Εθνική Συνεννόηση για έξοδο από την κρίση

Εθνική Συνεννόηση για έξοδο από την κρίση

Του Βασίλη Κεγκέρογλου*

Με την εκλογή του κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο (3) αχρείαστο μνημόνιο και στο αχρείαστο δάνειο των 86 δις. Το χειρότερο όμως ήταν, η οπισθοδρόμηση στην ύφεση, με απώλεια περίπου 7 μονάδων ανάπτυξης, δύο χρόνια τώρα.

-Ταυτόχρονα, για να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή, προχώρησε σε υπερφορολόγηση, πολιτών και επιχειρήσεων και περικοπή κοινωνικών δαπανών

-ΝΑΙ αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν δεν είχαμε 2 χρόνια τώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε βεβαίως τα 2,6 δις € έμμεσων, που καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν παραπάνω το 2017, με την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Η χώρα μπορούσε σήμερα να συζητά, για

  • ανάπτυξη, που παράγει πραγματικά πλεονάσματα
  • νέες δουλειές για νέες πραγματικές θέσεις εργασίας
  • δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελειών καθώς και αποκατάσταση αδικιών.

Όμως, τον δημόσιο διάλογο τον απασχολεί (κακώς) μόνο το θέμα του κοινωνικού μερίσματος για τους μικροσυνταξιούχους.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με θέσεις και απόψεις, τεκμηριώνει ότι δεν πρέπει να μετατρέπεται η Βουλή σε τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα. Η κυβέρνηση ασφαλώς οφείλει να ξεκαθαρίσει έγκαιρα τα πράγματα με τους εταίρους και να μην κρύβεται πίσω από τεχνητές αντιπαραθέσεις.  

Για το κοινωνικό μέρισμα, παρότι δεν ήταν ολοκληρωμένη η διάταξη, εμείς ψηφίσαμε θετικά  για την αποκατάσταση μικρού μέρους της ζημιάς των μικροσυνταξιούχων. Το ίδιο θα κάνουμε με την διάταξη για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για την οποία μαθαίνουμε ότι η ΝΔ, αίρει τις αντιρρήσεις της για την ονομαστική και την άρνηση του Σόιμπλε.

Όμως δεν μένουμε σ' αυτά.

Γιατί δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι που είναι πληγωμένοι από την κρίση αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, για πλεόνασμα 7,5 δις, τότε μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων μας σύμφωνα με την συμφωνία, δηλαδή 30% το χρέος και 30% στη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μένει το 40% που μετά την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, είναι  1 Δις 880 εκ. Ευρώ.

Ορίστε λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό:

1) για αποκλιμάκωση της υψηλής φορολογίας

2) για εφαρμογή της ρήτρας απασχόλησης και υλοποίηση του προγράμματος:  «Εγγυημένη Εργασία για τους νέους» που έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

3) για να ενταχθούν οι άνεργοι και οι φτωχοί μη συνταξιούχοι στο μέρισμα.

-Η απόφασή μας  και οι θέσεις μας δεν περιορίζονται ούτε στο μέρισμα, ούτε μόνο στο Εγγυημένο Κοινωνικό εισόδημα, που αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και που επιπλέον είναι έργο δικό μας. Το επεξεργαστήκαμε, το εφαρμόσαμε πιλοτικά, το στηρίζουμε.

Όμως πρέπει να μιλήσουμε για αυτό που αποκαλύπτεται πλήρως σήμερα.

Την μετάβαση του κ. Τσίπρα από τον τακτικισμό μηνός στον τακτισμό εβδομάδας και ημέρας.

-Ο Τσίπρας έχει πλέον απογυμνωθεί.

Το παραμύθι ότι «δεν αφήνουν το παιδί» έχει τελειώσει.

-Η  πλήρης ανικανότητά του να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τη χώρα, τον οδήγησε στο ανώτερο επίπεδο τυχοδιωκτισμού

-Ο Τσίπρας προσπαθεί να αναδείξει ως κύριο θέμα διαπραγμάτευσης, ως θέμα σύγκρουσης,  το κοινωνικό μέρισμα και έτσι να αποσιωπήσει την διπλή αποτυχία του  για τα 3,5% πλεονάσματα και την αποτυχία για αποτελεσματική ρύθμιση του χρέους.

Η ευθύνη για την διαπραγμάτευση είναι της Κυβέρνησης, όμως τα αδιέξοδα αφορούν τη χώρα και τους πολίτες .

Ο Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν αφήνουν την εξουσία, την οποία άλλωστε έχουν ερωτευτεί παράφορα.

Δεν αφήνουν τους πρόθυμους, όπως λένε να αναλάβουν, γιατί  απλά είναι οι προθυμότεροι όλων να υλοποιήσουν επιταγές του Σόιμπλε.

Όμως ας θέσουμε ορισμένα πραγματικά ερωτήματα:

Πρέπει να αλλάξει η στάση της Ευρώπης για την Ελλάδα;

ΝΑΙ αναμφισβήτητα.

Μπορεί να το πετύχει η σημερινή Κυβέρνηση;

ΟΧΙ  σε καμία περίπτωση.

Μπορεί μια  Κυβέρνηση π.χ. Ν.Δ να τα καταφέρει;

Απάντηση:

Κανείς μόνος του δεν μπορεί χωρίς ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Η χώρα χρειάζεται Αλλαγή Πολιτικής και άλλη Κυβέρνηση. Όμως, ο Τσίπρας δεν θα φύγει με την πιθανή καταψήφιση κάποιου επιδόματος αλλά με πολιτική δράση στην κοινωνία.

Με αγώνα που θα αποκαλύψει πλήρως στους πολίτες την αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Εμείς καλούμε όλους όσους έχουν εξαπατηθεί από τον κ. Τσίπρα, αλλά και αυτούς που δεν αντέχουν να απογοητευτούν από τον κ. Μητσοτάκη.

Να έλθουν μαζί μας.

Να πετύχουμε την  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για να επιβληθεί η Εθνική Συνεννόηση που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.

Εμείς η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα πιστεύουμε στην ανάγκη για ένα κοινωνικό κράτος. Ισχυρό, σύγχρονο και βιώσιμο Κοινωνικό Κράτος.

-Απορρίπτουμε την άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον μονόλογο για αγορά και περικοπές κοινωνικών δαπανών, όπως επίσης απορρίπτουμε και την λογική της ριζοσπαστικής αριστεράς για τη διανομή πλούτου από υπερφορολόγηση χωρίς πραγματική οικονομία.

-Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη και τη δίκαιη πολιτική.

-Στην ισχυρή πραγματική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα που παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

-Μόνο με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις

-Σχέδιο Ανάπτυξης με εργασία, που θα παράξει νέο πλούτο και με

-Βιώσιμο Κοινωνικό κράτος, μπορούμε να ξεφύγουμε από το δίπολο της υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών της Ν.Δ.».

*Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είναι βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.