Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης

Ακόμα κι αν το επίπεδο της τηλεκατάρτισης που προσφέρουν τα ΚΕΚ στους επαγγελματίες που εντάσσονται σε έξι επιστημονικούς κλάδους ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι επαγγελματίες όντως την είχαν ανάγκη, θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα. Η κυβέρνηση μ’ ένα εξοργιστικά άδικο τρόπο εξαιρεί ένα κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα τους εξειδικευμένους επιστήμονες-επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και τους βάζει όρους, μόνο σε αυτούς,  για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που οι υπόλοιποι εισέπραξαν με μια απλή αίτηση.

Θα ήταν εντιμότερο αν τους έβγαζε στις γωνίες των δρόμων να τραγουδήσουν και περαστικοί να τους πετάνε κέρματα μέχρι να συμπληρώσουν το ποσό των 600 ευρώ και δεν αστειευόμαστε καθόλου.

Στην ωραία συνέντευξη που ο πρωθυπουργός έδωσε στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι βλέπει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Αυτό είναι αλήθεια γι' αυτό και έχουμε μείνει έκπληκτοι που ο πρωθυπουργός επιτρέπει σε κάποιους ανίκανους να δυναμιτίσουν την προσπάθεια αυτή. Και μάλιστα με θύματα ποιους;

Τους δυναμικότερους κλάδους της μεσαίας τάξης που πίστεψαν στον ίδιο και ψήφισαν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία ακόμα κι αν ιδεολογικά δεν ανήκουν σε αυτή. Είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι με αυτό που έχει συμβεί! Ένα κράτος που ολοκλήρωσε ψηφιακά έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, εμφανίζεται να αδυνατεί να βρει έντιμα και έξυπνα ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων για να διαθέσει στους επαγγελματίες.

Έπειτα τι είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ; Λεφτά για πέταμα; Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι κυριολεκτικά ιερά. Δεν τα έχουμε υφαρπάξει με πονηριά «από τους κουτόφραγκους». Κατά 25% οι δράσεις του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Αν τα σπαταλήσουμε αλόγιστα θα λείψουν από άλλες δράσεις, όπως στήριξη επιχειρήσεων, διατήρηση προσωπικού, μεταναστευτικό  κλπ. Για να μην αναφερθούμε στις επενδύσεις.

Επιπροσθέτως, προχειρότητες (ή μήπως πρέπει να τις χαρακτηρίσουμε «αρπαχτές»; ) αυτού του τύπου, που οπωσδήποτε θα γίνουν γνωστές στην Κομισιόν, θα υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση του επόμενου ΕΣΠΑ.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο από τα παραπάνω. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους επαγγελματίες να μην ασχοληθούν καθόλου με την τηλεκατάρτιση.

 Για αυτό και για την πληρωμή των 400 από τα 600 ευρώ απαιτείται μόνο η αίτηση για το voucher, δεν απαιτείται καν η  ολοκλήρωση της κατάρτισης ενώ για τα υπόλοιπα 200 ευρώ δεν απαιτείται η πιστοποίησή της. 

Δηλαδή, τους κάνει συνενόχους. 

Το ότι κάποιοι ασχολήθηκαν αποδεικνύει ότι ο επαγγελματικός κόσμος της χώρας, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι, είναι κατά βάση έντιμοι άνθρωποι ακόμα και αν το κράτος τους αντιμετωπίζει ως «λαμόγια». Βέβαια, ευτυχώς που ασχολήθηκαν επαγγελματίες που θέλουν να εισπράξουν την ενίσχυσή τους εντίμως και έτσι αποκαλύφθηκε όλο το αίσχος.

Να το πούμε και σκληρά πολιτικά; Το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί για να βρουν να διαθέσουν 100 εκατ. ξοδεύουν 180 εκατ. δείχνει στην καλύτερη περίπτωση απελπισία και ανικανότητα. 

Τα ΚΕΚ (τα οποία παρεμπιπτόντως η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα για την Παιδεία ότι θα αξιολογούσε. Αλήθεια πως προχωράει αυτό;) έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν απλώς τις αιτήσεις στο «Εργάνη» με απίστευτο κόστος. 

Απορίες: 

1.) Θα ελεγχθούν τα ΚΕΚ για το αν έχουν βγάλει προσωπικό σε αργία με  αναστολή; Δεν είναι δυνατόν να εισπράττουν ένα σκασμό λεφτά και να μην πληρώνουν ούτε μισθούς στο προσωπικό τους!

2.) Ανά ομάδα καταρτιζομένων υπάρχει ένας επόπτης τηλεκατάρτισης. Δεν πιστεύουμε να ισχυριστεί κανείς ότι με τρεις εργαζόμενους, θα εποπτεύσει  για παράδειγμα 500 καταρτήσεις σε 10 μέρες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός πριν την παράταση που δόθηκε. Ο επόπτης φαίνεται σε κάθε αλληλογραφία με τους δικαιούχους του voucher.

Για να μην τον ψάχνουν οι αρμόδιοι το αναφέρουμε. Το ενδιαφέρον εδώ θα είναι απολογιστικά να δούμε και πόσες τηλεκαταρτισεις θα ολοκληρωθούν και θα οδηγήσουν σε πιστοποίηση διότι μόνον έτσι πληρώνονται τα ΚΕΚ το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί.

3.) Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλο αυτό το σύστημα θα φορολογηθεί στο 60-70% των εσόδων του προκειμένου το κράτος να πάρει πίσω κάποια από τα χρήματα. Ειδάλλως θα μιλάμε πλέον για σκάνδαλο.

Στο δημοφιλές χιουμοριστικό σήριαλ «Μάλιστα κ.Υπουργέ» που αν δεν κάνουμε λάθος, σε κάποια συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι το παρακολουθούσε συστηματικά, μία από τις αλησμόνητες ατάκες του κυνικού συμβούλου Σερ Χάμφρεϊ προς τον Υπουργό του ήταν και αυτή: «Υπουργέ μου, αν θες να κάνεις κάτι τόσο ηλίθιο, φρόντισε να μην το κάνεις με ηλίθιο τρόπο». 

Δεν εξηγείται διαφορετικά. Κάποιοι υπουργοί είτε είναι παροιμιωδώς ανίκανοι, είτε έλαβαν αυτή την απόφαση για να υπονομεύσουν τον πρωθυπουργό. Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι από τα δύο είναι χειρότερο. 

* Το σημείωμα γράφτηκε με τη βοήθεια του  κ. Στέλιου Χαριτάκη, CEO της Εταιρείας Συμβούλων QIX  Συμβουλοι Στρατηγικής Ανάπτυξης. Τον ευχαριστώ θερμά.