του Δημήτρη Σύρμου*
Οι Επενδύσεις είναι το ζητούμενο στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης.
Οι Επενδύσεις φέρνουν φρέσκο χρήμα στην αγορά, δημιουργούν θέσεις Απασχόλησης, αναμοχλεύουν την Παραγωγή και Μεταποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως βασικό ζήτημα την Κυκλική Οικονομία, στα πλαίσια μίας ευρύτερης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.
Ας δούμε λοιπόν τον συσχετισμό και τις συνέργιες των 2 μεγάλων αυτών Πολιτικών.
Υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις που χρειάζονται ενίσχυση της Παραγωγικής διαδικασίας, έχουν αυξημένο κύκλο εργασιών και θέλουν να επεκταθούν με νέες Επενδύσεις.
Ταυτόχρονα μεγάλες Νέες Επενδύσεις στην Ελλάδα χρονίζουν, π.χ. επένδυση Ελληνικού Αθηναϊκής Ριβιέρας, Σκουριές Ολυμπιάδας, Άφαντου Ρόδου, AtalantiHills, Υδατοδρόμια, Λιμάνια, Cosco.
Εφόσον ξεκινήσουν οι Επενδύσεις αυτές, είναι δεδομένο ότι θα γίνει επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Χιλιάδες θέσεις απασχόλησης περιέχονται στα BusinessPlans των Επενδύσεων αυτών, ικανών να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς, των ασφαλιστικών Ταμείων, των Τραπεζών, της Κοινωνίας.
Ταυτόχρονα Οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ως κεντρικό ζήτημα την Κυκλική Οικονομία, δηλαδή την μετατροπή της Γραμμικής Οικονομίας της κατανάλωσης πρώτων υλών και προϊόντων (παράγω, καταναλώνω, πετάω) σε άλλη Κυκλική (παράγω, καταναλώνω, συλλέγω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ).
Η νέα Οικονομική Πολιτική έχει τύχει της αποδοχής της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, των επιστημόνων και διαχειριστών των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Πλανήτη, του υδάτινου δυναμικού. Έχει τύχει επίσης της τεράστιας αποδοχής Κυβερνήσεων Κρατών, Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, οι οποίες μάχονται χρόνια τώρα για ένα Βιώσιμο Περιβάλλον, απαραίτητο για την συνέχεια ανθρώπων και ζώων στον πλανήτη μας. Θάλασσες και Ωκεανοί έχουν τύχει μεγάλων επιστημονικών ερευνών. Τα οικοσυστήματα του Πλανήτη βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση λύσεων σχετικών με την επιβάρυνση του Πλανήτη από την μόλυνση και την υπεράντληση των αποθεμάτων του.
Η αλήθεια είναι ότι οι Κράτιστοι του Πλανήτη, της Ευρώπης και της Ελλάδας βέβαια πάντα διαχώριζαν Πολιτικές και αρμοδιότητες. Κάθε Αξιωματούχος είχε το πεδίο δράσης του και συνήθιζε να αναφέρεται σε αυτό, απαιτώντας να μην παρεμβαίνουν οι άλλοι στο έργο του. Έτσι οι Πολιτικές ήταν διαιρεμένες και αποσπασματικές.
Οι νέες συνθήκες και πολιτικές, δείχνουν ότι η Πράσινη Οικονομία (GreenEconomy) και η Γαλάζια Ανάπτυξη (BlueGrowth), έχουν κυρίαρχο ρόλο στις Επενδύσεις, ενεργοποιούν νέες δυνάμεις της Κοινωνίας και αντιμετωπίζουν με ένα θετικό τρόπο την όλη διαδικασία.
Η Ευρωπαϊκή Επιχειρηματικότητα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας, της Έρευνας. Κατάλαβε εδώ και χρόνια ότι το παλαιό μοντέλο Οικονομικής Ανάπτυξης έχει τελειώσει. Οι πρώτες ύλες έγιναν δυσεύρετες, τα κόστη ανέβαιναν διαρκώς, οι παλαιές τεχνικές παραγωγής κρίνονταν ασύμφορες. Πολλές τοπικές Κοινωνίες είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν με το όλο κλίμα που είχε δημιουργηθεί.
Η υπερκατανάλωση των τελευταίων χρόνων, εκτός της Οικονομικής αιμορραγίας των Πολιτών, είχε γίνει αιτία υπερβολικής αύξησης των Απορριμμάτων, στερεών και υγρών, σε βαθμό που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην Διαχείριση τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάταια, προσπάθησε να επιβάλει κανόνες σχετικά με τις χωματερές, τους ΧΥΤΑ, την διαχείριση. Κάποια στιγμή κατάλαβε ότι δεν είναι εύκολο να επιβάλει πολιτικές στην κατανάλωση με ρυθμίσεις και απαγορεύσεις. Ειδικά στην Ε.Ε. της ελευθερίας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, κατάλαβαν ότι ήταν ευκολότερο να αναπτυχθούν νέες δράσεις, οι οποίες θα διαχειριστούν τα προβλήματα συντεταγμένα, με αποτέλεσμα αφενός Νέες Δραστηριότητες, νέες θέσεις Απασχόλησης, μία νέα Επιχειρηματικότητα, στην θέση αυτής που έφθινε, λόγω μετανάστευσης των επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες χαμηλού κόστους.
Κυκλική Οικονομία, Ανακύκλωση, Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για την υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας, Επαγγελματίες εξειδικευμένοι σε ένα περιβάλλον κατάλληλο για τις Μεγάλες Επενδύσεις.
Νέα Επιστημονικά Πεδία στα προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων, ικανά να κρατήσουν τους Νέους στον τόπο τους, παρέχοντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον επιστημονικό τους χώρο.
Οι νέες Επιχειρήσεις έχουν Τεχνολογική υπεροχή, Καινοτομία, δημιουργούν θέσεις Απασχόλησης νέων ειδικοτήτων φιλικών προς το Περιβάλλον και κυρίως είναι εδώ, στον φυσικό τους χώρο.
Να λοιπόν ένα πεδίο νέας Επιχειρηματικότητας, μία πρόκληση για την επόμενη Κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Συντονισμός δράσεων, κοινή ταυτόχρονη προσπάθεια Κυβέρνησης, Επιχειρήσεων, Οργανώσεων, Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, Πολιτών, Κοινωνίας για Υγιή Επιχειρηματικότητα πάνω σε νέες, Πράσινες και Γαλάζιες Επενδύσεις Ανάπτυξης, οι οποίες υπόσχονται ένα καθαρό, βιώσιμο Περιβάλλον, σε ένα τόπο που αξίζει να ζούμε.
Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Τουρισμός, Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Είναι μεγάλη η πρόκληση.
* Ο κ. Δημήτρης Σύρμος είναι Δ. Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Α.Π.Θ. μέλος του ΤΕΕ με ΜΒΑ στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ και Πτυχίο Περιβάλλοντος από ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι Επιχειρηματίας στον χώρο της Παραγωγής και Μεταποίησης Πλαστικών Α' Υλών, τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, εκπρόσωπος Δημ. Σχέσεων & Επικοινωνίας, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ/ΤΑΣ και Πολιτικό Στέλεχος του Μητρώου & Πολιτικής Υποστήριξης της Ν.Δ.