«Χρειάζεται συνείδηση του κινδύνου που διατρέχουμε όλοι από τη διασπορά του ιού, ενόψει των εορτών», τονίζει ο καθηγητής Γιώργος Σαρόγλου, μιλώντας στο Liberal.gr. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «θα πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές στους απόλυτα κοντινούς μας ανθρώπους και να φροντίσουμε για την ασφάλεια όλων μας, τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας».
«Μπορούμε ακόμη - για μεγαλύτερη ασφάλεια - πριν από τα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις να κάνουμε ένα γρήγορο τεστ μόλις 24 ώρες πριν την εκδήλωση, για να προφυλάξουμε τους πιο "ευαίσθητους" του περιβάλλοντός μας», συμπληρώνει.
«Σε αντίθετη περίπτωση», επισημαίνει ο ομ. καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Νοσηλευτικής Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γιώργος Σαρόγλου, «δεν αποκλείεται να δούμε νέα ραγδαία άνοδο κρουσμάτων και θανάτων, στις 15-20 Ιανουαρίου». Ο κ. Σαρόγλου ξεκαθαρίζει ότι η άνοδος των κρουσμάτων θα είναι αναπόφευκτη μετά τις γιορτές. Το ζήτημα είναι να παραμείνει όσο το δυνατόν μικρότερη.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
Στην νέα απόφαση για τα μέτρα ενόψει γιορτών, προβλέπεται μέγιστος αριθμός συγκεντρωμένων στα 9 άτομα για μια σειρά από εκδηλώσεις. Πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός;
Σημασία δεν έχει ο απόλυτος αριθμός. Η λογική είναι να συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα για να μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού όσο το δυνατόν περισσότερο. Και βέβαια δεν είναι αυθαίρετο αυτό το νούμερο, ούτε είναι Ελληνικό εύρημα, υπάρχει και η σχετική διεθνής βιβλιογραφία, στη λογική του μονοψήφιου αριθμού ατόμων, όπου το 9 είναι ο μεγαλύτερος μονοψήφιος αριθμός.
Το μήνυμα είναι να μην δοθεί ευκαιρία στον κορονοϊό για διασπορά και γίνει το γιορτινό τραπέζι αιτία ασθένειας και θανάτου.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, σας φέρνω ως παράδειγμα τη λογική που επικρατεί στις ΗΠΑ. Το κράτος δίνει την σύσταση στον πληθυσμό να μην ταξιδέψει. Δεν απαγορεύει όμως το ταξίδι. Απλά, όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν, συνειδητά γνωρίζουν ότι διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο, σαν να ταξιδεύουν στο χείλος του γκρεμού.
Στη λογική αυτή ορίζεται λοιπόν και ο ίδιος αριθμός στις εκκλησίες, στις κηδείες και άλλες συγκεντρώσεις που μπορεί να χρειαστεί να βρεθούμε, γιατί υπήρξε αυτή η ανάγκη.
Πως θα κάνουμε φέτος γιορτές με τους δικούς μας;
Φέτος λοιπόν, θα πρέπει συνολικά να μην συγκεντρωθούμε πάνω από 9 άτομα. Θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας και εμείς και οι προσκεκλημένοι μας και θα τη βγάλουμε μόνο τη ώρα του φαγητού. Επίσης θα πρέπει να φροντίσουμε να τηρούμε και τις αποστάσεις μας στο τραπέζι και στο σπίτι. Το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται καθόλη τη διάρκεια της γιορτής, φυσικά με το καλοριφέρ αναμμένο για να μην κρυώνουμε. Και θα πρέπει να αφήσουμε το τραγούδι για μια άλλη εποχή, μια άλλη περίοδο, όταν θα έχει περάσει η πανδημία.
Θα πρέπει κανείς να είναι κοινωνικά αναίσθητος αν αρχίσει τα τραγούδια, τη στιγμή που δημιουργούνται συνθήκες διασποράς του ιού από την ένταση της αναπνοής που προκαλείται με το τραγούδι ή την ένταση της φωνής και την ίδια μέρα οι νεκροί που θα ανακοινώνονται θα είναι 70 και 80...
Οδηγίες για τη συγκέντρωση στο σπίτι μάσκες, αερισμός, κλπ. το καλύτ σωστά εξαερισμό και καλοριφέρ για να μην κρυώνουμε να είναι μακριά να μάσκα μόνο που τρώνε να μην τραγουδάμε να μην είναι πάνω από 9 όσο το δυναότ λιγότεροι οι ξένοι την προηγουμένη να κάνει τεστ.
Τι θα μπορούσε να μας διευκολύνει ώστε να νιώσουμε πιο ασφαλείς και να μην αφήσουμε τους "ευαίσθητους" της οικογένειας να περάσουν τα Χριστούγεννα μόνοι τους;
Το γρήγορο αντιγονικό τεστ. Μπορεί να γίνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο της γειτονιάς και το αποτέλεσμα βγαίνει εκείνη τη στιγμή. Θα πρέπει λοιπόν να κλείσουμε ραντεβού στις 23-24 του μηνός, να ξέρουμε ότι είμαστε αρνητικοί στον ιό και να πάμε με μεγαλύτερη άνεση στο ρεβεγιόν. Δεν είναι ανάγκη φέτος να αγοράσουμε σαμπάνιες και τούρτες. Ένα ουσιαστικό δώρο στον εαυτό μας και στους ανθρώπους μας, είναι να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε προσβληθεί.
Δεν έχει όμως νόημα να κάνουμε το τεστ νωρίτερα, γιατί ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουμε.
Και βέβαια, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δηλαδή μάσκα, αντισηπτικά, αποστάσεις, και επιπλέον, να τα επιβάλλουμε και στον διπλανό μας, για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο να προσβληθούμε οι ίδιοι.
Τι πρέπει να προσέξουμε στις συναλλαγές μας στην αγορά, αφού η κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί τις μέρες αυτές;
Το μόνο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Θα πρέπει να προστατευόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Και εμείς και οι γύρω μας. Να τους αναγκάζουμε να εφαρμόζουν τα μέτρα. Επίσης, να αποφεύγουμε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός.
Απλά πράγματα μπορούν να μας βοηθήσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο.
Είναι ύπουλος αυτός ο ιός. Στην αρχή πάει καλά και μετά έρχεται η πραγματική νόσος. Και στην περιφέρεια έχουμε πολλούς νεκρούς. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να φτάσει στην Αττική, γιατί αν διασπαρεί, θα έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς και οι μεγάλοι θα έχουν σοβαρά προβλήματα.
Καταλαβαίνω ότι ανοίξαμε τα κομμωτήρια για ψυχολογικούς λόγους. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί ανοίξαμε τα καταστήματα για μανικιούρ και πεντικιούρ. Βέβαια, υπήρχαν και τα κρυφά ραντεβού στο σπίτι... Όμως με αυτή τη λογική, όλα θα μπορούσαμε να τα κάνουμε κρυφά...
Βλέπετε τώρα όμως, ότι όλα τα συστήματα υγείας της Βόρειας Ευρώπης, ούτε αυτά αντέχουν, και η μία χώρα μετά την άλλη "κλείνει" γιατί οι νεκροί ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη επί το χειρότερο και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Επαναλαμβάνω, το μόνο όπλο είναι κοινωνική αποστασιοποίηση.
Δηλαδή κινδυνεύουμε από ένα 3ο κύμα πριν λήξει καλά - καλά το δεύτερο;
Δεν υπάρχει 2ο, 3ο, 10ο κύμα... Έχουμε μπροστά μας μια τριπλή γιορτή. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα και Αγ. Ιωάννου σε δυο μέρες συνεχόμενα. Μετά τις 15-20 Ιανουαρίου σίγουρα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Όσο καλύτερη συμπεριφερθούμε σε αυτό το διάστημα, τόσο λιγότερο θα είναι το νέο κύμα της νόσου. Γιατί δεν ξέρεις από πού μπορεί να έρθει το πρόβλημα. Μακάρι να είμαστε τόσο τέλειοι στις συμπεριφορές μας, που να μην αυξηθούν τα κρούσματα.
Αναφέρεστε στο διάστημα μέχρι τη λήξη του απαγορευτικού στις 7 Ιανουαρίου ή βλέπετε να συνεχιστεί και μετά;
Το μόνο σίγουρο για μετά τις 7 Ιανουαρίου, είναι ότι θα ανοίξουν τα δημοτικά, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινή πορεία των δήμων ή περιφερειακών ενοτήτων που πρέπει να παρακολουθούμε. Χαρακτηριστικά, αυτή την περίοδο βρίσκονται εκατοντάδες ξένοι εργάτες στη νότια Πελοπόννησο που ήρθαν για αγροτικές εργασίες. Τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν θα ξεσπάσει μια αύξηση κρουσμάτων. Είναι άνθρωποι νέοι, που αν κολλήσουν το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν ασυμπτωματικοί ή να έχουν μικροσυμπτώματα για τα οποία δεν θα πάνε στο γιατρό. Έτσι, θα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό για αρκετό καιρό. Και οι ομάδες αυτές βρίσκονται σε έντονο κίνδυνο να κολλήσουν και να διασπείρουν τον ιό πολύ περισσότερο, καθώς το βράδυ μένουν όλοι μαζί σε ένα σπίτι, σε έντονο συγχρωτισμό, που είναι αδύνατον να μην μεταφέρει τον ιό ο ένας στον άλλο, εφόσον βρίσκονται στην ίδια στέγη.
Αντίστοιχα βέβαια θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, για να μην επεκταθεί ο ιός σε κλειστές δομές, όπως τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι φυλακές.