Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του (Καθημερινή) αναδεικνύει ένα τεράστιο έλλειμμα και μια τρομερή αμεριμνησία ως προς την ανάσχεση της τουρκικής και όχι μόνο, προπαγάνδας.
Διαπιστώνοντας, ότι βρισκόμαστε εν μέσω επικοινωνιακής θύελλας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και προβλέποντας ανησυχητική κλιμάκωση, επισημαίνει ότι, επείγει η δημιουργία ενός συστημικού επικοινωνιακού war room, για την επιθετική προώθηση των θέσεων μας και της διαρκούς αντίκρουσης αρνητικών σχολίων. Παράλληλα όμως, συστήνει και την ενεργοποίηση ενός δικτύου εθνικών «λογαριασμών» σε όλα τα ΜΚΔ, οι οποίοι θα αντικρούουν με… λιγότερη ευπρέπεια την προπαγανδιστική παραπληροφόρηση και εξαπάτηση που προέρχεται από διάφορα κέντρα.
Δεν μπορεί όπως ορθά, αναφέρει ο πρέσβης, αυτή η καθημερινή μάχη με την αισχρή προπαγάνδα, να δίνεται από τους επίσημους λογαριασμούς του πρωθυπουργού, του ΥΠΕΞ και καμιά δεκαριά ανθρώπων που έχουν τη γνώση να περνάνε τις εθνικές θέσεις.
Η εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας - δεν είναι μόνον τουρκικής προέλευσης και δεν εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα της Άγκυρας - κορυφώνεται και η δυναμική απάντησης της, περιορίζεται και σχεδόν σβήνει εντός των ελληνικών συνόρων.
Η ιστορία με τους 38 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου και το 5χρονο κοριτσάκι που υποτίθεται πέθανε από το δάγκωμα του σκορπιού, είναι κραυγαλέο παράδειγμα της έλλειψης στην οποία αναφέρεται ο πρέσβης.
Ξένα τηλεοπτικά μέσα, διαδίκτυο, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επί μέρες ολόκληρες αναπαρήγαγαν ψέματα, καταγγελίες, προβοκάτσιες. « Δημοσιογράφοι» και δημοσιογράφοι μετέφεραν στην κοινή γνώμη στο εξωτερικό, την εικόνα μιας «βάρβαρης» κυβέρνησης και μιας απάνθρωπης χώρας, είτε από πρόθεση είτε από άγνοια.
Τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε στη Βουλή και προσκόμισε στον εισαγγελέα ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης - και το αθωώτερο που προκύπτει είναι παραπληροφόρηση και εξαπάτηση – λόγω της έλλειψης του μηχανισμού για τον οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Μαλλιάς, δεν έγιναν φειγ βολάν στα διεθνή μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπήρξε συντονισμένη αντεπίθεση και αυτό δεν είναι ευθύνη ούτε του αρμόδιου υπουργείου ούτε αμιγώς του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης.
Υπάρχει φυσικά μια παράμετρος την οποία ο πολύπειρος πρέσβης, παραγνωρίζει στην πρόταση του.
Για να υπάρξει αυτό το εθνικό war room, θα πρέπει να υποχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας η εντύπωση της αντιπολίτευσης ότι πλήττοντας την κυβέρνηση σε τόσο ευαίσθητους τομείς, προκύπτουν πολιτικά οφέλη και μένει αλώβητη και η χώρα.
Υπόθεση εργασίας σε σχέση με τους 38 πρόσφυγες του Έβρου: το εθνικό επικοινωνιακό κέντρο απαντάει σε όλα τα μήκη και πλάτη με τα στοιχεία του Νότη Μηταράκη. Αλλά οι «άπιστοι» επιστρέφουν με την ανάρτηση ενός πρώην πρωθυπουργού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος γράφει για τις υποκλοπές και τους «καταραμένους του Έβρου» και ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα για «το νεκρό πεντάχρονο που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του».
Παρεμπιπτόντως από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε η παραμικρή λέξη για τη συμμετοχή της εκούσια ή εκούσια στην προπαγάνδα που στηρίχθηκε στην εξαπάτηση.