Του Αντώνη Πανούτσου
Τον Ιανουάριο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά κλονιζόταν από την υπόθεση «φρέσκο γάλα». Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούσαν ότι θα καταψήφιζαν την διάταξη που θα εναρμόνιζε την ελληνική νομοθεσία για το φρέσκο γάλα με την ευρωπαϊκή. Τόσο πειστικά που το Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη υπολόγιζαν τις ενδεχόμενες απώλειες που θα απειλούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έστελνε non paper στην προσπάθεια να τους πείσει ότι «Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή… έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη» και ότι «Η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών…θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Το θέμα διατηρείτο στην επικαιρότητα από τη συνηθισμένη χορωδία. Από δημοσιογράφους που με την ευαισθησία τροβαδούρων δεν αναρωτιόντουσαν τι είναι η αγάπη αλλά τι είναι το φρέσκο γάλα. Από ειδικούς τηλεσχολιαστές, που ενημέρωναν για την πολιτική του γάλατος ανά τον κόσμο. Και από υπερασπιστές της δημόσιας υγείας που προειδοποιούσαν για την καταστροφή που θα φέρει μια αλλαγή στο τι σημαίνει φρέσκο γάλα.
Από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς καθησύχαζε ότι «όλα θα γίνουν όπως πρέπει». Στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντούσε τον Τάκη Μπαλτάκο για να δηλώσει ανυποχώρητος και να προειδοποιήσει ότι αν η διάταξη περάσει όπως έχει θα παραιτηθεί. Ο Νίκος Σηφουνάκης διατυμπάνιζε την πίστη του στο φρέσκο γάλα διαρρέοντας ότι είπε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την επίμαχη διάταξη.
Το νομοσχέδιο του φρέσκου γάλακτος συνέχισε να κυνηγάει την κυβέρνηση Σαμαρά σαν την άδικη κατάρα. Από πλευράς αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου δύο μήνες αργότερα μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών, αφού επέστησε την προσοχή στους βουλευτές ότι το νομοσχέδιο «εξοντώνει τους αγελαδοτρόφους» ζωγράφισε μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον που ξεκινώντας από το γάλα, «τα περίπτερα θα μπορούν να πωλούν από τσιγάρα μέχρι ψωμί και ίσως και φάρμακα».
Τέτοιες ανανεωτικές ακροβασίες δεν μπορούσαν παρά να ανησυχήσουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Τον Μάρτιο του 2014 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο νόμος για το φρέσκο γάλα – που φυσικά ακόμα δεν είχε περάσει - προκαλεί τριγμούς τόσο στο γαλάζιο όσο και το πράσινο στρατόπεδο. Οπότε για να μην τρίζει η πλειοψηφία πέρασε τερατογένεση του αρχικού. Ώστε να καθησυχαστούν οι υπερασπιστές των καταχτημένων εργατικών δικαιωμάτων ότι καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να ψηφίσει νόμο για το φρέσκο γάλα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά – ω μη γέννοιτο - νόμο που θα επιτρέπει στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε φάρμακα.
Η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων πήγαινε προς το άδοξο τέλος της έχοντας δείξει ότι ξέρει να αντιστέκεται στις μνημονιακές εντολές. Για να την διαδεχτεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση αρχών που όχι νόμο για φρέσκο γάλα θα υπέγραφε για να μείνει στην εξουσία αλλά για φρέσκο γάλα της Άνω Μακεδονίας.
Αφιερωμένο εξαιρετικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της Βουλής που το 2012 δεν κατάλαβαν τις αλλαγές των καιρών. Οι οποίες δεν κατάλαβαν ότι ενώ αυτές το έπαιζαν πριγκίπισσες με το μπιζέλι κάτω από το στρώμα, στην ουρά περίμενε να αναλάβει η πιο κυνική σύγχρονη ελληνική κυβέρνηση. Η οποία δεν θα είχε πρόβλημα μετά το μπούλινγκ στον Χρυσοχοϊδη, επειδή δεν πρόλαβε να διαβάσει όλο το μνημόνιο, να μοιράσει 617 σελίδες μνημονιακών νόμων στους βουλευτές της όταν τόσες δεν έχουν διαβάσει στην ενήλικη ζωή τους.