Του Απόστολου Σκουμπούρη
Διευθύνει μια εταιρεία που έχει γίνει η dream team από πλευράς μετόχων, έχοντας μερικούς από τους ισχυρότερους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως Fairfax, Wellington, Fidelity, Brandes, Pimco κ.α. Μια εταιρεία που κατάφερε, το 2017, σε μια... άνυδρη και «στεγνή» από κεφάλαια περίοδο να φέρει επιπλέον ισχυρούς επενδυτές στην Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το International Financial Corporations (IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο δάνεισε (50 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά απευθείας ελληνική εταιρεία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Παράλληλα, έχει «χτίσει» ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε αξία, ενώ το 2017 έκανε μπαράζ νέων «χτυπημάτων», εμπλουτίζοντάς το και στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και το 2018.
Επίσης έχει κάνει άνοιγμα μέσω μεγάλης επένδυσης στον Παναμά συμμετέχοντας σ'' ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project.
Και βεβαίως, το να πλέκει το εγκώμιό σου ένας επενδυτής του εκτοπίσματος του προέδρου της Fairfax, Prem Watsa, που σε πρόσφατη επιστολή προς τους μετόχους του ομίλου τόνισε πως «είναι ένας εξαιρετικός διευθύνοντας σύμβουλος που πλοηγήθηκε αποτελεσματικά μέσα στην ελληνική οικονομική κρίση, καθώς διαθέτει μοναδικό ένστικτο στην αναζήτηση αξίας στο real estate», δεν είναι μικρό πράγμα.
Ο λόγος για τον κ. Γιώργο Χρυσικό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia Properties που μιλά σήμερα στο Liberal.
Ο ίδιος, σχολιάζοντας το μπαράζ ανακοινώσεων εξαγορών εμβληματικών ακινήτων που έχει κάνει η Grivalia τελευταία, σημειώνει ότι «απλώς ωριμάζουν κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει πολύ πρωτύτερα, όπως το project με τη Ναυσικά που ήταν συμφωνημένο από το καλοκαίρι και τώρα τέλειωσαν τα τυπικά».
Μιλώντας για τη γενική φιλοσοφία της Grivalia Properties ο κ. Χρυσικός τονίζει πως «σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε ως αυτοσκοπό να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία με τα περισσότερα ακίνητα. Είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας. Αναζητούμε ποιοτικά ακίνητα, στις υψηλές προδιαγραφές που εμείς θέλουμε».
Τονίζει πως «έχουμε κάνει μεγάλη στροφή προς βιοκλιματικά κτήρια και γενικώς στις φιλικές με το περιβάλλον κατασκευές. Αυτά τα ακίνητα είναι το μέλλον. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».
Για την πολιτεία και την κωλυσιεργία στις επενδύσεις
Μιλώντας για την πολιτεία ο κ. Χρυσικός τονίζει πως «οι αρχές θα πρέπει επιτέλους να βοηθούν τις επενδύσεις να ενεργούν πιο γρήγορα, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός στη δουλειά μας. Δεν λέμε ότι μας βάζουν εμπόδια, όμως μια απόφαση που μπορεί να παρθεί σε μια εβδομάδα, δηλαδή υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά, παίρνεται σε δύο μήνες... με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Εμείς έχουμε τα κεφάλαια για να υλοποιήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα».
Η στρεβλή φορολογία διώχνει επενδύσεις
Μιλώντας για το φορολογικό καθεστώς ο κ. Χρυσικός επισήμανε ότι «όπως έχει καταντήσει η κατάσταση με τη φορολογία, δεν αξίζει να έρχονται κεφάλαια από το εξωτερικό για να επενδύονται στην Ελλάδα. Θα πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία να δει τη διεθνή, τη μεγάλη εικόνα. Εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε τις άλλες ΑΕΕΑΠ της χώρας μας, αλλά ουσιαστικά ανταγωνιζόμαστε χώρες όπως η Ισπανία, που έχουν σαφώς ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα.
Στην Ελλάδα φορολογούμαστε για το ενεργητικό μας, δηλαδή φορολογούμαστε για το σύνολο των ακινήτων μας, το σύνολο των μετρητών μας, για το σύνολο των δανείων μας, ενώ μια άλλη επιχείρηση φορολογείται βάσει της κερδοφορίας που έχει. Αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισορροπίες και αδικίες.
Μέσω αυτών των πρακτικών, έχει καταστεί ο κλάδος μας μη ανταγωνιστικός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Έτσι, οι ξένοι, αντί να επενδύουν στις ΑΕΕΑΠ της χώρας μας, επενδύουν στις αντίστοιχες ΑΕΕΑΠ της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας της Ισπανίας κ.ο.κ. Λόγω της υπερφορολόγησης, έχουμε χάσει σημαντικά κεφάλαια και ευκαιρίες επενδύσεων.
Η Ισπανία μέσα σε δύο χρόνια έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 δισ. κεφάλαια για το δικό της real estate. Ακριβώς επειδή έχουν τα σωστά φορολογικά κίνητρα…
Να είστε σίγουροι ότι αν είχαμε πιο ευνοϊκό και πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα φορολογικό καθεστώς, η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα θα ήταν ακόμη πιο ζωντανή, ενώ θα δημιουργούνταν πολύ περισσότερες εταιρείες».
Για τη Grivalia Hospitality και το Όλυμπος Plaza
Αναφερόμενος στη Grivalia Hospitality τον ξενοδοχειακό επενδυτικό βραχίονα της εισηγμένης, ο κ. Χρυσικός τονίζει ότι έχουμε ρίξει πλέον αρκετό από το βάρος μας σ'' αυτή την εταιρεία. Θέλουμε να τελειώσουν οι διαδικασίες με το Όλυμπος Plaza στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να γίνει ποιοτικά το κορυφαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη. Ένα boutique ξενοδοχείο, υψηλότατων, κορυφαίων προδιαγραφών.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται γα ιστορικό ακίνητο στην οδό Νίκης στη Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενεί για 60 και πλέον χρόνια το φημισμένο εστιατόριο "Όλυμπος – Νάουσα". Το καλοκαίρι του 2017 το κοινό επενδυτικό σχήμα της Grivalia Hospitality S.A. με την Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., (με ποσοστά συμμετοχής 65%-35% αντίστοιχα) πλειοδότησε στον Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τη Eurobank και απέκτησε το ακίνητο έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.
Ναυσικά – Αστέρια Γλυφάδας
Προ ημερών ολοκληρώθηκε η συμφωνία όπου η Grivalia απέκτησε το 80% της εταιρείας Ναυσικά ΑΕ, έναντι 30 εκατ. ευρώ, μετά το προσύμφωνο που είχε υπογραφεί πριν από ένα χρόνο. Η Ναυσικά έχει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, μέχρι τις 31.12.2081.
Πρόκειται για έκταση 280 στρεμμάτων για την οποία ο κ. Χρυσικός τονίζει ότι «έχουμε μεγάλα σχέδια. Ότι φτιάχνουμε θέλουμε να είναι κορυφαίας ποιότητας, όχι βιασύνες, όχι πασαλείμματα, δεν κοιτάζουμε να προλάβουμε τη σεζόν ούτε εστιάζουμε ευκαιριακά και βραχυπρόθεσμα.
Θέλουμε να αναδείξουμε την παραλία για τον κόσμο, να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία των κτηρίων που υπάρχουν, κλασικά και άλλα, δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία του συγκροτήματος. Το οικόπεδο είναι 280.000 τ.μ. και η χτισμένη επιφάνεια 23.000 τ.μ. άρα, μόλις 1%».
Η Grivalia έχει μεγάλα σχέδια και θα κάνει σημαντικές επενδύσει εκεί, με το έργο μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και 400 κλινών, σουίτες και επιπλωμένες βίλες, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης.
Για το project στον Παναμά
Ο Παναμάς προχωράει κανονικά βάση προγράμματος, αρχές του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου.
Για τη μετοχή
Σε ερώτηση του Liberal για τη μετοχή και το πρόσφατο πακέτο (συνεδρίαση Τρίτης 13 Μαρτίου όπου άλλαξε χέρια το 1,70% της Grivalia), o CEO της εταιρείας τόνισε ότι «είναι θετικό ότι υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα στη μετοχή μας. Έχουμε το καλό να έχουμε ισχυρούς μετόχους, ενώ λόγω κινητικότητας όποιος θέλει μπορεί να μπει στη μετοχή και όποιος θέλει να βγει. Αυτό είναι το καλό».