Του Σάκη Μουμτζή
Στο οικονομικό forum των Δελφών, ο Π. Παυλόπουλος διατύπωσε την άποψη πως για τα προβλήματα της ΕΕ «ευθύνεται το χρέος και όχι το έλλειμμα».
Ναι, αυτό που ακουγόταν στα πάνελ διαφόρων σαλεμένων στην Πλατεία Συντάγματος το 2011, ακούστηκε και από τα πλέον επίσημα χείλη σε ένα διεθνές forum.
Ενας νοικοκύρης που έχει την διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού, γνωρίζει πως αν το εισόδημα του αρκεί για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του μέχρι τις 20 του μηνός, έχει μπροστά του, δύο και μόνον δύο, επιλογές.
Ή να αφήσει να λείψουν από τους οικείους του τα στοιχειώδη για δέκα ημέρες ή να ζητήσει δανεικά.
Και επειδή κανένας οικογενειάρχης δεν επιλέγει το πρώτο, αναγκαστικά επιλέγει το δεύτερο. Δανείζεται.
Στον επόμενο μήνα, αν δεν αυξηθεί το εισόδημα του, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί θα πρέπει να επιστρέψει, εν όλω ή εν μέρει, και τα δανεικά που πήρε τον προηγούμενο μήνα, συν τους τόκους.
Αρα τα χρήματα του θα τελειώσουν κοντά στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Καινούργιος, μεγαλύτερος δανεισμός και πάει λέγοντας.
Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτού του οικογενειάρχη είναι να αυξήσει τα εισοδήματα του. Να αναπτύξει την δουλειά του.
Αλλά για να το πετύχει, απαιτείται να διαθέτει μια σειρά από προσόντα και ικανότητες.
Συνεπώς, από την κοινή καθημερινή πείρα προκύπτει πως το έλλειμμα δημιουργεί χρέος. Το χρέος δεν δημιουργείται με τρόπο παρθενογενετικό. Δεν πέφτει από τον ουρανό.
Αυτά τα πολύ απλά που γνωρίζει ο «ταπεινός» ο νοικοκύρης, είναι δυνατόν να μην τα γνωρίζει ολόκληρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Υπάρχουν δύο απαντήσεις.
Απάντηση πρώτη. Οντως, να μην γνωρίζει αυτήν την λειτουργία της οικονομίας. Να έχει μιαν άλλην αντίληψη για την δημιουργία του χρέους και την σχέση του με το έλλειμμα.
Θα θεωρούσα ακραία αυτήν την απάντηση, αν όλως συμπτωματικά, ο Π.Παυλόπουλος δεν συμμετείχε σε μια διακύβερνηση που εκτίναξε το έλλειμμα της χώρας στα ύψη.
Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, και τότε, όπως και τώρα, δεν καταλάβαινε τι ακριβώς γινόταν στην οικονομία. Αλλωστε καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου είναι.
Δεν είναι οικονομολόγος.
Απάντηση δεύτερη. Γνωρίζει άριστα πως το έλλειμμα φέρνει χρέος, αλλά δεν τολμά να το υποστηρίξει, γιατί οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε από το 2004 ως το 2009, είναι υπεύθυνες, σε σημαντικό βαθμό, για τον γενικότερο εκτροχιασμό της οικονομίας της Ελλάδος.
Βέβαια, είναι μια λανθασμένη υπερασπιστική γραμμή της διακυβέρνησης Κ.Καραμανλή, γιατί πέραν όλων των άλλων, παραβλέπει πως το 2009 το πρόβλημα της χώρας ήταν αποκλειστικά το έλλειμμα.
Με καινοφανείς θεωρίες, επιπέδου «αγανακτισμένων», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτίθεται.
Τον Κ.Καραμανλή το μόνο που μπορεί να τον προστατεύσει είναι η σιωπή, και τίποτα άλλο.
Αυτά που ακούστηκαν στο forum των Δελφών, προκαλούν.