Το περίφημο e-gov, δηλαδή οι εφαρμογές της ψηφιακής διακυβέρνησης οικοδομούν ένα κράτος για όλους τους Έλληνες. Ένα κράτος όπου ο πολίτης εξυπηρετείται χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει ο βουλευτής ή ο συγγενής του που εργάζεται στο δημόσιο. Αυτή είναι η ιδέα πάνω στην οποία θέλουμε να επιχειρηματολογήσουμε στο σημερινό σημείωμα.
Όμως, πριν φτάσουμε σε αυτό, πρέπει να γίνει μια αναφορά στους ανθρώπους που εργάζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις «χρονοδιάγραμμα», «προθεσμία», «καταληκτική ημερομηνία», δεν μπορούν παρά να δώσουν τα εύσημα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής γιατί παρέδωσε στους πολίτες την πύλη gov.gr δύο μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Γι αυτά τα πρότζεκτ, ακόμα και η μία ώρα μέχρι την παράδοση του έργου έχει μεγάλη σημασία και οι άνθρωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέδωσαν το έργο δύο μήνες νωρίτερα για να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας. Είναι άθλος.
Τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη τον γνωρίζαμε «προ πολλού», οπότε δεν έχουμε εκπλαγεί από την ικανότητά του να παράγει πολιτική μέσα από κάθε έργο που αναλαμβάνει.
Ο κ.Γρηγόρης Ζαριφόπουλος όμως μας έχει εκπλήξει όχι τόσο με τις ικανότητες του στο πεδίο, αφού γι αυτές τις ικανότητες επιστρατεύτηκε στην κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό αλλά γιατί η περίπτωσή του λειτουργεί ως το παράδειγμα που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο γιατί το δίλημμα «πολιτικός ή τεχνοκράτης» στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Ο κ. Ζαριφόπουλος είναι ένας εξειδικευμένος τεχνοκράτης που έχει καταλάβει ότι τα ψηφιακά εργαλεία που φτιάχνει με τις ομάδες που εποπτεύει, ο πολίτης θα τα εκτιμήσει μόνο όταν καταλάβει πώς του αλλάζουν τη ζωή, όταν δηλαδή το manual το εργαλείου έχει πολιτική τεκμηρίωση.
Τον βλέπουμε, λοιπόν, στην τηλεόραση και μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που εξηγεί υπομονετικά πως λειτουργούν τα ψηφιακά εργαλεία που έχουν αναπτύξει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς ποτέ να παραλείψει να επισημάνει και μάλιστα εμφατικά ότι αυτά τα ψηφιακά εργαλεία είναι που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος.
Περί αυτού πρόκειται.
Το e-gov έχει κεντρική θέση στη σκέψη κάθε μεταρρυθμιστή γιατί είναι ένα εργαλείο που η χρήση του παράγει πολιτική και βέβαια κουλτούρα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία του σύγχρονου κράτους δικαίου αφού κάνει προσβάσιμες τις υπηρεσίες του κράτους σε όλους τους πολίτες, επί ίσοις όροις. Το e-gov μετατρέπει το αρχαϊκό κράτος- λάφυρο σ’ένα μηχανισμό ταγμένο στην υπηρεσία του λαού κι ένα τέτοιο κράτος που λειτουργεί για όλους, οι Έλληνες θα το εμπιστευτούν.
Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Παρά την ακινησία της καραντίνας, μέσα σε λίγες εβδομάδες, παράγεται πολιτική σε ποιότητα και ποσότητα που προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν επί δεκαετίες να παράξουν. Γίνεται πράξη το όνειρο γενεών μεταρρυθμιστών το οποίο βέβαια δεν ήταν «να έχουμε κομπιούτερ» αλλά να αποκτήσουμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε ένα κράτος όλων των Ελλήνων, ένα κράτος πολιτών και όχι πελατών. Όλες αυτές τις αλλαγές οφείλουμε να τις εξάρουμε και θα έρθει και η στιγμή για να τις γιορτάσουμε.