Σε τρία μέτωπα κινείται η κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας επιδιώκει αφενός να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή με στοχευμένες ενισχύσεις εντός των ορίων ανοχής του «ταμείου», τη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής και των δεσμεύσεων για αλλαγή σελίδας στη χώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται με γνώμονα τη θέση που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει ως προς την προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών. Είναι όμως δεδομένο ότι παράλληλα πρέπει να αναληφθούν δράσεις και να εφαρμοστούν μέτρα προκειμένου η κατάσταση στην οικονομία να μη ξεφύγει. Οι πόροι άλλωστε δεν είναι απεριόριστοι όπως και τα ταμειακά διαθέσιμα. Και είναι επίσης δεδομένο ότι τα έσοδα δεν βρίσκονται στο σημείο που θα επέτρεπε η κανονικότητα η οποία έχει διαταραχθεί από την πανδημία.
Αξίζει να τονιστεί πως η επιχειρηματικότητα το 2020 κατά το δεκάμηνο της πανδημίας στηρίχθηκε με 24 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το 15% του Α.Ε.Π. της χώρας. Ήδη για το 2021 έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ και πρέπει να σημειωθεί πως τα μέτρα στήριξης δεν σταματούν στο σημείο αυτό.
Όμως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπερβεί τα λελογισμένα όρια και να υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού όπως αυτές εκφράζονται από την αντιπολίτευση που κινείται στη λογική του «δώστα όλα». Οι ανάγκες είναι μεγάλες και όσο η πανδημία δεν υποχωρεί θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να στηριχθούν επιχειρηματικές τάξεις αλλά και κοινωνικές ομάδες όπως και οι εργαζόμενοι.
Το πρόβλημα με τον κλάδο της εστίασης απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο αν και η στήριξη που έχει δοθεί δεν είναι αμελητέα αφού ξεκινά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις όπως τα ενοίκια αλλά και τους υπό αναστολή εργασίας εργαζόμενους σε αυτές.
«Ειλικρινά, αντιλαμβανόμαστε πλήρως το βάρος που νιώθουν οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων -και στην προκειμένη περίπτωση- της εστίασης. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι για τον επιχειρηματία, η επιχείρησή του είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Πράγματι, είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο να βλέπει αυτό τον ζωντανό οργανισμό κλειστό λόγω της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Ο μετασχηματισμός της οικονομίας
Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τον μετασχηματισμό της οικονομίας όπως αυτή θα επιχειρηθεί και με την χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να αγγίξουν τα 32 δισ. ευρώ και θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Στόχος είναι η αξιοποίηση των πόρων με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί και κινείται σε τέσσερις άξονες που είναι
- η πράσινη μετάβαση
- ο ψηφιακός μετασχηματισμός
- οι ιδιωτικές επενδύσεις
- η εκπαίδευση και κατάρτιση
Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο συνέδριο «Εurope 2021» αποτύπωσε το πλαίσιο του σχεδίου σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου ως εξής:
- 19 δισ. σε επιχορηγήσεις
- 13 δισ. σε δάνεια
«Μπορούμε ήδη να κάνουμε πληρωμές από προγράμματα που ξέρουμε ότι θα εγκριθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως ήδη έχουμε εισροή κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «Δεν θέλουμε να χάσουμε χρόνο».
Αυτό είναι και το σύνθημα που επικρατεί στο επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπει την πανδημία να επιμένει και να προκαλεί αγωνία για τον χρόνο επίτευξης της ανοσίας του πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τα προβλήματα η προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται. Το στίγμα δίνεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την προσεχής εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη.
Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας για τα οπτικοακουστικά Μέσα με την σχετική κοινοτική Οδηγία, ενώ τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται και το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση ειδικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως δεν θα σταματήσει να νομοθετεί όπως ζητεί με το πρόσχημα της πανδημίας. «Η λειτουργία της χώρας και του Κοινοβουλίου δεν θα σταματήσει» είναι η θέση που εκφράζει το κυβερνητικό επιτελείο.
«Είμαστε αφοσιωμένοι μεταρρυθμιστές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στο συνέδριο προσθέτοντας πως «θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για την Ελλάδα». «Θέλουμε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις γιατί είναι καλές για την χώρα», είπε και αναφέρθηκε στη στήριξη των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια σημειώνοντας πως είναι κατανοητό ότι πρόκειται για «μια στρατηγική που σκοπεύει να βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μειώσει το φορολογικό βάρος και να προσφέρει καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες».