Η καθυστέρηση στη διάθεση των εμβολίων μετά τις αστοχίες της Ευρώπης στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες βάζει στον πάγο τα όποια σενάρια υπήρχαν στο τραπέζι του Μαξίμου σχετικά με τη διενέργεια εκλογών. Το ενδεχόμενο να χαθεί ένα ακόμη καλοκαίρι αλλάζει τα δεδομένα και τις εξελίξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές επιδιώκοντας να κλείσει τα σενάρια που άνοιξαν μετά τον ανασχηματισμό ο οποίος χαρακτηρίστηκε εκλογικός.
Εντούτοις τα σενάρια εκλογών δεν είχαν μπει οριστικά στο συρτάρι, αφού μια κυβέρνηση οφείλει να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή της παγκόσμιας πανδημίας οι επιπτώσεις των οποίων είναι και μεγάλες και μακροπρόθεσμες.
Πριν το ευρω-ατύχημα με τα εμβόλια και τις προστριβές με τις φαρμακευτικές εταιρείες το καλοκαίρι έδινε αισιόδοξα σημάδια σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο του 2020 που αποδείχθηκε άκρως καταστροφικό.
Ένα καλό καλοκαίρι που θα συνέβαλε και στην αναστροφή της πορεία της ανεργίας συμβάλλοντας και σε αλλαγές ως προς την επιδοματική πολιτική όπου επέβαλε ο κορονοϊός στη χώρα θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να κλείσει το θέμα των υποχρεωτικών διπλών εκλογών και να αποκτήσει τη δυνατότητα διαχείρισης των επιπτώσεων της κρίσης με την άνεση που δίνει σε μια κυβέρνηση το εύρος του χρόνου παραμονής τη στην εξουσία.
Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να συμπέσουν με το μεσοδιάστημα διαχείρισης της πανδημίας και της έναρξη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ανάταξη και την ανάπτυξη της χώρας.
Το σενάριο αυτό όμως πλέον φρενάρει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Άλλωστε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και η καθημερινότητα που έχει μπει σε πρώτο πλάνο στο κεντρικό επιτελικό κράτος δείχνουν ότι σε κάθε φάση από τον Σεπτέμβριο και μετά όλα εξετάζονται και υπολογίζονται.
Αυτό που βαραίνει σε ανάλογες περιπτώσεις είναι πάντα η πορεία της οικονομίας και κυρίως η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες σε μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια κρίση αλλά και τις επιπτώσεις που ακολουθούν.
Στο Μαξίμου πάντως γνωρίζουν ότι η καμπύλη αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αρνητική και ήδη οι πιέσεις προς τους υπουργούς για προώθηση των στόχων που έχουν τεθεί για το 2021 είναι μεγάλες. Όπως και οι προειδοποιήσεις προκειμένου να σταματήσει το παιχνίδι με τις υποσχέσεις προς διάφορες κοινωνικές ομάδες. Άλλωστε «λεφτόδεντρο» δεν υπάρχει και το νέο κλείσιμο της Αττικής όπως και πολλών άλλων περιοχών της χώρας γεννά νέες υποχρεώσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και ανέργων.