Εκθετικές τάσεις αρχίζει να παίρνει η πανδημία στη χώρα μας, καθώς το δεύτερο κύμα έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Οι μεγάλες προκλήσεις είναι σήμερα και το πρόβλημα είναι μπροστά μας, όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι, αλλά και όπως προβλέπουν γιατροί και φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τα προβλήματα των ασθενών.
Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο, με μεγαλύτερο πρόβλημα τις κλειστές δομές περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίοι μην έχοντας τρόπο να αμυνθούν παραμένουν φιλοξενούμενοι στις συγκεκριμένες δομές έστω κι αν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Γιάννης Υφαντόπουλος, με αφορμή μελέτη του για την αξιολόγηση από γιατρούς και φαρμακοποιούς της αντίδρασης απέναντι στην πανδημία, από το ΕΣΥ, τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, τους πολιτικούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ε.Ε.
Από την αξιολόγηση, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι επιστήμονες, ακολουθεί το ΕΚΑΒ, στη συνέχεια ισοψηφούν το ΕΣΥ και ο ΕΟΔΥ, ενώ οι πολιτικοί και οι διεθνείς οργανισμοί, μετά βίας ξεπερνούν τη βάση.
Από τη μελέτη διαπιστώνονται οι οικονομικές επιπτώσεις της COVID -19 τόσο στα ιατρεία, όσο και στα φαρμακεία, όπου η απώλειες εισοδήματος και η ανεργία στον γενικό πληθυσμό, έχει οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος γιατρών και φαρμακοποιών ακόμη και μέχρι το 50%, παρότι σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας, δεν εφαρμόζεται lockdown. Όσο για τις προβλέπεις από τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας, δεν είναι ευοίωνες, αφού εύχονται να υπάρξει μια σταθεροποίηση τουλάχιστον και να μην συνεχιστεί η καθοδική πορεία που ξεκίνησε ταυτόχρονα με την πανδημία.
Το ενθαρρυντικό από τη μελέτη πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλος βαθμός κοινωνικού στιγματισμού στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Η αξιολόγηση
Το σύστημα υγείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έκριναν στη διάρκεια της μελέτης οι γιατροί, οι οποίοι βαθμολόγησαν τις επιδόσεις του ΕΣΥ με άριστα, δίνοντας βαθμολογία από 8-10 με άριστα το 10, ενώ οι φαρμακοποιοί, αυστηρότεροι, το βαθμολόγησαν με 7 και 8 επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκε πολύ καλά.
Ο ΕΟΔΥ, εκτίμησαν ότι ανταποκρίθηκε καλά, όμως θα μπορούσε και καλύτερα, αφού οι γιατροί τον βαθμολόγησαν με 8 και οι φαρμακοποιοί με 7.
Το ΕΚΑΒ, βαθμολογήθηκε με 8 τόσο από γιατρούς, όσο και από φαρμακοποιούς, για τις πολύ καλές επιδόσεις του.
Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας ανταποκρίθηκε άριστα σύμφωνα με τους γιατρούς που βαθμολόγησαν τους υγειονομικούς με βαθμό από 8-10, ενώ η αντίστοιχη βαθμολογία από τους φαρμακοποιούς κυμάνθηκε από 7-9.
Οι πολιτικοί από την άλλη πλευρά, με τα βίας «έπιασαν» τη βάση του 5 ή ανέβηκαν στο 6, τόσο από τους γιατρούς, όσο και από τους φαρμακοποιούς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κατά τους Έλληνες γιατρούς και φαρμακοποιούς καθυστέρησε την κήρυξη της πανδημίας, παρότι δεν θα έπρεπε, γι΄ αυτό, οι γιατροί τον βαθμολόγησαν με 5, ενώ οι φαρμακοποιοί, επιεικέστεροι παρουσίασαν διακύμανση στη βαθμολογία τους, από 5-7.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αξιολόγηση της Ε.Ε., όπου οι γιατροί τη βαθμολόγησαν με 5, ενώ οι φαρμακοποιοί με 5-6 βαθμούς. Αντίστοιχα, γιατροί και φαρμακοποιοί υπογράμμισαν την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση της COVID - 19.
Οι γιατροί
Κατά μέσο όρο, οι γιατροί βαθμολόγησαν τις υπηρεσίες κατά της πανδημίας από το ΕΣΥ με 7, του ΕΟΔΥ με 6,5, του ΕΚΑΒ με 7,5, των επιστημόνων με 8,2, των πολιτικών με 6, του ΠΟΥ με 5,8 και της Ε.Ε. με 5,5.
Οι φαρμακοποιοί
Αντίστοιχα οι φαρμακοποιοί βαθμολόγησαν τις υπηρεσίες κατά της πανδημίας από το ΕΣΥ και τον ΕΟΔΥ με 6,4, του ΕΚΑΒ με 7,2, των επιστημόνων με 7,8 των πολιτικών με 5,5, του ΠΟΥ με 5,9 και της Ε.Ε. με 5,1.