Επαναστατική κουλτούρα

Επαναστατική κουλτούρα

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Της Ήρας Φελουκατζή

Καταθλιπτικό είναι το κλίμα στη Γαλλία, όχι μόνο γιατί αυτή την «μαύρη εβδομάδα» βρέχει συνέχεια, έχουμε βαριά συννεφιά, όλα γκρίζα και ο ήλιος αθέατος, αλλά και γιατί η ατμόσφαιρα είναι βαριά με την κοινωνική ένταση που συνεχίζεται και επιβάλλεται στην καθημερινή ζωή. Οι Γάλλοι έχουν επαναστατική νοοτροπία και δίνουν σκληρές μάχες για να διεκδικήσουν κεκτημένα δικαιώματα. Κάθε φορά που έχουν γίνει μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι «εξεγερμένοι» επέτυχαν ικανοποίηση σε ένα σημαντικό μέρος των διεκδικήσεών τους.

Η στρατηγική των μεγάλων συνδικάτων που εκφράζουν την ιδεολογία της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι γνωστή. Μπρά ντε φερ με την κυβέρνηση, αδιαλλαξία για μέτρα που πλήττουν κεκτημένα δικαιώματα. Οι απεργοί προκαλούν εμπλοκή στον εφοδιασμό με καύσιμα, αποκλεισμό σε εθνικές οδούς, οδοφράγματα, καταλήψεις σε εργοστάσια ή επιχειρήσεις. Δεν διστάζουν να προβούν σε ομηρίες εργοδοτών. Ορισμένες φορές φτάνουν ως τα άκρα. Τοποθετούν εκρηκτικές ύλες σε εγκαταστάσεις και απευθύνουν τελεσίγραφο στους εργοδότες για ανατίναξη του κτιρίου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, για αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, άρση σχεδίων αναδιάρθρωσης με μαζικές απολύσεις.

Μάταια οι διαδοχικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να φθείρουν τις κινητοποιήσεις επιβάλλοντος χρονοβόρα αναμονή για την εξεύρεση λύσης. Απτόητοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη σκληρή αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων. Η κοινή γνώμη παρά τις ταλαιπωρίες που προκαλούν απεργίες και αποκλεισμοί, υποστηρίζει τους συνδικαλιστικούς αγώνες. Οι αντιπαραθέσεις των απεργών με τα αφεντικά είναι συχνά βίαιες. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία, παίρνουν το χαρακτήρα ανταρτοπόλεμου. Τελικά οι κυβερνήσεις υποχωρούν στην πίεση και αναγκάζονται να κάνουν παραχωρήσεις.

Στις 27 Μαΐου επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση επεισόδιων που προκλήθηκαν στις 5 Οκτωβρίου του 2015 από εργαζομένους στην d''Air France οι οποίοι εισέβαλαν στην έδρα της εταιρίας στο αεροδρόμιο Paris-Charles-de-Gaulle, ενώ οι διευθυντές συνεδρίαζαν για να λάβουν απόφαση σχετικά με την κατάργηση 2.900 θέσεων εργασίας. Πέντε εργαζόμενοι συνδικαλιστές της Γενικής Συνομοσπονδίας CGT παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη για βιαιότητες, γιατί κυνήγησαν τον Xavier Broseta, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας, τον περικύκλωσαν, τον άρπαξαν, έσχισαν το πουκάμισό του και τον ανάγκασαν να ανέβει ημίγυμνος στα κάγκελα για να μπορέσει να διαφύγει. Το βίντεο της επίθεσης έκανε το γύρο του κόσμου στις τηλεοράσεις και προκάλεσε αίσθηση... Για «εισβολή και ζημιές» στην έδρα της Air France, παραπέμφθηκαν 11 ακόμα εργαζόμενοι, γιατί παραβίασαν τις πύλες εισόδου στο κτίριο.

Η δίκη συνέπεσε με την τωρινή συγκυρία της κοινωνικής ανάφλεξης και τα συνδικάτα είχαν αποφασίσει να οργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων στην Air France έξω από το δικαστήριο. Σε ένδειξη συμπαράστασης τα συνδικάτα CGT, FO, SUD-aerien και Alter, είχαν καλέσει τους εργαζομένους στην αεροπορική εταιρία σε απεργία την ημέρα της δίκης. Αλλά το δικαστήριο αποφάσισε αναβολή για τις 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση αυτή δεν εξέπληξε όσους είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το δικαστήριο, με πλακάτ που έφεραν το σύνθημα «απαλλαγή των εργαζομένων στην Air France». Για τους διαδηλωτές είναι προφανές ότι  «η κυβέρνηση δεν είχε συμφέρον να γίνει η δίκη μέσα στη σημερινή συγκυρία της κοινωνικής έντασης».

Προς το παρόν τα τρία τέταρτα των Γάλλων υποστηρίζουν τον αγώνα των συνδικάτων κατά της εφαρμογής της εργασιακής μεταρρύθμισης, παρόλο που οι παρατεταμένες απεργίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα διακίνησης και παρόλο που βανδαλισμοί από ομάδες κουκουλοφόρων έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές και οικονομικές απώλειες σε καταστήματα.

Πάντως η σκληρή στάση του ηγέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων CGT Philippe Martinez αρχίζει να δημιουργεί αντιδράσεις. Σε πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του αντιμετώπισε δυσφορία. Ένας επιχειρηματίας τον πλησίασε και του εξέφρασε μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων την αντίθεσή του στην παράταση του απεργιακού κινήματος και του κοινωνικού αναβρασμού. Τον προειδοποίησε λέγοντας «προσέξτε, το εμπόριο έχει πληγεί, οι βιοτέχνες έχουν πληγεί και θά αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις»... Επιβάτες των δημόσιων μεταφορών και αυτοκινητιστές εκφράζουν επίσης αγανάκτηση για την ταλαιπωρία τους. Τονίζουν «δεν έχουν το δικαίωμα να μας εμποδίζουν να εργαστούμε». Ωστόσο τα συνδικάτα θεωρούν ότι μόνο με αποτελεσματική δράση και απειλή παράλυσης της χώρας θά επιτύχουν την απόσυρση ή τη βελτίωση, της εργασιακής μεταρρύθμισης.

www.ira-feloukatzi.com