστεί γρήγορα ένας νέος Βρετανός πρωθυπουργός και να ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες για να γίνει η έξοδος της Βρετανίας με «ταχεία εφαρμογή». Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι «η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Ο Francois Hollande και ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν «να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ». Δεδομένου ότι μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σχετικά με τις συνέπειες της βρετανικής αποχώρησης, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στο ότι «πρέπει να δοθούν δυναμικές προοπτικές στην Ευρώπη» και ιδιαίτερα στους νέους, γιατί οι νεότεροι σε ηλικία Βρετανοί πολίτες ψήφισαν κατά πλειοψηφία εναντίον του Brexit.

Σε διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε στα Ηλύσια με τους ηγέτες όλων των κομμάτων, ο Francois Hollande ενημερώθηκε σχετικά με τις απόψεις τους. Ομοφωνία εκφράστηκε από τους Γάλλους πολιτικούς ως προς την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της ΕΕ, αλλά οι προτάσεις διαφέρουν.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Jean-Christophe Cambadelis επισημαίνει ότι «ξεκίνησε η διαδικασία διαζυγίου και πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση, γιατί η Μεγάλη Βρετανία δεν θα πρέπει πλέον να προσδιορίζει την ατζέντα της ΕΕ».

Ο ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος Pierre Laurent πρότεινε την οργάνωση μίας «συνδιάσκεψης των πολιτών» ώστε να υπάρξει εθνική δημόσια συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς δήλωσε, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ή αλλάζουμε την Ευρώπη ή την εγκαταλείπουμε». Τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να καταλάβουμε το μάθημα, διότι είναι πλέον σαφές ότι βρισκόμαστε εμπρός στην αποτυχία της ΕΕ. Η κατάσταση αυτή εγκλείει πολλούς κινδύνους που θα πρέπει να αποτρέψουμε. Κυρίως τον κίνδυνο των εθνικισμών και της αντιπαράθεσης των λαών μεταξύ τους».

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος Les Republicains ζήτησε να συμφωνηθεί μια «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα και τη διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με την επιλογή του βρετανικού λαού, επισήμανε ότι «το ίδιο συναίσθημα της απόρριψης το μοιράζονται πολλοί Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι. Αυτό δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε».

Η ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» Marine Le Pen θεωρεί ότι ψηφίζοντας το Brexit οι Βρετανοί έδωσαν ένα «μάθημα δημοκρατίας» και ζήτησε να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία. Την πρόταση αυτή απέρριψε ο Γάλλος Πρόεδρος.

www.ira-feloukatzi.com