Αχτίδα... κανονικότητας μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα οι ειρωνείες των γνωστών, πολιτικά περιθωριακών, πλέον, κύκλων για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να απευθύνει πρόσκληση για προσφορά εθελοντικής εργασίας! Εμφανίστηκαν για να επιβεβαιώσουν εκ νέου ότι «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».
Για κάποιους, «business as usual» σημαίνει να συνεχίσουν απτόητοι να παράγουν αρνητισμό προς κάθε θετική πρωτοβουλία. Όμως, τους αφιερώσαμε επτά ολόκληρες γραμμές και είναι ήδη πάρα πολλές ενώ σκοπός του σημειώματος είναι να εξάρουμε μια εξαιρετική πρωτοβουλία.
Εν μέσω μιας κρίσης από την οποία θα βγούμε με την επιστημονική, εξειδικευμένη και επαγγελματική διαχείριση, το Υπουργείο Υγείας σκέφτηκε να αξιοποιήσει δύο συνθήκες που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν: την αδυναμία κάποιων να παρατηρούν αμέτοχοι την επέλαση του κινδύνου και τη φλόγα που τους καίει διαρκώς να συμμετέχουν ενεργά: είτε όταν χτίζουμε το σκηνικό της γιορτής, όπως συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα συμβεί και στην πρωτοβουλία «Ελλάδα 2021» είτε όταν πρέπει να δώσουμε το παρόν στη μάχη επιβίωσης.
Το Υπουργείο Υγείας ήξερε ότι κάποιοι έτσι κι αλλιώς είτε θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες στην κοινωνία, βοηθώντας το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας ή τις δράσεις των ΜΚΟ ή θα συνέχιζαν με τον ίδιο ζήλο τη φροντίδα των αδέσποτων. Γνώριζε ότι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί θα ήθελαν να προσφέρουν και έτσι έσπευσε να τους οργανώσει γιατί η επιδημία δεν αστειεύεται: απαιτεί σχέδιο, προφυλάξεις, μελετημένες και προσεκτικές κινήσεις.
Την ημέρα που το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας απηύθυνε την πρόσκληση για εθελοντές μάθαμε τη φρικιαστική είδηση από την Ισπανία: ο στρατός βρήκε σε οίκους ευγηρίας γέροντες εγκαταλελειμένους και σε ορισμένες περιπτώσεις πεθαμένους στα κρεβάτια τους αφού υπέκυψαν στην επιδημία μόνοι και αβοήθητοι. Κανείς δεν είχε νοιαστεί γι' αυτούς. Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε επισημάνει ότι στις πανδημίες και στις κρίσεις, όταν απειλείται η ύπαρξη, η εξαχρείωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Ανάχωμα στο φόβο και την εξαχρείωση που αυτός μπορεί να επιφέρει είναι οι ομάδες εθελοντών, αυτών που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της πολιτείας δια του Υπουργείου Υγείας αλλά και στων υπολοίπων που έτσι κι αλλιώς έχουν κινητοποιηθεί στο μικρόκοσμό τους: στην οικογένειά τους, την πολυκατοικία τους, τη γειτονιά τους. Αν το μεγαλύτερο διακύβευμα σε μια κρίση είναι η κοινωνική συνοχή το «εμβόλιο» που θα την προστατεύσει είναι βέβαια ο εθελοντισμός, η συμμετοχή, η δήλωση παρουσίας στο κάλεσμα. Εύγε στο Υπουργείο Υγείας για την πρωτοβουλία και πάνω απ’όλα σε όσους θα ανταποκριθούν.