Το εθνικό μας χρέος

Το εθνικό μας χρέος

Του Χαράλαμπου Στέρτσου

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι εθνικοί μας στόχοι ήταν να συμμετάσχουμε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, να διεξαγάγουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να βοηθήσουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να φθάσουμε το επίπεδο ζωής των χωρών της Παλαιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα ποιος είναι ή θα έπρεπε να είναι ο στόχος που θα σπρώξει την χώρα μπροστά; Η μείωση του χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια μαζί με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μοιάζει ο πρώτος στόχος. Όμως ο βαθύτερος πυρήνας μιας καίρια εθνικής μας υποχρέωσης είναι να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας. Τους 600.000 Έλληνες που μετανάστευσαν μέσα στην κρίση.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται θέσεις εργασίας κι ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό με τις άλλες χώρες για να τους υποδεχθεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με αυτό το κράτος και αυτή την οικονομία. Η ανάκαμψη της χώρας πρέπει να συμβαδίσει με την εξυγίανση του κράτους και την απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας από τις αρτηριοσκληρώσεις της.

Οι επισημάνσεις κοινότυπες. Το ερώτημα είναι ποιες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις θα σπρώξουν τη χώρα μπροστά; Τα πιο δραστήρια τμήματα του έθνους επιστήμονες, επιχειρήσεις, νέοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις που υπάρχουν εδώ, οι περισσότερες είναι κρατικοδίαιτες ή αναπνέουν χάρις τα ολιγοπώλια που έχουν δημιουργηθεί και τις παραοικονομικές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται εξαιτίας του φορολογικού πρέσινγκ. Κι όλα εν μέσω capital controls.

Το πολιτικό προσωπικό ακόμη και σήμερα αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα δεν υπάρχει εκτός αυτό των μνημονίων. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνεται, το χρέος μεγαλώνει και η ιδιωτική οικονομία αργοπεθαίνει. Μόνο η απόσπαση μιας νέας διαφορετικής πολιτικής εντολής από τα πλειοψηφικά ανασφαλή κοινωνικά στρώματα συνταξιούχων, ανέργων, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κοινωνικών ομάδων θα δώσει πολιτική ώθηση στις εξελίξεις αφού κάποιος πρώτα τους εγγυηθεί την άρση ή τη μείωση της ανασφάλειας.

Για τα μειοψηφικά παραγωγικά και δημιουργικά τμήματα της οικονομίας και τους Έλληνες του εξωτερικού ο ρόλος τους είναι αυτός των πολαπλασιαστών μιας νέας εθνικής συστράτευσης.

Φωτογραφία: APImages