Ευτ. Βαρδουλάκης: Τα 17 εκατ. Αμερικανών που δεν πιάνουν τα πολιτικά «ραντάρ»

Ευτ. Βαρδουλάκης: Τα 17 εκατ. Αμερικανών που δεν πιάνουν τα πολιτικά «ραντάρ»

Το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι μεγάλο, ωστόσο υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Η θεαματική αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με τις εκλογές του 2016, δηλαδή 17 εκατομμύρια επιπλέον ψηφοφόροι, μια κρίσιμη μάζα την οποία τα δημοσκοπικά και μιντιακά «ραντάρ» δυσκολεύονται να πιάσουν, όπως σημειώνει στο liberal ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας Ευτύχιος Βαρδουλάκης.

«Είναι εν υπνώσει δημοκρατικοί που το 2016 είχαν υποτιμήσει τον Τραμπ, είτε αντιπαθούσαν την Χίλαρι και δεν είχαν κινητοποιηθεί; Είναι κάποιοι που βρίσκονταν εντελώς εκτός πολιτικής και δημόσιας σφαίρας και τους οποίους κινητοποιεί ο Τραμπ με τον κάπως αντισυστημικό του λόγο;

«Η απάντηση θα κρίνει και το αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Βαρδουλάκης. Εάν τα εκατομμύρια αυτά που βρίσκονται εκτός των «ραντάρ» αποδειχθούν ψηφοφόροι του Τραμπ, τότε ασφαλώς και έχει πιθανότητες, οι οποίες προς ώρας δεν υπερβαίνουν το 10%. Διαφορετικά η νίκη του Μπάιντεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Έχει πιθανότητες να γυρίσει το παιχνίδι ο Τραμπ;

Έχει κάποιες μικρές πιθανότητες, της τάξης του 10%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικητής θα είναι ο Μπάιντεν. Υπάρχει όμως μια παράμετρος που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά, ότι έχουμε μια θεαματική αύξηση της συμμετοχής. Κατά συνέπεια εμφανίζεται να προσέχεται την τελευταία στιγμή μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, γύρω στα 17 εκατομμύρια, την οποία τα «ραντάρ» δεν έχουν μέχρι σήμερα πιάσει.

Το ερώτημα είναι από που προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι : Είναι εν υπνώσει δημοκρατικοί που το 2016 είχαν υποτιμήσει τον Τραμπ, είτε αντιπαθούσαν την Χίλαρι και δεν είχαν κινητοποιηθεί ή είναι κάποιοι που βρίσκονταν εντελώς εκτός πολιτικής και δημόσιας σφαίρας και τους οποίους κινητοποιεί ο Τραμπ με τον κάπως αντισυστημικό του λόγο και την “αντιπολιτική” του ρητορική. Εάν αυτοί που βρίσκονται εκτός των δημοσκοπικών και μιντιακών «ραντάρ» είναι ψηφοφόροι του Τραμπ, τότε ασφαλώς και έχει πιθανότητες. Μιλάμε για περίπου 17 εκατομμύρια, τόσοι υπολογίζεται ότι είναι οι επιπλέον ψηφοφόροι σε σχέση με όσους ψήφισαν το 2016.

- Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα παρόμοιο φαινόμενο ;

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο θεαματική αύξηση της προέλευσης. Για παράδειγμα το 2016 αυτοί που έδωσαν την νίκη στον Τραμπ ήταν οι λευκοί άνδρες στην λεγόμενη «ζώνη της σκουριάς» (rust zone). Δεν ξέρουμε αν και τώρα θα δούμε ένα αντίστοιχο φαινόμενο υπέρ του Τραμπ, τότε μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά. Αν πάλι το φαινόμενο είναι ισορροπημένο ή αφορά δημοκρατικούς οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιηθεί το 2016, θα εκλεγεί ο Μπάιντεν.

Σήμερα κάθε πρόβλεψη στηρίζεται στις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις. Το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι ευρύ, τόσο παναμερικανικά, όσο και στις κρίσιμες πολιτείες (swing states), επομένως όλα δείχνουν Μπαίντεν. Όχι όμως 100%, καθώς υπάρχει η παράμετρος που μόλις αναφέραμε, δηλαδή των ψηφοφόρων που μπορεί να προέρχονται από κοινά τα οποία δεν πιάνουν τα «ραντάρ».

- Στις προηγούμενες εκλογές ο Τραμπ είχε «σαρώσει» στις μεγάλες ηλικίες ψηφοφόρων. Έχει ακόμη πλεονέκτημα σε αυτές;

Πράγματι το 2016 είχε θριαμβεύσει στις μεγάλες ηλικίες και η πλέον προνομιακή του ομάδα ήταν οι λευκοί άνδρες 50 ετών και άνω. Το προβάδισμά του σε αυτή την ομάδα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς ο Μπάιντεν προέρχεται από αυτή την ομάδα και πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται οικειότητα.

- Όσον αφορά τις λευκές γυναίκες;

Αυτή είναι η χειρότερη ομάδα για τον Τραμπ. Πάντα είχε πρόβλημα σε αυτή την ομάδα. Τώρα έχει κάπως βελτιώσει την επίδοσή του σε αυτό το κοινό, αλλά παραμένει ένα από τα αδύνατα σημεία του.

- Ποια η διείσδυσή του στους αφροαμερικάνους και τους λατινοαμερικάνους;

Η επίδοσή του σε σχέση με το 2016 έχει βελτιωθεί σημαντικά. Και φυσικά έχει παίξει ρόλο και η καλή πορεία της οικονομίας τουλάχιστον μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία. Εφόσον ωστόσο αυξηθεί πολύ η προσέλευση του κοινού αυτού στις κάλπες, τότε αυτό θα λειτουργήσει συνολικά υπέρ του Μπάιντεν. Εάν δηλαδή αυτοί ψηφίσουν μαζικά, τότε στο τέλος της ημέρας θα ευνοηθεί ο Μπάιντεν. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο τελευταίος έχει προβάδισμα. Μπορεί δηλαδή ο Τραμπ να έχει αυξήσει σε αυτές τις ομάδες, ωστόσο παραμένει μειοψηφικό το ποσοστό του. Απλώς το 80%-20% θα έχει γίνει 70%-30%. Που μπορεί να ωφελήσει κάτι τέτοιο τον Τραμπ ; Μόνο σε κάποιες πολιτείες όπου οι δημοσκοπικές διαφορές είναι οριακές, όπως για παράδειγμα στην Φλόριντα, όπου οι πληθυσμοί των Κουβανών και των αφροαμερικανών είναι μεγάλα.

- Ποιες είναι τελικά οι κρίσιμες πολιτείες ;

Έτσι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, οι πέντε πιο κρίσιμες πολιτείες, είναι η Φλόριντα την οποία εκτιμώ ότι θα πάρει ο Τραμπ, ωστόσο αν κερδίσει ο Μπάιντεν, τελειώνει το παιχνίδι. Είναι η Πενσυλβάνια, την οποία η Χίλαρι είχε χάσει με 0,7% και όπως όλα δείχνουν τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να την κερδίσει ο Τραμπ, είναι το Μίτσιγκαν στο οποίο τελευταίως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει μεγάλη αντεπίθεση, καθώς επίσης η Βόρεια Καρολίνα και η Αριζόνα.

Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει επίσης ένα μεγάλο ερώτημα, όσον αφορά την Τζόρτζια – παραδοσιακό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών- όπου όμως οι Δημοκρατικοί έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά. Αν ο Μπάιντεν κάνει ανατροπή στην Τζόρτζια αυξάνει πολύ τις πιθανότητές του.

Επομένως για να επικρατήσει ο Τραμπ, πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε την Φλόριντα, καθώς επίσης τρεις από τις τέσσερις άλλες. Αντίθετα, ο Μπάιντεν έχει κερδίσει εφόσον κερδίσει είτε την Φλόριντα, είτε τις δύο από τις άλλες τέσσερις. Και αυτό καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ξεκινά με “βάση” όσους εκλέκτορες είχε κερδίσει η Χίλαρι, συν το Γοουσκόνσιν αλλά και το Μίσιγκαν.

Για να το πούμε απλά : Εφόσον ο Τραμπ κερδίσει τις νότιες πολιτείες, δηλαδή Φλόριντα, Τζόρτζια, Καρολίνα, Τέξας, Αριζόνα (Sun Zone), και την Πεσνυλβάνια. Αν χάσει την Πενσυλβάνια, πρέπει να την αναπληρώσει με το Μίσιγκαν και την Νεβάδα, γεγονός δύσκολο. Γι' αυτό και η Πενσυλβάνια θεωρείται «κλειδί» σε αυτές τις εκλογές.