Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Της Μαρίας Αρετής Ζιαζιά*

Με πιο αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις θα γίνεται πλέον η υπαγωγή των δανειοληπτών στο Ν. Κατσέλη. Μέχρι σήμερα στα Ειρηνοδικεία πραγματοποιούνταν τυπικός έλεγχος των προσκομιζόμενων εγγράφων και απαραίτητων δικαιολογητικών δίχως να εξετάζεται αν αυτά επαρκούσαν και δικαιολογούσαν την υπαγωγή στο Νόμο με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται πληθώρα υποθέσεων.

Εντούτοις, πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου από τους πιστωτές ώστε να βεβαιώνεται ότι ο δανειολήπτης πραγματικά αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειο του. Μέχρι πρότινος, δηλαδή, υπήρχε η δυνατότητα κάποιος που δεν πλήρωνε και χρωστούσε σε ένα τραπεζικό ίδρυμα, παράλληλα σε μια άλλη τράπεζα –ή και στο εξωτερικό- να έχει τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες όμως, δεν φαίνονταν πουθενά. Πλέον, οι τράπεζες θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα είναι φανερή η περιουσιακή «εικόνα» του δανειολήπτη. Με την ενέργεια αυτή, μπαίνουν στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι συνεπείς στις μηνιαίες δανειακές υποχρεώσεις τους, επιλέγουν να μην πληρώνουν. Ταυτοχρόνως, θα εξετάζεται και η περίπτωση ύπαρξης περιουσίας και στο εξωτερικό για να βεβαιώνεται ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα εφαρμόζεται στις νέες αιτήσεις ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε όσες έχουν ήδη κατατεθεί.

Σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι -μεταξύ άλλων- να «φιλτράρονται» οι αιτήσεις που επρόκειτο να κατατεθούν με κύριο στόχο να προστατευθούν εκείνοι που έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής αποκλείοντας έτσι όσους έχουν τα χρήματα αλλά δεν πληρώνουν. Επιπροσθέτως, δε θα δίνεται παράταση των καταδιωκτικών μέτρων, αλλά σε περίπτωση τρίτης αναβολής, θα εξετάζεται κανονικά ο φάκελος του αιτούντος, προκειμένου να περιοριστεί ο τεράστιος αριθμός αιτήσεων που υπάρχει στα Ειρηνοδικεία και που ολοένα αυξάνεται καθώς οι υποθέσεις δεν εκδικάζονται κατά την ορισθείσα ημερομηνία.

Επιπλέον, επεκτείνεται χρονικά ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων ενώ θα ελέγχεται αυστηρά η ύπαρξη δόλου από την πλευρά του δανειολήπτη προκειμένου να διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία αλλά και σε περίπτωση που δεν είναι συνεπής στην πληρωμή τριών συνεχόμενων δόσεων θα χάνει τη ρύθμιση και της ευεργετικές διατάξεις αυτής. Παράλληλα, όλες οι ενέργειες θα γίνονται δίχως χρονοτριβή αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με λιγότερα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά εκ μέρους του οφειλέτη – τα περισσότερα πλέον θα προσκομίζονται από τους πιστωτές- άρα και περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και με πιο σύντομες ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεων ώστε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που έχουν βρεθεί σε πραγματικό αδιέξοδο να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σώσουν το σπίτι τους.

* Η κ. Μαρία Αρετή Ζιαζιά είναι δικηγόρος.