Της Νικολέττας Μουτούση
Το φαινόμενο Νάπολη στη διαχείριση των σκουπιδιών παραμένει ορατό σε αρκετές πόλεις της χώρας, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για υπέρογκα πρόστιμα από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και παρά τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία των κατοίκων.
Εικόνες ντροπής -ειδικά για ένα κατ'' εξοχήν τουριστικό νησί- επικρατούν στην Κέρκυρα, με τις σακούλες σκουπιδιών να σχηματίζουν τεράστιους σωρούς σε όλους τους δρόμους. Αιτία, η έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση, αλλά και η διαμάχη στην οποία έχουν οδηγηθεί κάτοικοι διαφόρων περιοχών που βλέπουν να επωμίζονται τα... σπασμένα από τους λάθος χειρισμούς των τοπικών αρχόντων.
Το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα είναι παλαιό, όπως παραδέχονται τοπικά στελέχη. Ωστόσο, το 2006 υπήρξε συμφωνία των τότε καποδιστριακών δήμων να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ. Μέσα από καθυστερήσεις και διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες το έργο πήρε πράσινο φως το 2011 και μετά την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις το 2013.
Ακύρωσαν το έργο
Μόνον, που στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 -όπως επισημαίνεται- εξελέγησαν τόσο στον Δήμο Κέρκυρας όσο και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι εκλεκτοί της Κουμουνδούρου. Κι επειδή τότε τα ΣΔΙΤ ήταν κόντρα στην ιδεολογία τους, απλώς κατήργησαν το έργο. Με αποτέλεσμα σήμερα στο νησί να επικρατεί απόλυτο χάος και αδιέξοδο στη διαχείριση απορριμμάτων.
«Ψηφίσανε νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που προέβλεπε τη δημιουργία τεσσάρων πράσινων σημείων για προσωρινή εναπόθεση, με στόχο να κατασκευάσουν με κρατικά χρήματα εργοστάσιο, παραδεχόμενοι βέβαια ότι στη συνέχεια θα το δώσουν σε ιδιώτη, γιατί δεν έχουν τεχνογνωσία και μέσα», σχολιάζει η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κέρκυρας και πρώην αντιδήμαρχος Φανή Τσιμπούλη. «Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα», αναφέρει, προσθέτοντας μάλιστα πως η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέδωσε τα ποσοστά ανακύκλωσης στο 17% και τώρα βρίσκονται στο 1%!
Με στόχο να αποσυμφορήσει την κατάσταση, η δημοτική αρχή επιχείρησε ως μεταβατική λύση να γίνεται εναπόθεση σκουπιδιών στο β'' κύτταρο του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, το οποίο όμως ήταν παράνομο, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος έχει κορεστεί και η διάρκεια ζωής του έχει οριστικά λήξει.
Αποτέλεσμα ήταν η επιλογή αυτή να οδηγήσει στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας για 8μηνη φυλάκιση με αναστολή κατά του δημάρχου Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζου, και του αντιδημάρχου καθαριότητας, Σπύρου Ασπιώτη, με την κατηγορία της απόπειρας υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, με μία απόφαση έωλη νομικά -όπως καταγγέλλουν τοπικά στελέχη- η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όρισε πως για έναν χρόνο θα γίνεται προσωρινή εναπόθεση των δεμάτων από το Τεμπλόνι -όπου, σημειωτέον, ο δεματοποιητής δεν λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο- στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, η διάρκεια ζωής του οποίου δεν ξεπερνάει τους 8 μήνες για όλη την Κέρκυρα και τους Παξούς.
Δεδομένου μάλιστα ότι απαγορεύεται η επιχωμάτωση, αν πέσει μια βροχή τα νερά και τα στραγγίσματα από τα δέματα των απορριμμάτων θα περάσουν στο υπέδαφος, στα ποτάμια και τη θάλασσα. «Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να αρνούνται τη δημιουργία εργοστασίου με ΣΔΙΤ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει... τροπάρι», σημειώνει η κυρία Τσιμπούλη.
Οπως αναφέρει, από το 2014, οπότε καταργήθηκε το προηγούμενο έργο, δεν έχει υπάρξει, ούτε έχει δρομολογηθεί κάποια λύση, δεν υπάρχει καν μελέτη για νέο έργο και αυτός είναι ο λόγος που εντείνει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης, καθώς διακρίνουν ότι μπορεί να επιβαρυνθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Θέλουν να βγάλουν τη θητεία τους για τον επόμενο χρόνο, να φύγουν και να αφήσουν χάος στους επόμενους», τονίζει χαρακτηριστικά για τη σημερινή δημοτική αρχή η πρώην αντιδήμαρχος Κέρκυρας.
Χωματερές παντού
Το κλίμα στην Κέρκυρα παραμένει πολεμικό, αλλά δυστυχώς δεν είναι η μόνη περιοχή της χώρας όπου καταγράφεται αδιέξοδο. Απέραντη χωματερή θυμίζει το Διακοπτό, αλλά και άλλες περιοχές της Δυτικής Αιγιαλείας, καθώς τα προβλήματα στην εξεύρεση χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων κρατάνε εδώ και πολλούς μήνες.
Η προσπάθεια να μεταφερθούν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας πυροδότησε την έντονη αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκο στον χώρο και δεν επιτρέπουν την είσοδο απορριμματοφόρων από άλλα σημεία, παρά το γεγονός πως έχουν κηρυχθεί περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν προσωρινά τα απορρίμματα της Αιγιαλείας σε άλλα σημεία της Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών όπου σκοπεύεται να πάνε τα απορρίμματα ζητάνε να σταματήσει το μπλόκο στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Μελέτες πάντως στην περιοχή της Αιγιαλείας κοντά σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων έχουν δείξει παρουσία βαρέων τοξικών ουσιών που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία αλλά επισείουν και κίνδυνο μόλυνσης του Κορινθιακού Κόλπου. Και οι ελλιπείς εγκαταστάσεις διαχείρισης δημιουργούν βουνό προβλημάτων και... σκουπιδιών και σε άλλες περιοχές -π.χ. Ηλεία, Καβάλα- ενώ ωρολογιακή βόμβα αποτελεί σταθερά ο ΧΥΤΑ Φυλής στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 5 Ιουνίου.