Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Έληξε χωρίς επιτυχία η δημόσια πρόταση της Τιτάν Cement International SA, προς τους κατόχους των κοινών και προνομιούχων μετόχων της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Η δημόσια πρόταση αφορούσε μεταξύ των άλλων, στην μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο και τη εισαγωγή στο Euronext των Βρυξελλών και των Παρισίων.
Aπό την πρώτη στιγμή είχαμε πάρει μια ξεκάθαρη θετική θέση για τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυτήν την δημόσια πρόταση. Και αυτό, για πολλούς λόγους. Οι βασικοί λόγοι ήταν η δεδομένη στρατηγική της Τιτάν προς τη διεθνή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και κυρίως προς την αμερικανική αγορά και ο στόχος της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και στους διεθνείς μηχανισμούς χρηματοδότησης. Επομένως μια τέτοια κίνηση αποτελούσε μονόδρομο για τις εξελίξεις, με νέα φορολογική έδρα στο Βέλγιο και νέα διαπραγμάτευση της μετοχής σε δυο από μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως είναι τα Euronext.
Επιπλέον ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους εγχώριους επενδυτές, αφού τους δινόταν η δυνατότητα να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τα capital controls. Αγοράζοντας μετοχές της εισηγμένης εταιρίας Τιτάν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα τις αντάλλασσαν στα πλαίσια της δημόσιας προσφοράς με μετοχές της Τιτάν Cement International S.A., που θα ήταν εισηγμένες στα Euronext Βρυξελλών και Παρισίων. Ακολούθως, ρευστοποιώντας αυτές τις νέες μετοχές της Τιτάν Cement International, τα χρήματα τους θα ήταν πλέον σε κάποια τράπεζα του εξωτερικού απολύτως νόμιμα και απολύτως καθαρά.
Η απολύτως νόμιμη οδός παράκαμψης των capital controls, είχε ανοίξει από την εποχή των δημοσίων προτάσεων προς τους μετόχους της 3Ε και της Βιοχάλκο, από την Coca Cola HBC και την Viohalco αντίστοιχα. Είχε ακολουθήσει και η απόσυρση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και η έναρξη διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Παρ' όλα αυτά, η δημόσια πρόταση της Τιτάν Cement International, απέτυχε καθώς δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 90% των μετοχών, που απαιτεί η εγχώρια χρηματιστηριακή νομοθεσία. Επομένως η έδρα της εταιρείας παραμένει στην Ελλάδα, τα επιτόκια δανεισμού της εταιρείας παραμένουν στα υψηλά εγχώρια τραπεζικά δεδομένα, οι μετοχές της εταιρείας παραμένουν προς διαπραγμάτευσης σε ένα μικρό περιφερειακό χρηματιστήριο και οι μέτοχοι της εταιρείας παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα ασφυκτικά capital controls.
Είναι φανερό πως λειτούργησε για πολλοστή φορά, η ανορθολογική σκέψη και ο οικονομικός αναλφαβητισμός που προφανώς ενδημεί και στην επενδυτική κοινότητα. Οι επενδυτές αρνούμενοι να αποδεχθούν την δημόσια πρόταση για αδιευκρίνιστους σε όλους μας λόγους, καταδίκασαν την εταιρεία, τις μετοχές τους και τα κεφάλαια τους.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.