«Έχουμε κουραστεί όλοι μας. Είναι ένας χρόνος, δεν είναι ένας μήνας. Ανταποκριθήκαμε καλά, πάντως. Η χώρα ανταποκρίθηκε καλά. Το ίδιο και η κυβέρνηση», τονίζει ο Πύρρος Δήμας στο Liberal. Ο τετράκις ολυμπιονίκης μιλά για το #MeToo, δηλώνει σοκαρισμένος από τις αποκαλύψεις και αφηγείται τις εμπειρίες του από τις ΗΠΑ, τον τρόπο εκπαίδευσης των προπονητών σ’ αυτά τα ζητήματα και το αυστηρό πλαίσιο κανονισμών: «Ακόμα και για να αγγίξει στον ώμο ο προπονητής μια αθλήτρια για να της δείξει μια κίνηση στην προπόνηση, θα πρέπει πρώτα να έχει την συγκατάθεσή της», λέει χαρακτηριστικά.
Για τους ολυμπιακούς αγώνες, που θα γίνουν παρουσία μόνο Ιαπώνων φιλάθλων, εκτιμά ότι αυτό το γεγονός δεν θα στερήσει τη ζωντάνια από τη διοργάνωση, ενώ για την διεκδίκηση της προεδρίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας δηλώνει ότι «η ΔΟΕ μας έδωσε ένα μήνυμα πολύ καιρό τώρα. Μειώνει διαρκώς τους αθλητές από την άρση βαρών που παίρνουν μέρους στους ολυμπιακούς αγώνες. Στο Παρίσι θα είναι μόνο 120. Από 196 στο Τόκιο. Και πιο πριν ήταν 296. Σα να σου λέει σε κλείνω αύριο»».
Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη
- Οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων με το #MeToo έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη. Δεν είναι λίγες αυτές που αφορούν τον αθλητισμό, αφού άλλωστε από εκεί ξεκίνησαν με την Σοφία Μπεκατώρου. Εκτιμάτε ότι τέτοια περιστατικά αφορούν περισσότερο χώρους που υπάρχουν νέοι, όπως η τέχνη ή ο αθλητισμός; Ή είναι ένα γενικό φαινόμενο;
«Θεωρώ ότι είναι σε όλους τους χώρους κι όχι σε κάποιους ειδικά. Αυτό που είναι βασικό είναι πρέπει να μπούνε σκληροί κανόνες και πλαίσια. Μόνο έτσι θα κοπούν μαχαίρι και στον αθλητισμό και παντού τέτοιες συμπεριφορές. Και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για θύματα που είναι ανήλικοι».
- Η συνεργασία σας ως τεχνικού συμβούλου με την ομοσπονδία άρσης βαρών των ΗΠΑ μπορεί ίσως να μας διαφωτίσει για το πώς λειτουργούν στην Αμερική σε τέτοια ζητήματα.
«Στις ΗΠΑ είναι ξεκαθαρισμένα αυτά. Υπάρχουν κανόνες συγκεκριμένοι κι εξειδικευμένοι. Για παράδειγμα, εγώ για να είμαι προπονητής με την εθνική ομάδα, και ο κάθε προπονητής, πρέπει πρώτα να μπω σε μια πλατφόρμα. Εκεί υπάρχει ένα βίντεο και στη συνέχεια υπάρχουν ερωτήσεις που καλείσαι να απαντήσεις».
- Τι δείχνει το βίντεο;
«Στο βίντεο σου δείχνει ότι δεν ακουμπάς την αθλήτρια, ότι πρώτα την ρωτάς αν θες να της δείξεις μια κίνηση αν πρόκειται να την ακουμπήσεις π.χ. στον ώμο. Δεν επιτρέπεται να την ακουμπήσεις χωρίς πρώτα να την ρωτήσεις και να σου απαντήσει καταφατικά. Ή στη σάουνα. Δεν μπορείς να πας μόνος σου με τον αθλητή ή με την αθλήτρια. Πρέπει να είναι κι άλλος μαζί σου. Πρέπει να υπάρχει και συνοδός. Το ίδιο και στη ζύγιση των αθλητών και των αθλητριών».
- Σας σόκαραν όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα;
«Είναι σοκ. Και για μένα και για όλους».
- Και σε άλλες χώρες γίνεται το ίδιο αν μιλήσουμε για τον αθλητισμό;
«Θεωρώ πως ναι, δυστυχώς. Το ίδιο γίνεται παντού».
- Είσαστε ένας άνθρωπος που ταξιδεύετε πολύ. Πως βλέπετε τώρα την κατάσταση σε άλλες χώρες, σε σχέση με έναν χρόνο πριν;
«Είναι μια νέα συνήθεια, αλλά δύσκολη. Πολύ δύσκολη. Σκεφτείτε ότι πριν από 15 μέρες ταξίδεψα από την Αθήνα στο Κολοράντο Σπρινγκς, ένα ταξίδι 26 ωρών, που έπρεπε να φοράω διαρκώς μάσκα. Ήταν ένα μαρτύριο. Πρέπει, όμως, να μάθουμε να ζούμε όλο αυτό μέχρι να μπορέσουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο, αφού εμβολιαστούμε όλοι».
- Σε σχέση με τις άλλες χώρες που επισκέπτεστε, εμείς σε τι κατάσταση βρισκόμαστε όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας;
«Σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε κουραστεί όλοι μας, βέβαια. Είναι λογικό, όμως. Είναι ένας χρόνος, δεν είναι ένας μήνας. Ανταποκριθήκαμε καλά, πάντως. Η χώρα ανταποκρίθηκε καλά. Το ίδιο και η κυβέρνηση. Αν δεν είχε γίνει και το λάθος με τα εμβόλια και την ΕΕ, τότε θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα για όλη την Ευρώπη. Δεν φταίει η κυβέρνηση, βέβαια, γι’ αυτό».
- Απ’ όσα αφουγκράζεστε στο εξωτερικό, εκτιμάτε ότι θα τα πάει καλύτερα φέτος η Ελλάδα με τον τουρισμό;
«Νομίζω ναι. Η Ελλάδα ακούγεται θετικά στο εξωτερικό. Μόνο καλά λόγια φτάνουν στ’ αυτιά μου. Και όλοι μας εμπιστεύονται για τις διακοπές τους με τον τρόπο που χειριζόμαστε την πανδημία».
- Πως θα είναι οι ολυμπιακοί αγώνες φέτος; Πρώτη φορά θα γίνουν μόνο με φιλάθλους της χώρας που φιλοξενεί τη διοργάνωση;
«Μια χαρά θα είναι. Οι Ιάπωνες είναι φίλαθλος λαός, τους αρέσει ο αθλητισμός. Θα είναι γεμάτα τα γήπεδα. Θα είναι μόνο με Ιάπωνες, αλλά θα δημιουργήσουν εορταστική ατμόσφαιρα. Δεν θα είναι μόνοι τους οι αθλητές. Θα υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο που ζει στην Ιαπωνία».
- Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι θα είσαστε υποψήφιος για την παγκόσμια ομοσπονδία άρσης βαρών. Πως σας ήρθε αυτή η ιδέα; Ήταν μέσα στις σκέψεις σας;
«Δυστυχώς εδώ που έχει πάει το άθλημα και με τα πρόσωπα που το διοικούν υπάρχει πρόβλημα. Κάποιοι είναι παράγοντες στην παγκόσμια ομοσπονδία 30 χρόνια. Υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας, όπως και το κομμάτι ντόπινγκ. Προσπαθούμε να δείξουμε στη ΔΟΕ ότι δεν είμαστε μπαμπούλες. Αλλά και η ΔΟΕ έχει τα δίκια της όταν βλέπει παράγοντες να βάζουν πάνω απ’ όλα τα προσωπικά τους συμφέροντα. Δεν πάλευαν για το άθλημα και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πρέπει, λοιπόν, να αντιστρέψουμε το κλίμα. Έτσι, μαζευτήκαμε κάποιοι άνθρωποι από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Γερμανία, το Βέλγιο για να βοηθήσουμε. Άνθρωποι άφθαρτοι και δίχως εμπλοκή στα διοικητικά της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Υπάρχουν ελπίδες. Μάλιστα, η ΔΟΕ έχει δει πολύ θετικά την υποψηφιότητά μου».
- Η ΔΟΕ συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να βγάλει εκτός ολυμπιακών αγώνων την άρση βαρών;
«Ακριβώς. Μας έδωσε ένα μήνυμα πολύ καιρό τώρα. Μας μειώνει διαρκώς τους αθλητές που παίρνουν μέρους στους ολυμπιακούς αγώνες. Στο Παρίσι θα είναι μόνο 120. Από 196 στο Τόκιο. Και πιο πριν ήταν 296. Σα να σου λέει σε κλείνω αύριο».
- Το Σάββατο έγιναν και οι εκλογές στην ελληνική ομοσπονδία, όπου σας διαδέχεται στον προεδρικό θώκο ο Τάσος Λάγκας. Πως κρίνετε το αποτέλεσμα;
«Θέλω να ευχαριστήσω τα σωματεία για την ηχηρή παρουσία τους. Περάσαμε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας που έκανε πολύ κακό στο άθλημα. Ελπίζω σε ένα πολύ καλό ξεκίνημα για την επόμενη μέρα. Σίγουρα έχουμε κάνει λάθη, τα οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε. Είναι διαφορετικό, όμως, να σε… κατηγορούν για εγκλήματα, που σαφώς και δεν έχουν γίνει, γι’ αυτό και σκοπεύω να κινηθώ νομικά άμεσα. Όλα αυτά τα χρόνια έχω προστατεύσει το άθλημά μου όσο μπορώ. Μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε δώσει αγώνα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν προσπαθούν.
Εμείς προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο το άθλημα που έχει προσφέρει τόσες χαρές στους Έλληνες φιλάθλους. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε από τα σωματεία στις εκλογές. Όταν έχεις δεχθεί τόσο κριτική και πολλές φορές άδικη, σε συνδυασμό με τον κορεσμό των χρόνων και παρόλα αυτά τα σωματεία σε εμπιστεύονται, αποδεικνύει το έργο που έχεις πράξει. Η επόμενη ημέρα με βρίσκει αισιόδοξο κι ενωτικό. Όπως λέω πάντα: με πράξεις θα αποδείξουμε όλοι αν έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε. Τα νέα άτομα που μπήκαν στην ομοσπονδία, ας σηκώσουν «μανίκια», για να δουλέψουμε όλοι μαζί για τον κοινό μας στόχο».