Με το ένα πέμπτο των κρουσμάτων και το ένα τρίτο των θανάτων από τον πανδημικό ιό, η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον κορονοϊό και τώρα βλέπει τα κρούσματα να παίρνουν ανοδική πορεία για δεύτερη φορά.
Η πρωτιά σε νέα κρούσματα παραμένει στη Ρωσία με πάνω από 5.000 την ημέρα, όμως καινούριες εστίες διαπιστώνονται στην Ισπανία που μετρά πάνω από 2.200 νέα κρούσματα εξαιτίας των ανοικτών μπαρ και των καλοκαιρινών πάρτυ που οδηγούν σε νέα τοπικά lockdown, ενώ η Γαλλία βλέπει πάνω από 1000 νέα περιστατικά καθημερινά κυρίως λόγω εσωτερικού τουρισμού και η Ρουμανία που βλέπει επίσης πάνω από 1000-1100 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.
Σε ανοδική τροχιά επανέρχεται και το Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 750 κρούσματα ημερησίως, αλλά και 123 θανάτους χθες και η Γερμανία με επιπλέον 400-680 κρούσματα.
Tο Βέλγιο, επιβάλλει τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και τους ανοικτούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, καθώς το «καρδιογράφημα» των κρουσμάτων, από τα 50-55 κρούσματα, έδειξε ξαφνικές εξάρσεις σε 220 και 350 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.
Αντίστοιχες εξάρσεις παρατηρεί και η γειτονική Ιταλία με τα καθημερινά «χαμηλά» της να ξεπερνούν τα 100 κρούσματα την ημέρα, όμως δεν λείπουν και οι εξάρσεις με 300 και πλέον νέα κρούσματα.
Όσο για τα Βαλκάνια, ο κλοιός γύρω μας «στενεύει», αφού Αλβανία κινείται τελευταία σε ρυθμούς άνω των 100 κρουσμάτων ημερησίως, το ίδιο και η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία με πάνω από 120-135 κρούσματα, η Βουλγαρία κινείται στα 270-330 νέα κρούσματα καθημερινά. To Mαυροβούνιο κινείται σταθερά σε οριακά κάτω των 100 κρουσμάτων την ημέρα, η Σερβία καταγράφει σταθερά πάνω από 400 κρούσματα τη μέρα και η Βοσνία Ερζεγοβίνη με 300-350 νέα κρούσματα ημερησίως.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ανησυχητικές τις τάσεις της πανδημίας στη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με τον επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν να δηλώνει ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση.
Κατά τον δρ Ράιαν, τα νέα περιστατικά στη Δυτική Ευρώπη παραμένουν υπό έλεγχο παρά το άνοιγμα των οικονομιών, όμως στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, οι τάσεις είναι ανησυχητικές. Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι βέβαιο ότι θα ξανανοίξουμε τα διεθνή ταξίδια, καθώς είναι σημαντικό για την οικονομία, αλλά μια τέτοια κίνηση ενέχει κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου διασυνοριακά», δήλωσε ο δρ Ράιαν.