Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Την περασμένη Παρασκευή, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του πλανήτη στα πλαίσια της Ημέρας για την Κλιματική Αλλαγή ή όπως διεθνώς πλέον λέγεται Global Climate Strike. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις κινητοποιήσεις αυτές, δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητες.
Το κύμα των κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων αυτών, δεν βρίσκεται εστιασμένο κάπου συγκεκριμένα και σε πολλά σημεία του, παρουσιάζεται ως μη ρεαλιστικό και ως ουτοπικό, όμως οφείλουμε να το παρακολουθήσουμε. Και η στήλη μας, τα παρακολουθεί όλα, μέσα από τον δικό της ουδέτερο επενδυτικό φίλτρο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Deutsche Bank, φαίνεται πως υπάρχει πλέον μια ευκρινής διαφορά, στον τρόπο που οι επενδυτές ανταποκρίνονται στις μετοχές των εταιριών, εντάσσοντας στα κριτήρια των επιλογών τους και το κριτήριο της κλιματικής αλλαγής. Έτσι καταγράφεται, πως οι μετοχές των εταιριών που παρουσίασαν θετικά νέα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, υπεραπέδωσαν 0,8% περισσότερο από τον παγκόσμιο δείκτη της Morgan Stanley - MSCI World Index, κατά την διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών. Αντίθετα, οι μετοχές των εταιριών που παρουσίασαν αρνητικά νέα σχετικά με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και εξελίξεις, απέδωσαν λιγότερο από τον MSCI World Index κατά -0,3%.
Μάλιστα οι διαφορές αυτές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι μετοχές που συνέβαλαν στην δημιουργία θετικών πρωτοσέλιδων και ειδήσεων, υπεραπέδωσαν κατά 1,4% από τον MSCI World Index. Τελικά, φαίνεται πως ακόμα και τα μικρά κλιματολογικά νέα, δημιουργούν την μεγάλη διαφορά.
Εκείνο που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι πως οι μετοχές που επηρεάζονται θετικά από τα νέα και τα γεγονότα των εταιριών τους, δεν είναι ούτε από τον χώρο της ενέργειας, ούτε των υποδομών, ούτε των υλικών. Είναι από εταιρείες που βρίσκονται πιο κοντά στους καταναλωτές, όπως είναι οι τεχνολογικές εταιρίες, οι εταιρίες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Ίσως, διότι οι επενδυτές που είναι ταυτόχρονα και καταναλωτές, έχουν μια πιο κοντινή επαφή με τα περιβαλλοντικά επιτεύγματα των προϊόντων που καταναλώνουν.
Στην έκθεση της Deutsche Bank, καταγράφεται επίσης το εξής αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Οι επενδυτές ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες τους για τις εταιρίες, μόνον όταν οι μετοχές κινούνται ανοδικά, οπότε έχουν τη πολυτέλεια και την άνεση να επιλέγουν μετοχές μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού. Κατά τη διάρκεια των χρηματιστηριακών πτώσεων, τα κριτήρια στενεύουν στα απολύτως χρηματοοικονομικά, αφήνοντας στην άκρη τα περιβαλλοντικά κριτήρια, όσο δυσάρεστα κι αν είναι αυτά.
Αναπτύσσεται διεθνώς ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για μετοχές που παρουσιάζουν θετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και για μετοχές εταιριών που προσφέρουν καινοτομία σε αυτόν τον κλάδο της προστασίας του περιβάλλοντος. Ήδη μετοχές εταιριών που ανήκουν στον χώρο του “decarbonization”, δηλαδή της απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, όπως είναι η Xcel Energy (XEL), η NextEra Energy (NEE), and AES (AES), συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Επίσης καταγράφεται μεγάλη κίνηση επενδυτικών κεφαλαίων προς την κατεύθυνση των ασφαλιστικών εταιριών και των εταιριών κάλυψης ζημιών, που καλούνται να ανταπαξέλθουν απέναντι στις συνέπειες των συχνών καταστροφών, που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής.
Επομένως οι συμμετέχοντες στις κεφαλαιαγορές, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους πλέον και αυτόν τον παράγοντα. Δηλαδή, όπως υπάρχουν επενδυτές που αγοράζουν αναπτυσσόμενες εταιρίες ή εταιρείες ζημιογόνες που μπορεί να αντιστρέψουν την πορεία τους ή εταιρίες που οδηγούνται σε εξαγορά ή εταιρίες που επενδύουν σε συγκεκριμένους κλάδους, τώρα υπάρχουν και επενδυτές που επενδύουν με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια. Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε νέα “φυλή” επενδυτών με τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της επιλογές.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.