Είναι πολύ δύσκολο πλέον για τον Μπάιντεν να χάσει. Έπειτα και από την νίκη του στο Ουισκόνσιν και εφόσον κερδίσει σε Μίσιγκαν και Αριζόνα, τότε θα αρκεί να κερδίσει την Νεβάδα, προκειμένου να φτάσει στον “μαγικό αριθμό” των 270 εκλεκτόρων.
Σύμφωνα με τον στατιστικό αναλυτή Γιώργο Τράπαλη, με βάση την τωρινή εικόνα και τα δεδομένα που έχουμε, οι εκλέκτορες που θα μαζέψει τελικά ο Μπάιντεν θα κινηθούν μεταξύ 270 και 306, επιτυγχάνοντας ακόμη και μια καθαρή νίκη.
Εκτιμά ότι αν δεν είχε διακοπεί η καταμέτρηση των ψήφων στην Νεβάδα, θα μιλούσαμε ήδη για νέο Πρόεδρο στις ΗΠΑ, η οποία θα εξέλθει από την εκλογική διαδικασία απολύτως διχασμένη, γεγονός που δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την διακυβέρνηση του νέου Προέδρου.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Τι δείχνει με βάση τα τελευταία δεδομένα η αριθμητική;
Μετά και την νίκη Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν και τους 10 εκλέκτορες που πήρε, εφόσον κερδίσει σε Μίσιγκαν και Αριζόνα, τότε θα έχει φτάσει τους 264 εκλέκτορες. Αντίθετα ο Τραμπ έχει μείνει στους 217. Κάνοντας την παραδοχή ότι η Βόρεια Καρολίνα θα καταλήξει στον Τραμπ, καθώς επίσης ότι οι πολιτείες Τζόρτζια και Πενσυλβάνια θα κριθούν σε λιγότερο από μια μονάδα διαφορά, αυτή που θα κρίνει τον νικητή θα είναι η Νεβάδα. Εκτιμάμε ότι η πολιτεία αυτή θα δώσει στον Μπάιντεν την νίκη, προσφέροντας του τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων. Είναι πολύ δύσκολο πλέον για τον Μπάιντεν να χάσει.
Στην Νεβάδα έχει διακοπεί η καταμέτρηση των ψήφων, προκειμένου αυτή να συνεχίσει σήμερα. Βλέπετε κάποια εμπλοκή εκεί;
Η όποια καθυστέρηση προφανώς ξεπερνά την λογική των αριθμών. Εγώ εκτιμώ ότι με βάση την τωρινή εικόνα και τα δεδομένα που έχουμε, οι εκλέκτορες που θα μαζέψει τελικά ο Μπάιντεν θα είναι μεταξύ 270 και 306. Στην Νεβάδα η διαφορά θα είναι σίγουρα μικρή, ωστόσο με βάση την ροή που υπάρχει, ο Μπάιντεν φαίνεται να την κερδίζει με 17.000 ψήφους. Το 2016 η Χίλαρι την είχε κερδίσει με διαφορά 27.000 ψήφων.
Θεωρητικά πάντως αν δεν είχε σταματήσει η καταμέτρηση στην Νεβάδα, θα μιλούσαμε ήδη για νέο Πρόεδρο στις ΗΠΑ. Υπό φυσιολογικές εκλογικές διαδικασίες τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο σαφή. Αλλά αυτό που έχει συμβεί είναι πρωτοφανές. Ο Ντόναλντ Τραμπ ξέροντας ότι παίρνει την Φλόριδα, καθώς και ότι προηγείται χωρίς τις επιστολικές ψήφους, έσπευσε να προκαταβάλει το αποτέλεσμα. Το μόνο που μπορώ να πω με ασφάλεια είναι ότι οι αριθμοί πλέον δείχνουν Μπάιντεν. Η λογική με τους αριθμούς είναι ταυτόσημη, ο άνθρωπος μπορεί να γίνει παράλογος.
Τα ξημερώματα πάντως της Τετάρτης ξύπνησαν σε πολλούς μνήμες 2016...
Η πρακτική Τραμπ πράγματι πολώνει το κλίμα. Ένας “μίνι εμφύλιος” επιχειρήθηκε να ξεκινήσει με την ιστορία του “Black lives mater, όταν ο Τραμπ επιχείρησε να επιβάλει την λογική του “low and order”, ωστόσο αυτό δεν πέρασε, γεγονός εξαιρετικά κρίσιμο για τις εκλογές. Η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ που θέλει την ηρεμία της, δηλαδή να μην ζει σε καθεστώς εντάσεων, είδε ότι η λογική Τραμπ του “low and order” δεν πέρασε. Τότε ο Τραμπ είχε αποφασίσει να οδηγήσει τα πράγματα σε σκληρές διαδικασίες. Χθες επιχείρησε με ένα ακόμη επικοινωνιακό “σόου” να προκαταβάλει το αποτέλεσμα. Κατά μέσον όρο το 66% των εκλεκτορικών ψήφων σε Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν προέρχονταν από ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.
Εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, ποια θα λέγατε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα για τις ΗΠΑ;
Κοιτάξτε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, σε αυτές τις εκλογές συμμετείχαν για πρώτη φορά τόσοι πολλοί Αμερικάνοι, ώστε ο αριθμός ψήφων των ηττημένων σε αυτές τις εκλογές, θα είναι τεράστιος και πολύ μεγαλύτερος από τους ψήφους άλλων νικητών κατά το παρελθόν. Τι μας δείχνει αυτό; Ότι μιλάμε για μια Αμερική απόλυτα διχασμένη με δύο πάρα πολύ διαφορετικές απόψεις. Αυτό δεν μπορεί να μην επηρεάσει την διακυβέρνηση του νέου Προέδρου.
Το θέμα είναι κατά πόσο οι ίδιες οι βάσεις των παραδοσιακών κομμάτων θα επιλέξουν μια τακτική ηρεμίας. Η τακτική Τραμπ ήταν τακτική έντασης. Μόνο έτσι θα μπορούσε να κερδίσει. Τα κατάφερε την πρώτη φορά έναντι ενός πολύ πιο “ευάλωτου” αντιπάλου, όπως η Χίλαρι. Και με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε αυτή την φορά να διεκδικήσει την νίκη. Σας θυμίζω τι είχε συμβεί πρόσφατα στο Τέξας, όταν ο Μπάιντεν είχε αναγκαστεί να ακυρώσει προεκλογική του ομιλία επειδή τον εμπόδισαν να την κάνει υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ. Τέτοια πράγματα έχουμε να τα δούμε πάρα πολλά χρόνια σε μια δημοκρατική χώρα.
* Ο κ. Γιώργος Τράπαλης είναι στατιστικός αναλυτής με εξειδίκευση στο sports & political trading