Φτηνά μικροπολιτικά παιχνίδια με την στρατιωτική θητεία;

Φτηνά μικροπολιτικά παιχνίδια με την στρατιωτική θητεία;

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι με την συγκατάθεση ή όχι του κυβερνητικού του εταίρου και αρμοδίου Υπουργού κ. Πάνου Καμμένου, ετοιμάζεται να «γεμίσει» το προεκλογικό καλάθι «παροχών» της κυβέρνησης του και με εξαγγελία μείωσης της στρατιωτική θητείας!

Αυτό σημαίνει ότι είτε  οι κυβερνητικοί παράγοντες και το Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν έχουν κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνουν τα απαράδεκτα ποσοστά επανδρώσεως των Μονάδων και ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς είτε ότι δεν ενδιαφέρονται, αν τελικά η Στρατιωτική Ηγεσία έχει εξηγήσει βέβαια όπως θα έπρεπε, για τα ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με την υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης, σχετικά με την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεδομένου του αδιαμφισβήτητου ζητήματος ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Χώρα από την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο φτηνό μικροπολιτικό παιχνίδι!

Ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος έχει τοποθετηθεί  επανειλημμένως αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (όπως βέβαια και σε πολλά άλλα που… «τα πήρε πίσω» μετά) αλλά και ο εκ του ΣΥΡΙΖΑ  Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας, ο οποίος μάλιστα μόλις προ δέκα μηνών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε ξεκόψει μία τέτοια απόφαση λέγοντας «δεν το εξετάζουμε και λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα». Τι έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα; Σταμάτησαν οι τουρκικές προκλήσεις και αποσύρθηκε το casus belli;

Βεβαίως σε αυτό το ζήτημα έχουμε και τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους διάφορους «Καρανίκες» που επαναφέρουν  περιοδικά το αίτημα για μείωση της θητείας από τους 9  που είναι σήμερα σε 6 μήνες. Αν όμως τελικά φθάσει ο κ. Τσίπρας στο σημείο να αναγγείλει κάτι τέτοιο, θα το κάνει ως ένα ακόμα «προεκλογικό δώρο» για τους νεαρότερους ψηφοφόρους που εντάσσονται στο εκλογικό σώμα  αλλά και στις οικογένειες εκείνες οι οποίες θεωρούν δυστυχώς «πάρεργο» την εθνική υποχρέωση των Ελλήνων η οποία αποτελεί και συνταγματική επιταγή (Άρθρο 4 παράγραφος 6). Οι εμπνευστές όμως μίας τέτοιας ιδέας στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι η μείωση της θητείας μπορεί να αποτελέσει εκείνο το στοιχείο που θα επηρεάσει τελικά το εκλογικό σώμα. Ξεχνούν μάλλον μία  ανάλογη περίπτωση που είχαμε το 2009, όταν χωρίς καμία σχετική μελέτη ο τότε Υπουργός κ. Μειμαράκης είχε μειώσει λίγο πριν τις εκλογές εντελώς αιφνιδιαστικά κατά 3 μήνες την θητεία αλλά η ΝΔ έχασε τελικά τις εκλογές και μάλιστα με διαφορά. Από τότε τα ποσοστά επανδρώσεως των Μονάδων παρέμειναν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με συνεχή πτωτική τάση.

Μιας και μαθαίνουμε από τις πηγές μας ότι η μείωση της θητείας θα δικαιολογηθεί με την… εξοικονόμηση προσωπικού λόγω της μελλοντικής αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτό το επιχείρημα είναι απολύτως έωλο. Θα συνέβαινε κάτι τέτοιο αν σήμερα δεν ήταν απαράδεκτα χαμηλά τα ποσοστά επανδρώσεως. Η αναδιοργάνωση επιβάλλεται, όχι όμως για να δικαιολογήσει περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής θητείας αλλά για να έχουμε μία πιο οικονομική αλλά και πιο αποτελεσματική Δομή Διοικήσεως και Δυνάμεων και με δευτερογενές αλλά ουσιαστικό όφελος την αύξηση σε παραδεκτά επίπεδα του ποσοστού επανδρώσεως των Μονάδων προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα τους και η δέουσα επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτών. Υπάρχουν όμως και άλλοι σοβαροί λόγοι που εκπορεύονται από τις διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και δεν κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν δημοσίως σε αυτό το άρθρο.

Η πικρή αλήθεια, την αποδεχόμαστε ή όχι είναι ότι η οικονομική κρίση που συνεχίζει να πλήττει την πατρίδα μας, έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις ΕΔ της χώρας. Μία από αυτές τις επιπτώσεις (πλέον των άλλων), είναι και η αδυναμία να προσληφθούν νέοι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) από του 2010, με συνέπεια απέχει κατά πολύ των καθορισθεισών οροφών ειρήνης των Κλάδων με ότι αυτό συνεπάγεται για την επάνδρωση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ.

Για να προλάβουμε κάποιους, επισημαίνεται ότι Ελλάδα  είναι μία μικρή χώρα που συνεχίζει να μαστίζεται από την οικονομική κρίση και είναι αδύνατον να διατηρεί Δομή Ενεργού Στρατού ανάλογη της κυρίας απειλής. Η κύρια απειλή αντιμετωπίζεται μόνο με πλήρη κινητοποίηση όλου του δυναμικού των ΕΔ (ενεργού και εφεδρείας). Αλλά για ποια εφεδρεία θα μιλάμε σήμερα όταν η περαιτέρω μείωση θα δώσει τη χαριστική βολή στην εναπομένουσα εκπαιδευμένη εφεδρεία (άραγε ακόμα υπάρχει;) καθόσον σε 6 μήνες είναι αδύνατον να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του ο στρατεύσιμος νέος αλλά και να την εμπεδώσει κατόπιν με ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές προκεχωρημένες δραστηριότητες.

Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και να μην χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική θητεία για μικροκομματικά οφέλη αλλά ούτε να την βάλουν στο βωμό ενός νεφελώδους αριστερού ριζοσπαστισμού. Μακάρι να ήμασταν σε άλλη περιοχή χωρίς δύστροπο και αναθεωρητικό γείτονα... αλλά δυστυχώς δεν είμαστε και δεν επιτρέπεται να αποδυναμωθεί στρατιωτικά και άλλο η Χώρα.