Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Αν δεν γνωρίζαμε πόσο βαθιά οικονομικά αγράμματη και μαθηματικά αναλφάβητη είναι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πως θα έπαιρνε άριστα στην Ευκλείδεια Γεωμετρία. Και ειδικά στο μάθημα που αφορούσε στις παράλληλες ευθείες.
Σύμφωνα με την Ευκλείδεια Γεωμετρία. οι σχετικές θέσεις δυο ευθειών ε1 και ε2, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, είναι οι ακόλουθες:
- Ταυτίζονται
- Τέμνονται
- Είναι παράλληλες
Επομένως παράλληλες, λέγονται δυο ευθείες ε1 και ε2, που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και δεν έχουν κοινό σημείο.
Αυτόν ακριβώς τον ορισμό επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν αναφερόταν στο παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τον ίδιο ορισμό επέλεξε ο Γιάννης Βαρουφάκης, όταν επεδίωκε την εφαρμογή του παράλληλου νομίσματος. Και φυσικά αυτήν την έννοια της παραλληλίας είχε επιλέξει και ο Γιάννης Δραγασάκης, όταν σχεδίαζε το παράλληλο τραπεζικό σύστημα.
Τι κοινό είχαν αυτές οι τρεις παραλληλίες; Μα φυσικά το γεγονός πως οι ευθείες αυτές δεν μπορούν να τμηθούν με την ευθεία της πραγματικότητας.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εκινείτο σε μια παράλληλη πραγματικότητα, ήδη από την εποχή της επιλογής του να υποστηρίξει τις χώρες πίσω από το Τείχος του Βερολίνου, όταν το Τείχος είχε γκρεμιστεί. Να υποστηρίξει το μοντέλο της Σοβιετικής Ένωσης, όταν ακόμα ηχούσαν οι κρότοι από την κατάρρευση του. Οπότε δεν αποτέλεσε έκπληξη η πλήρης απόκλιση των λόγων της Θεσσαλονίκης, από την πραγματικότητα, την οποία προσπάθησε ακολούθως να υπηρετήσει με ιδιαίτερο κόπο και ζηλευτή στοχοπροσήλωση, με μοναδικό αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.
Αλλά και οι δυο εκδοχές του παράλληλου νομίσματος, η χάρτινη υποσχετική IOU και η δήθεν ψηφιακή, που επιθυμούσε να επιβάλει ο Γιάννης Βαρουφάκης, ήταν εμμονικοί πειραματισμοί κάποιων αέναων συζητήσεων ανθρώπων, που ουδεμία σχέση έχουν με την οικονομία. Και μόνο το γεγονός πως ο Γιάννης Βαρουφάκης συγκρίνει σήμερα τις προτάσεις, του με την τεχνολογία του blockchain και το ψηφιακό νόμισμα Libra του Facebook, δείχνει πως η παράλληλη διαδρομή ακόμα καλά κρατεί. Φυσικά, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα από έναν άνθρωπο που είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη του, πως είχε πάει να σπουδάσει στην Αγγλία, διότι φοβόταν την εκδήλωση ενός νέου πραξικοπήματος το 1978.
Όμως και το εμμονικό όραμα του Γιάννη Δραγασάκη για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, είναι δύσκολο να διερευνηθεί ιστορικά. Αποκλείεται να το είχε οραματιστεί την εποχή που διεκδικούσε την αρχηγία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Αποκλείεται να το είχε σκεφτεί, προτού ανακατωθεί με την Τράπεζα Αττικής και τις εγγυητικές επιστολές και τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Αμέσως μετά λοιπόν, που αντελήφθη πως το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους και αρχές, αποφάσισε να φτιάξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα εκτός προδιαγραφών, εκτός ρυθμιστικών πλαισίων και εκτός πραγματικότητας. Το γεγονός πως ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης αυτού του μεγαλεπίβολου σχεδίου, σε μια περιθωριακή εταιρία - σφραγίδα με αμοιβή 19.000 ευρώ, καταδεικνύει την αστειότητα του εγχειρήματος.
Φθηνά την γλυτώσαμε. Και τώρα που αρχίζουμε να ξαναβρίσκουμε τις αναπνοές μας, τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, γελάμε με αυτό το τσίρκο που ακροβατούσε πάνω στα παράλληλα σχοινιά και στις παράλληλες διαστάσεις. Γελάμε, διότι ευτυχώς είμαστε αρτιμελείς, με δύναμη, επιμονή και υπομονή για να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας, από εκεί που αφέθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Γελάμε, διότι μπροστά μας υπάρχει η ελπίδα να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Γελάμε, διότι δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τις προκλήσεις της. Η τελευταία παράσταση του τσίρκου τελειώνει την Κυριακή. Στις 7μμ.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.