Για αποφάσεις της κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Επικρατείας που οδηγούν νομοτελειακά σε συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων με επικράτηση πρακτικών δύο μέτρων και δύο σταθμών μιλά ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε συνέντευξή του στο Liberal, απαντώντας παράλληλα στον υφυπουργό Γ. Πετρόπουλο για την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του.
Ο ίδιος αναφέρεται στην απόφαση – υπόσχεση της κυβέρνησης να δώσει αναδρομικά μέχρι το τέλος του 2018 σε δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς και ένστολους εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία άλλες ομάδες συνταξιούχων δε θα λάβουν.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται για την «επιστροφή» των συντάξεων σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι δεν αντέχουν τα ταμεία, ούτε μπορεί να γίνει τέτοια δημοσιονομική υπέρβαση.
Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη
- Ο υφυπουργός Εργασίας σας κατηγόρησε ανοικτά για έλλειψη πολιτικής ευθύνης ενώ άφησε σαφή υπονοούμενα ότι αυτή η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις είτε για να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στην πιθανή «επιτυχία» της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων ή ακόμη και για την άγρα πελατών. Εσείς τι απαντάτε;
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί ο υφυπουργός θεώρησε ότι εγώ είμαι υπεύθυνος από τη στιγμή μάλιστα που οι νόμοι οι οποίοι ψηφίστηκαν το 2010 και το 2011 που εγώ ήμουν αρμόδιος για τα θέματα αυτά, δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι πως ανεξάρτητα ποιος ήταν υπουργός ή ποια περίοδο έγιναν αυτές οι περικοπές, εγώ έχω αναγνωρίσει και το έχω πει δημόσια, ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, από άποψη δημοσιονομική. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε από τα ταμεία, ούτε δημοσιονομικά. Δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από το δημόσιο.
Από εκεί και πέρα, αυτό που είπα και σ'' αυτό επιμένω είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή, έχουμε από τη μία πλευρά την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει αναδρομικά μέχρι το τέλος του 2018 σε εργαζόμενους, δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς και ένστολους εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Υπάρχουν δηλαδή συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων;
Το θέμα είναι τι θα κάνει με τις αποφάσεις αυτές, που είναι εναρμονισμένες με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015. Εδώ πληρώθηκαν κάποιοι συνταξιούχοι. Με απόφαση της κυβέρνησης πληρώθηκαν αυτοί, όχι με δική μου. Τι θα κάνει λοιπόν για τους επόμενους; Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία και πρέπει να δοθεί απάντηση.
Τώρα, υπάρχει ένα άλλο θέμα, για την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ασφαλώς έχουν αποδοθεί. Αλλά, ψηφίσαμε ένα νόμο το 2010, ο οποίος επρόκειτο να εφαρμοστεί το 2015. Το νόμο αυτό δεν τον εφήρμοσε η κυβέρνηση ούτε τον κατήγγειλε. Και έφερε έναν άλλο νόμο, αγνοώντας και την απόφαση του ΣτΕ το 2015, που θα μπορούσε να ενσωματώσει στο νέο νόμο, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα.
Και βέβαια, ένα δικαιότερο σύστημα, έτσι ώστε να αιτιολογούνται και οι όποιες μειώσεις υπήρξαν στο παρελθόν και υπάρχουν και σήμερα.
- Στην περίφημη απόφαση του ΣτΕ, δίδονται διαφορετικές ερμηνείες. Η κυβέρνηση, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει χρήματα μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης. Έχει βάση αυτή η θέση;
Μα η κυβέρνηση πλήρωσε για δύο συνταξιούχους, ο ΕΦΚΑ συγκεκριμένα, πλήρωσε τα αναδρομικά και είπε ότι δεν θα κάνει έφεση. Και πλήρωσε τα αναδρομικά. Η συγκεκριμένη προσφυγή είχε γίνει το 2016, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Άρα εδώ υπάρχει μια αντίφαση σ'' αυτά που λέγονται από την πλευρά της κυβέρνησης.
- Τελικά, σε τι αφορά η απόφαση του ΣτΕ; Απαγορεύει τη διεκδίκηση αναδρομικών πριν από τον Ιούνιο του 2015 ή αποτρέπει οποιονδήποτε να ασκήσει αγωγή μετά τον Ιούνιο του 2015; Τι ισχύει ακριβώς;
Αυτό που ισχύει είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αναγνωρίζει αναδρομικά πριν από τον Ιούνιο του 2015. Όμως υποχρεώνει την κυβέρνηση, να διακόψει τις περικοπές και να αποδώσει τις συντάξεις χωρίς αυτές τις περικοπές.
- Για μετά το 2015 όλα αυτά έτσι;
Ναι, για μετά από την 1η Ιουλίου του 2015. Πράγμα φυσικά αδύνατον. Εγώ δεν είμαι ανεύθυνος, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα. Αλλά τουλάχιστον έπρεπε εκείνη την περίοδο να υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία και όχι το 2016 και με το νόμο το συγκεκριμένο που έχει κι αυτός τα δικά του προβλήματα και να μην αφήσει την κατάσταση ανοιχτή μέχρι σήμερα.
- Προχθές ο κ. Πετρόπουλος έβαλε μια καινούργια παράμετρο στο τραπέζι. Υποστήριξε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα λάβει ποτέ απόφαση που θα οδηγήσει την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη πάνω από το 16,2% του ΑΕΠ; Συνδέονται η υπόθεση διεκδίκησης των αναδρομικών με την ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις; Γιατί για παράδειγμα δεν θα μπορούσαν τα αναδρομικά να διακανονιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεπεραστεί ποτέ το συγκεκριμένο όριο;
Ναι το θέμα είναι αν θα υπάρξει νέα απόφαση. Η απόφαση που έχουμε αυτή τη στιγμή και την οποία συζητάμε, είναι αυτή του 2015. Αν υπάρξει νέα απόφαση, φυσικά θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
- Άρα λέτε ότι μπορεί να βγει τέτοια απόφαση, που θα θέτει όριο συνταξιοδοτικής δαπάνης έως 16,2% του ΑΕΠ...
Κοιτάξτε μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε, μπορεί να υπάρξει και καινούρια απόφαση που να έχει μια διαφοροποίηση από την προηγούμενη. Ωστόσο τώρα συζητάμε επί συγκεκριμένου. Αν υπάρξει νέα απόφαση, το συζητάμε. Φυσικά μια νέα απόφαση μπορεί να προσδιορίσει άλλα πράγματα.
- Έχουμε απάντηση στο ερώτημα μέχρι πότε μπορούν να διεκδικήσουν τα «κομμένα» οι συνταξιούχοι; Η περίοδος φτάνει μέχρι το «σήμερα»;
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018 φτάνει η περίοδος διεκδικήσεων. Για τους παλιούς συνταξιούχους. Γι'' αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί με το νόμο Κατρούγκαλου από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά, δεν έχει κριθεί ακόμη αυτός ο νόμος από τα δικαστήρια.