Φιλική συμβουλή σε ΣΥΡΙΖΑ: ΔΕΘ είναι και θα περάσει!

Φιλική συμβουλή σε ΣΥΡΙΖΑ: ΔΕΘ είναι και θα περάσει!

Της Σοφίας Βούλτεψη*

Κατανοητό! Το να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε οτιδήποτε περιλαμβάνει το αρκτικόλεξο «ΔΕΘ», είναι μια πολύ οδυνηρή διαδικασία. Με τόσα ψέματα που έχουν αραδιάσει από το 2012 (τουλάχιστον) ό,τι και να πουν σήμερα μοιάζει με… επτά μνημόσυνα στη σειρά!

Γι' αυτό άλλωστε και τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και τα στελέχη του έχουν επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη κριτική: Αυτά που κάνατε είναι τα δικά μας και αυτά που εξαγγέλλετε τα είχαμε εξαγγείλει κι' εμείς.

Φυσικά δεν είναι έτσι, αλλά στην προπαγάνδα, είναι γνωστό, ουδείς ψάχνει να βρει τι ακριβώς έχει γίνει και τι έχει ειπωθεί, ώστε να κάνει τις συγκρίσεις.

Αλλά επειδή εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι ο κόσμος γνωρίζει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει αυτά που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκάλεσε, καταλήγουν στο κεντρικό προεκλογικό επιχείρημα: Ότι η Νέα Δημοκρατία ευνοεί τους λίγους και τους πλούσιους.

Επαναλαμβάνουν δηλαδή ένα κατασκευασμένο δόγμα – λες και η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά όλους, όπως και η μείωση των φόρων γενικότερα.

Στην πραγματικότητα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρασαν τέσσερα χρόνια προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να βγουν από το μνημόνιο που οι ίδιοι προκάλεσαν. Και όταν έφυγαν από την εξουσία, δεν είχαν καν επιστρέψει στο 2014.

Τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει μάχη και να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ (με τις αβάσταχτες επιπλέον υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, όπως τα θηριώδη πλεονάσματα, για τα οποία δήθεν τώρα διαμαρτύρονται) και να εφαρμόσει συγχρόνως ένα σχέδιο την ανάπτυξη της χώρας.

Και επειδή η αντιπολίτευση δεν βρίσκει πού να πατήσει για να επιτεθεί, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ απέδειξε πως ο δολοφόνος επιστρέφει συνεχώς στον τόπο του εγκλήματος.

Και κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κοστολογήσει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει!

Το «πλήρως κοστολογημένο» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ενώ αυτοί μπορούσαν μια χαρά να κοστολογούν τα μέτρα που… δεν θα λάμβαναν.

Για το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας και η παρέα του έκαναν εκπληκτικές κοστολογήσεις και είχαν βρει και τις πηγές χρηματοδότησης!

Μας τα είχαν δώσει και γραμμένα οι άνθρωποι:

Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης 1,862 δις

Για τον ΕΝΦΙΑ: 2 δις

Για την επαναφορά του αφορολόγητου 1,5 δις

Για το πρόγραμμα απασχόλησης 3 δις

Για τη «νέα σεισάχθεια» 2 δις

Για το αρχικό κόστος της ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας 1 δις

Συνολικό κόστος (μας έλεγαν) 11,362 δις

Και όταν τους ρωτήσαμε πού θα τα βρουν, πάλι την είχαν έτοιμη τη λύση:

Θα έπαιρναν λέει 3 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής, άλλα 3 δις θα έπαιρναν από την ανακατανομή υπαρχόντων πόρων του ΕΣΠΑ, άλλα τρία από το ΤΧΣ και άλλα 3 επειδή ήταν… ωραίοι και θα τα έβρισκαν από το πρόγραμμα ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών και την… άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία!

Σύνολο 12 διεκατομμυριάκια που θα έβρισκε ο ΣΥΡΙΖΑ και που κανείς άλλος δεν ήθελε και δεν μπορούσε να βρει.

Συνειδητά ψέματα, αφού τελικά από τη φοροδιαφυγή δεν εισέπραξαν πάνω από 100 εκ. (ετησίως πολύ λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν), ανακατανομή ΕΣΠΑ δεν γίνεται διότι τα προγράμματα της ΕΕ είναι από τη μάνα τους προορισμένα υποχρεωτικά για συγκεκριμένους τομείς και δεν μεταφέρει κάθε χώρα λεφτά όπως της έρχεται και το ΤΧΣ υπάγεται στην ΕΚΤ και τα λεφτά του δεν αγγίζονται.

Έδιναν δηλαδή κοστολόγηση γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα!

Και το 2018, προεκλογική χρονιά, ο κ. Τσίπρας μοίρασε υποσχέσεις, αλλά όταν τον ρώτησαν για την κοστολόγησή τους και την πηγή χρηματοδότησής τους, προτίμησε να ξεφύγει λέγοντας πως… δεν εξήγγειλε δα και τον σοσιαλισμό!

Επτά χρόνια ψέματα Θεσσαλονίκης

Στη ΔΕΘ, το επόμενο σαββατοκύριακο ανήκει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή στον κ. Τσίπρα.

Λίγο πολύ έχει δώσει στίγμα για τα όσα σκέπτεται να πει: Η Αριστερά που ενδιαφέρεται για τους πολλούς και για τους φτωχούς, η μάχη που έδωσε και ήταν… νικηφόρα, το επιτελικό κράτος (που ο ίδιος αν και το είχε εξαγγείλει δεν το πραγματοποίησε ποτέ), η Δεξιά που ευνοεί τους… κακούς και τα δίνει όλα για τον πλούτο (ενώ ο ίδιος και η ιδεολογία τους θέλουν όλους φτωχούς και εξαρτώμενους από την φιλανθρωπία του εκάστοτε «πατερούλη»), «τρώνε από τα έτοιμα», «θέλουν να επιστρέψουμε στα μαύρα χρόνια του μνημονίου», «εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», το… εμπνευσμένο σχέδιό του για τα πλεονάσματα (που ο ίδιος συμφώνησε), οι «μακεδονομάχοι» που αγωνίζονταν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών (που ο ίδιος υπέγραψε), ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσιών στον πρωθυπουργό (που ο ίδιος έκανε πράξη μοιράζοντας τις πιο κρίσιμες αρμοδιότητες στο στενό του υπουργικό περιβάλλον, δίνοντας την εποπτεία των τραπεζών στον Φλαμπουράρη και τις επενδύσεις στον Παππά), το δήθεν έλλειμμα δημοκρατίας και η θεσμική εκτροπή με αναφορά σε υποθέσεις όπως αυτή της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (ενώ ο ίδιος διόριζε την κ. Θάνου από αξίωμα σε αξίωμα, οδηγώντας τη ακόμη και στον πρωθυπουργικό θώκο με το κόλπο του μη διορισμού προέδρων στα άλλα δύο ανώτατα δικαστήρια), η Νοβάρτις, για την οποία προκαλεί για εξεταστική (ενώ ο ίδιος έχει ήδη κάνει και τελικά η εξεταστική επιτροπή όπου το κόμμα του είχε την πλειοψηφία δήλωσε… αναρμοδιότητα).

Θα κατηγορήσει δηλαδή ο κ. Τσίπρας τη νέα κυβέρνηση για όσα ο ίδιος προκάλεσε!

Με την ελπίδα ότι… ΔΕΘ είναι θα περάσει!

Και με την ελπίδα να περάσει γρήγορα για να μην θυμηθούμε όλα όσα ο ίδιος έχει από το 2012 υποσχεθεί.

Από την κατάργηση των μνημονίων ως τη σεισάχθεια και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την εθνικοποίηση των τραπεζών.

Ακροθιγώς:

Τα ψέματα του 2012

«Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση», «στόχος μου είναι να διεκδικήσω μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953», «νέα σεισάχθεια», ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στις δημόσιες επιχειρήσεις (τις οποίες τελικά παρέδωσε στο υπερταμείο).

Τα ψέματα του 2013

«Χρειάζεται και μπορούμε να πετύχουμε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, πάγωμα πληρωμής, αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα του χρέους και αυτή είναι μια λύση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης γι' αυτό και θα έχουμε συμμάχους τους λαούς της Ευρώπης σε αυτή την αναμέτρηση».

«Εμείς νερό στο κρασί μας δεν πρόκειται να βάλουμε ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι το κρασί μας είναι αυθεντικό και γνήσιο και είναι καλό κρασί».

«Οι Τράπεζες θα βρεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και εμάς δεν μας φοβίζει να πούμε τη λέξη: θα εθνικοποιηθούν. Θα λειτουργήσουν στη βάση των συμφερόντων των Ελλήνων, στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

Τα ψέματα του 2014

Το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν το αποκορύφωμα:

Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, άμεση επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, νέα σεισάχθεια, κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Και για να μην υπάρχει η αμφιβολία, κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ: «Και αυτή είναι και η διαφορά, που μου λένε τι θα κάνεις με την τρόικα. Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα».

Τα ψέματα του 2015

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη έχοντας προκηρύξει εκλογές και με το «παράλληλο πρόγραμμα» παραμάσχαλα.

«Η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίστηκε από τον σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού», μας είχε πει. Και επειδή μας είχε πάει στο τρίτο μνημόνιο μέσα στο καλοκαίρι και είχε χάσει την πλειοψηφία του, στη Θεσσαλονίκη είπε πως το κείμενο της συμφωνίας είναι… σκοπίμως ανοιχτό και πως αυτή τη φορά έπρεπε να τον ψηφίσουν για να δώσει τη μάχη του χρέους, τη μάχη των κόκκινων δανείων, τη μάχη των εργασιακών σχέσεων, το «παράλληλο πρόγραμμα» που θα εξουδετέρωνε το μνημόνιό του.

Τα ψέματα του 2016

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2016 ο κ. Τσίπρας αφού θριαμβολόγησε για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του, υποσχέθηκε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, υποσχέθηκε την «Δίκαιη Ανάπτυξη», την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ελάφρυνση του χρέους (παραπέμφθηκε για το 2018), την επαναγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (το γνωστό ανέκδοτο), τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου, την αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων από το 2,5% στο 2% (τελικά υπέγραψε για 3,5%), την προστασία της πρώτης κατοικίας (τελικά ψήφισε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με ένα κλικ), τη διατήρηση των κύριων συντάξεων (όλοι ξέρουν πως με το νόμο Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μειωμένες κατά 30% τις συντάξεις τους), ακατάσχετο λογαριασμό για τους επιχειρηματίες (τελικά οι κατασχέσεις πήγαν στον Θεό), πάγωμα ασφαλιστικών οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών (το μόνο που πάγωσε ήταν το αίμα τους όταν άρχισαν να πληρώνουν τις αυξημένες από το νόμο Κατρούγκαλου εισφορές), τη διάθεση των 246 εκ ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες σε κοινωνικές δράσεις (αυτό πήγε εντελώς περίπατο, αν και περίπου υποστήριξε πως με τα λεφτά αυτά θα λύναμε όλα μας τα προβλήματα) και γενικά ακούσαμε διάφορα φληναφήματα – ακόμη και για την… φανταιζί ομάδα του πρώτου εξαμήνου. Για να μην αναφερθούμε σε όσα ο κ. Τσίπρας είχε πει (το 2016) για το Ελληνικό: «Στο Ελληνικό, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών».

Τα ψέματα του 2017

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2017 ο κ. Τσίπρας θριαμβολόγησε και πάλι για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του, κάνοντας επιλεκτική αναφορά σε κάποια θετικά στοιχεία για την οικονομία – και όπου δεν υπήρχαν αράδιασε μερικά από τα γνωστά ψέματα. Υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 2 δις, ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους 3 δις, την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που είχε ξαναεξαγγείλει, μεγάλα οφέλη από την Κοινωνική Οικονομία (με αναφορές σε έναν νόμο που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και έκτοτε η τύχη του αγνοείται), φορολογικούς ελέγχους στις λίστες καταθετών εξωτερικού (μεγάλο φιάσκο), αλλαγή μοντέλου στον αγροτικό τομέα, αντίμετρα για το 2019 και το 2020 (καθώς είχε υπογράψει μείωση συντάξεων και αφορολογήτου). Και γενικά, το σύνθημα που επανέλαβε ήταν το «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»!

Τα ψέματα του 2018

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, μετά την καταστροφή στο Μάτι και μετά την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το βήμα της ΔΕΘ για να μας πει πως η πολιτική του δικαιώθηκε και πως δεν πήγε στη Θεσσαλονίκη για να μοιράσει υποσχέσεις (ακριβώς έτσι!) αλλά να μοιραστεί με το ακροατήριό του ένα όραμα (ως άλλος… Λούθερ Κινγκ!). Και υποσχέθηκε, βέβαια, ξανά δίκαιη ανάπτυξη, επενδύσεις, στήριξη των εργαζομένων, ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, προγράμματα για τη νεολαία και την αντιμετώπιση του brain drain, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, για μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ίσχυε, δηλαδή τα 64,5 ευρώ τον μήνα, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας στη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% στο 25%, εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια σε τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, 3.000 προσλήψεις για το «Βοήθεια στο σπίτι», 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή (είναι οι προσλήψεις που θα έκαναν και τώρα ρωτούν πότε θα τις κάνει η νέα κυβέρνηση), επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών και σε βάθος διετίας, μείωση από 1/1/21 των συντελεστών του ΦΠΑ, κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% στο 22% και κατά μία μονάδα του μικρού από 13% σε 12%, καταβολή 1 δις για τα αναδρομικά των στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και δικαστικών, αγώνα για μείωση των πλεονασμάτων.

Και όταν, στη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε αν έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις (δηλαδή την κοστολόγηση και την χρηματοδότηση) για να ανταποκριθεί σε όσα υποσχέθηκε, η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν «δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό, αλλά κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα μετά από 8 χρόνια, όπου η μεσαία τάξη και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον τόπο μας υπέφεραν δυσανάλογα».

Και δεν μπήκε στο νόμο να δώσει στοιχεία για κοστολόγηση και χρηματοδότηση – αλλά τώρα κατηγορεί τον Μητσοτάκη και μάλιστα γι' αυτά που ήδη έκανε και επομένως γνωρίζει πολύ καλά το κόστος τους…

*Βουλευτής Β΄ Αθηνών Νοτίου Τομέα, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος