Του Σπύρου Ιακωβίδη
Οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον εσωτερικό έλεγχο ξεκινάμε με την παραδοχή πως η φράση «εσωτερικός έλεγχος» είναι σχεδόν πάντα νοτισμένη με μια αρνητική χροιά, ου μην και φόβο. Αυτό παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, «Ο Εσωτερικός Έλεγχος είναι μια ανεξάρτητη, αντικειμενική, διασφαλιστική και συμβουλευτική δραστηριότητα, σχεδιασμένη να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες ενός οργανισμού. Βοηθάει τον οργανισμό να επιτύχει τους σκοπούς του, υιοθετώντας μια συστηματική, επαγγελματική προσέγγιση στην αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και εταιρικής διακυβέρνησης».
Το δεύτερο πράγμα που συνήθως έρχεται στο μυαλό κάποιου έχει να κάνει με το αντίστοιχο τμήμα μιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, με τους πόρους και την υποχρέωση να το συντηρεί.
Θα προκαλούσε ίσως έκπληξη στους περισσότερους ιδιοκτήτες μικροτέρων, επιχειρήσεων πως η πλειοψηφία τους θα αποτελούσε πιθανώς το καλύτερο εργατικό δυναμικό για εσωτερικούς ελέγχους σε αντίστοιχες εταιρείες. Πιθανότατα ήδη ασχολούνται με εργασίες που άπτονται του εσωτερικού ελέγχου στα πλαίσια της καθημερινής εργασίας τους – συνήθως είναι υπεύθυνοι για την στρατηγική και τις διαδικασίες της εταιρείας, και, ειδικά στο σημερινό ακανθώδες επιχειρηματικό περιβάλλον κοιμούνται και ξυπνούν με τον φόβο του “τί θα μπορούσε να πάει στραβά”.
Αυτοί που δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα και τοποθετούν τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας για να αποφύγουν ακριβώς αυτό το ρίσκο, είναι συνήθως και οι επιχειρηματίες που πετυχαίνουν!
Η διαφορά με κάποιον μεγάλο οργανισμό έγκειται στην στόχευση – κάποιος με περιορισμένους πόρους χρειάζεται κατά κανόνα έναν εξειδικευμένο έλεγχο, σχεδιασμένο με πολύ συγκεκριμένες ανάγκες κατά νου, που θα απελευθερώσουν την δυναμική της εταιρείας αξιολογώντας την απόδοσή της, μέσω της βελτίωσης των διαδικασιών, αλλά και της συνετής διαχείρισης του αντιστοιχούντος ρίσκου, και ιδανικά θα οδηγήσουν σε προστιθέμενη αξία.
Όσο το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι εταιρείες γίνονται πιο σύνθετες, η προστιθέμενη αξία είναι προαπαιτούμενο σε έναν κόσμο που απαιτεί περισσότερα από όλο και λιγότερους πόρους. Οι σωστά δομημένες υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης εταιρειών στο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, απελευθερώνει εσωτερικούς πόρους που εστιάζουν στις απαραίτητες καθημερινές ασχολίες και επιτρέπει στις διοικήσεις να έχουν μία ανεξάρτητη, εμπεριστατωμένη γνώμη και διασφάλιση για τον εκάστοτε τομέα υπό αξιολόγηση.
Με τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης να είναι ψηλά στην ατζέντα τις αγοράς και των κανονιστικών αρχών, είναι περιττό να επισημάνουμε πως πέραν των παραπάνω, οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να κερδίσουν από έναν ανεξάρτητο έλεγχο του βαθμού συμμόρφωσης, της ικανότητας διαχείρισης ρίσκου, βελτίωσης διαδικασιών και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.
Η βελτιστοποίηση είναι στο χέρι όλων μας, και είναι καιρός ο εσωτερικός έλεγχος να αναγνωριστεί γι αυτό που πραγματικά είναι – ένας στρατηγικός εταίρος με στόχο την πραγμάτωση των επιχειρηματικών στόχων των εταιρειών.