Πολιτικές ευθύνες καταλογίζει, μέσω του liberal.gr, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και δηλώνει ξεκάθαρα ότι έστω για λόγους ευθιξίας θα έπρεπε ο αρμόδιος Υπουργός να παραιτηθεί. «Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα αν γινόταν τέτοια καταστροφή οι υπεύθυνοι της εταιρίας θα απολογούντο στον ανακριτή αντί να δίνουν συνεντεύξεις στα κανάλια και θα υπήρχε έστω και μία παραίτηση, ακόμα και για λόγους ευθιξίας», τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι ψευδώς ο Π. Κουρουμπλής ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να τον βρει στο τηλέφωνο.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Γλυφάδας αποκαλύπτει ότι ενημέρωση είχε μόνο από το Λιμενικό, και κατόπιν εορτής το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Ναυτιλίας τον κάλεσε στο τηλέφωνο. Σε ό,τι αφορά την ζημιά, ο κ. Παπανικολάου, αφού διαμηνύει ότι η προσπάθεια απορρύπανσης θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, επισημαίνει ότι ήδη αντλήθηκαν 200 τόνοι(!) πετρελαίου, ενώ περιγράφει περιστατικό στο οποίο ηλικιωμένοι άνθρωποι και χειμερινοί κολυμβητές έκλαιγαν…
Τονίζει, τέλος, ότι ο δήμος Γλυφάδας «θα διεκδικήσει και την αποζημίωση που δικαιούται στα αστικά δικαστήρια για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των ακτών μας».
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη
- Πως είναι η κατάσταση τώρα στη Γλυφάδα;
- Η υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλαμε τις τελευταίες πέντε ημέρες - με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε διαθέσιμο μέσο – σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την ιδιωτική εταιρία που επιχειρεί, απέδωσε καρπούς και το μαύρο έφυγε από τις ακτές της Γλυφάδας. Δεν έχουμε ησυχάσει, δεν έχουμε κοιμηθεί παρά ελάχιστα, αλλά εξωτερικά στην παραλία ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι διώξαμε τη μαυρίλα, που είχε μαυρίσει και τις ψυχές μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά στα νερά, στα οποία η ρύπανση δυστυχώς παραμένει – υπάρχουν ακόμα υπολείμματα πετρελαίου, παρόλο που αντλήθηκαν πάνω από 200 τόνοι τις τέσσερις πρώτες μέρες! Καλούμε και πάλι όλους τους πολίτες να μην πλησιάζουν τη θάλασσα και να μην κάνουν μπάνιο, μέχρι το πρόβλημα να επιλυθεί.
- Πόση είναι η έκταση της ζημιάς στην πόλη σας;
- Ακόμα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η περιβαλλοντική ζημιά είναι μεγάλη. Η οσμή έφτανε τις δύο πρώτες μέρες μέχρι το εμπορικό κέντρο και τα σπίτια στη Μεταξά. Σίγουρα επίσης έχουν πληγεί σημαντικά τα ξενοδοχεία της Γλυφάδας, οι ψαράδες μας, τα καταστήματα εστίασης κατά μήκος της παραλίας (και όχι μόνο) και άλλες επιχειρήσεις. Είδα ακόμα μπροστά μου ηλικιωμένους ανθρώπους, χειμερινούς κολυμβητές εδώ και δεκαετίες, να βάζουν τα κλάματα που θα στερηθούν μια από τις μεγαλύτερες χαρές που είχαν, το κολύμπι όλο το χρόνο. Η κατάσταση πάντως βαίνει βελτιούμενη. Είναι μείζον για την πόλη μας να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό τη φήμη της ως τουριστικό προορισμό. Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τη ζημιά που έγινε και στο εξωτερικό από τα εκτεταμένα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ.
- Τι έχει πράξει ο Δήμος Γλυφάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
- Από νωρίς την Τετάρτη, όταν δηλαδή ενημερωθήκαμε από το Λιμενικό, ήμασταν σε επαγρύπνηση και αμέσως κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δημιουργήσουμε μια πρώτη γραμμή άμυνας: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Η μάχη φυσικά είναι άνιση, αλλά τουλάχιστον καταφέραμε και αντιδράσαμε έγκαιρα και περιορίσαμε – σε συνεργασία πάντα με το Λιμενικό και την ιδιωτική εταιρία απορρύπανσης - κάπως τη ζημιά, επειδή έχουμε και στελεχωμένο (με συμβασιούχους) τμήμα πολιτικής προστασίας και οργανωμένες μαρίνες. Να επισημάνουμε και το εξής: Ποτέ κανείς δεν μας έχει πει σε μια τέτοια κρίση τι πρέπει να γίνει. Κάνουμε συνεχώς στα σχολεία προσομοιώσεις για τους σεισμούς, κάνουμε ενημερώσεις και ασκήσεις για τις φωτιές στο βουνό, αλλά ποτέ δεν μας ενημέρωσε κανείς εμάς που έχουμε παράκτιο μέτωπο πως πρέπει να κινηθούμε σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης.
- Έχετε κινηθεί και νομικά;
- Την Παρασκευή το πρωί, μαζί με το Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, υποβάλαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Εισαγγελέα Περιβάλλοντος) μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στη περιοχή του Σαρωνικού. Πρέπει να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών, κάτι που ζητά σύσσωμη και η τοπική μας κοινωνία. Ο Δήμος Γλυφάδας θα διεκδικήσει και την αποζημίωση που δικαιούται στα αστικά δικαστήρια για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των ακτών μας.
- Πότε ακριβώς ενημερωθήκατε αρχικά για τη θαλάσσια ρύπανση;
Δυστυχώς πολύ αργά. Το πετρέλαιο ταξίδευε τόσες μέρες και οι αρμόδιες αρχές θεωρητικά το παρακολουθούσαν ενώ εμείς δεν ξέραμε τίποτα, ώσπου την Τετάρτη το πρωί μας ενημέρωσε το Λιμεναρχείο «έχετε το νου μας, γιατί το πετρέλαιο βρίσκεται στον Άγιο Κοσμά και έρχεται στη Γλυφάδα».
- Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι σας κάλεσε στο τηλέφωνο και δεν του απαντήσατε.
- Το Σάββατο το πρωί κλείσαμε τρεις μέρες άυπνοι, είχε μαυρίσει η θάλασσα και η ψυχή μας, συνεχίζαμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια να καθαρίσουν οι παραλίες μας και ο Υπουργός Ναυτιλίας που την Τετάρτη το μεσημέρι δήλωνε στο ραδιόφωνο ότι η Γλυφάδα δεν κινδυνεύει (!) με εγκάλεσε δημόσια επειδή με έπαιρνε τηλέφωνο όπως λέει (ψευδώς) από το Λονδίνο και δεν το σήκωνα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Υπουργός με βρήκε αμέσως μόλις με κάλεσε πρώτη φορά, την Τετάρτη το βράδυ. Δεν επιθυμώ να δώσω συνέχεια στο ατυχέστατο αυτό περιστατικό.
- Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης;
- Δεν θέλω να πω αυτή τη στιγμή περισσότερα. Προέχει τώρα η αντιμετώπιση της κρίσης και η αποκατάσταση της ζημιάς και πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γύρω από αυτό το σκοπό. Ας κρατήσουμε μόνο αυτό: Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα αν γινόταν τέτοια καταστροφή οι υπεύθυνοι της εταιρίας θα απολογούντο στον ανακριτή αντί να δίνουν συνεντεύξεις στα κανάλια και θα υπήρχε έστω και μία παραίτηση, ακόμα και για λόγους ευθιξίας.
- Τι θα κάνετε από εδώ και πέρα;
- Δεν θα ησυχάσουμε λεπτό. Συνεχίζουμε το έργο μας, να φτάσει και πάλι η παραλία της Γλυφάδας στο επίπεδο που πετύχαμε να τη φέρουμε την άνοιξη, όταν κατορθώσαμε για πρώτη φορά να κερδίσουμε τη γαλάζια σημαία. Θα συνεχίσουμε καθημερινά τον έλεγχο των υδάτων, παράλληλα με τις αρμόδιες αρχές και με δύτες θα ελέγξουμε το βυθό. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι η απορρύπανση να ολοκληρωθεί τάχιστα, μέχρι το παραλιακό μας μέτωπο να ξαναγίνει πεντακάθαρο και μέχρι οι υπεύθυνοι για τη ζημιά να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε πλέον και προληπτικά: Να δημιουργηθεί σοβαρός μηχανισμός πρόληψης, με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Θα ζητήσετε τη βοήθεια εθελοντών;
- Είναι συγκινητική η ανταπόκριση πολλών ανθρώπων, που αυθόρμητα απευθύνονται στο Δήμο μας και ζητούν να βοηθήσουν. Τις πρώτες ημέρες δεν ήταν εφικτό αυτό, γιατί το πετρέλαιο στην ακτή ήταν πολύ και υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Πλέον, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, την ιδιωτική εταιρία που επιχειρεί για τον καθαρισμό και το Υπουργείο Ναυτιλίας, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Άμεσα θα απευθύνουμε δημόσιο κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να συνδράμει στο έργο καθαρισμού των ακτών, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας και με το συντονισμό των αρμόδιων αρχών και με εξοπλισμό που θα παρέχουμε εμείς και φυσικά με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Όπως μας ενημέρωσαν οι ειδικοί, παρόλο που η ακτή της Γλυφάδας παρουσιάζει πλέον καλύτερη εικόνα, η θάλασσα θα συνεχίσει να ξεβράζει πετρέλαιο για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα και πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά. Για αυτό και θα ζητήσουμε τη συνδρομή και όποιου πολίτη επιθυμεί να βοηθήσει εθελοντικά.
Φωτογραφία: Sooc