Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή*
Από τις αρχές του 2018 ολόκληρη η Ελλάδα δονείται καθημερινά από ένα κύμα διαμαρτυρίας, που διατρέχει ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές. Αλλά και στη Κρήτη με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα φορέων και συλλόγων, εκδηλώσεις συμπαράστασης ομογενών στο εξωτερικό, δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ, συζητήσεις στη Βουλή, δηλώσεις πολιτικών, αλλά και απλών πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Κυρίως για το Μακεδονικό και το ξεπούλημα όλων αυτών, που για τη μεγίστη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού αποτελούν τα εθνικά ιδεώδη και για τα οποία θα έδινε ακόμη και τη ζωή του.
Εκτός όμως από τις διαμαρτυρίες για το Μακεδονικό, που προβάλλονται από τα ΜΜΕ καθημερινά βιώνουμε και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου, όπου επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, ανησυχία και προβληματισμός για το μέλλον τους από τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης. Όχι μόνο για το μεταναστευτικό και την πλημμυρίδα των προσφύγων αλλά ιδιαίτερα για τους οικονομικούς μετανάστες, που είναι επιρρεπείς σε παραβατικότητα με επιθετική συμπεριφορά. Είναι οι άνθρωποι που έχουν κατακλύσει τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στοιβάζονται στα hot-spot αναμένοντας για τεράστια χρονικά διαστήματα τη χορήγηση ασύλου. Χάρη όμως, στα μεγάλα επιδόματα που τους χορηγεί η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ και τις ευκολίες, που τους παρέχει το ελληνικό κράτος με τη παροχή πλήρους στέγασης με όλες τις κοινόχρηστες παροχές και νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να συντηρούνται, χωρίς όμως μέλλον και προοπτική.
Δεν έχει ανακοινωθεί όμως επίσημα το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στο όλο πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων, που δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθεί πλήρως, ούτε οι πηγές χρηματοδοτήσεως των αλλοδαπών ΜΚΟ που με την επίκληση του ανθρωπισμού δρουν ανεξέλεγκτα στον εθνικό χώρο. Οι φιλοξενούμενοι στα hot-spot κυκλοφορούν ελεύθερα με τις γυναίκες να φορούν μαντήλες, ώστε πολλές φορές νομίζεις πως βρίσκεσαι σε μουσουλμανική χώρα. Είναι γεγονός, ότι τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν υπερκορεσθεί από τους πρόσφυγες και μετανάστες και οι υποδομές τους δεν αντέχουν να φιλοξενήσουν άλλους και πλέον των προβλημάτων που δημιουργούν στη κανονική ζωή των κατοίκων των νησιών, της αρνητικής επιδράσεως στο τουρισμό και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.
Ο κίνδυνος είναι οπωσδήποτε μεγάλος, μετά μάλιστα την επιστροφή των προσφύγων από την Ευρώπη και την συνεχή εισροή νέων ή παραμονή τους να γίνει μόνιμη και να έχομε αλλοίωση του πληθυσμού των νησιών με δυσάρεστες συνέπειες. Οι νησιώτες αντιδρούν όχι από ρατσισμό ή φασισμό, όπως είναι η συνηθισμένη επιχειρηματολογία ορισμένων αριστερών κυβερνητικών παραγόντων, αλλά γιατί θέλουν να υπερασπίσουν τη ποιότητα και τον τρόπο της ζωής τους.
Άλλωστε έχουν αποδείξει τα φιλάνθρωπα αισθήματα τους έμπρακτα με τη θερμή φιλοξενία που προσέφεραν μέχρι τώρα στους πρόσφυγες. Οι δε διαμαρτυρίες τους δεν στρέφονται κατά των προσφύγων, αλλά κατά της κυβερνήσεως, που δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια να επιλύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά για να κερδίσει την εύνοια των ξένων παραγόντων. Σκοπός βέβαια είναι η παραμονή στην εξουσία και γι'' αυτό παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση της ζητήσουν για τους πρόσφυγες αδιαφορώντας, εάν αυτό δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας και κανονικότητας της ζωής των κατοίκων των νησιών.
Ένα καλό δείγμα είναι το υπάρχον hot-spot στο Βαθύ της Σάμου. Δεν διαθέτει τις απαραίτητες δομές για την ικανοποιητική λειτουργία του και η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις να δημιουργήσει hot-spot στο στρατιωτικό στρατόπεδο Μοσχονά, που είναι ανενεργό. Μιλάμε για την είσοδο του χωριού Μυτιληνιοί, που απέχει 10 χιλιόμετρα από το Βαθύ και είναι ένα μεσόγειο ειδυλλιακό χωριό 2700 κατοίκων κτισμένο αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη κοιλάδα και με έντονη κοινωνική ζωή. Η δε λειτουργία δύο hot-spot σε τόση μικρή απόσταση μεταξύ τους θα επιβαρύνει υπέρμετρα την όλη περιοχή με μετανάστες και θα οξυνθούν τα προβλήματα ακόμη και της υδρεύσεως. Στο hot-spot αυτό κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες θα φιλοξενηθούν στην αρχή 1000 μετανάστες από τη Γερμανία για να διευκολυνθεί η κ. Μέρκελ για τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι κάτοικοι, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασαν στα σχέδια της κυβέρνησης και στις 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ένα ογκώδες συλλαλητήριο με συμμετοχή άνω των 2000 ανθρώπων, που διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκτέλεση τους αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί πάνω απ'όλα προέχει η παραμονή της στην εξουσία. Στο συλλαλητήριο αυτό, δεν συμμετείχε, όπως πληροφορούμαι, κανένας γνωστός ως συριζαίος, όπως και σ' όλα τα συλλαλητήρια ,που έγιναν για το Μακεδονικό.
Είναι βεβαίως αντιφατικό, γιατί όταν ήταν στην αντιπολίτευση διαδήλωναν συνεχώς για ζητήματα μικρότερης σημασίας. Συνεπώς μπορούμε να πούμε, ότι τον καλό αγώνα υπέρ των εθνικών ιδεωδών και της διατηρήσεως της ποιότητας της ζωής δίνουν όλοι οι Έλληνες πλην των Συριζαίων! Δεν αποκλείεται να είναι κι αυτοί καλοί πατριώτες, αλλά δεν τολμούν να το εκφράσουν, γιατί θα θεωρηθεί δεξιά παρέκκλιση. Φυσικά δεν τους ζητάμε να απαρνηθούν την ιδεολογία τους, αλλά να εξηγήσουν στην κυβέρνηση τις εν γένει αρνητικές επιπτώσεις των σχεδιασμών της. Φαίνεται λοιπόν, ότι, μολονότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η ίδια δεν αφουγκράζεται την κοινή γνώμη και θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τους επιβλαβείς σχεδιασμούς της και σ' άλλους εθνικούς τομείς.
Προς αποτροπή αυτών των σχεδιασμών, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε νέα συλλαλητήρια και αντιδράσεις, που θα εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, ώσπου να ακουσθεί η φωνή του λαού. Που μάχεται για τα εθνικά ιδεώδη και για την επιβίωση του στο τόπο του. Που του ανήκει και που ζητά από τη κυβέρνηση να σταματήσει τους επιβλαβείς σχεδιασμούς της και για τα εθνικά και για τα τοπικά ζητήματα...
*Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής Αρεοπαγίτης ε.τ.