Ένα γκάλοπ για να ανησυχείς

Ένα γκάλοπ για να ανησυχείς

Οι δημοσκοπήσεις είναι σαν τους χρησμούς της Πυθίας. Όλα είναι ειπωμένα στη φράση και ο καθένας βγάζει το συμπέρασμα που θέλει. Στη χτεσινή, πάντως, της Metron Analysis η είδηση δεν είναι ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ότι η χώρα πάει στα βράχια και ο λαός από κάτω βράζει. Και οι λόγοι που καταγράφονται από τους ίδιους τους πολίτες είναι πολλοί.

Ο πρώτος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια βάση ψηφοφόρων 25%, από την οποία εκκινεί. Και μάλιστα τη διατηρεί έχοντας βλάψει τη χώρα και τους πολίτες όσο καμιά άλλη κυβέρνηση από το 1974 και μετά! Οικονομικά, αξιακά, κυριαρχικά, εκπαιδευτικά.

Με όλα αυτά, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ δεν είναι ούτε καν 10% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τσιμπήσει 0,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ η ΝΔ έχει χάσει 0,4% παρ' όλο που μεσολάβησε το Μακεδονικό. Η λάσπη της Novartis μοιάζει να αγγίζει περισσότερους.

Ο δεύτερος είναι ότι, παρ' όλα αυτά, οι πολίτες, στη συντριπτική πλειονότητα, δηλώνουν ότι κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει ούτε τα οικονομικά, ούτε τα εθνικά, ούτε τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής!

Ο τρίτος είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών βλέπει αρνητικά τα υπάρχοντα «μεγάλα» κόμματα, παρ' όλο που αρκετοί τα ψηφίζουν, και ακατάλληλους τους υπάρχοντες πολιτικούς για πρωθυπουργούς! Μάλιστα, όλοι οι πολιτικοί έχουν αρνητική βαθμολογία, από 59% (Μητσοτάκης) μέχρι 84% (Μιχαλολιάκος). Ο Τσίπρας 69%.

Ο τέταρτος είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η οικονομία και το ελάχιστο η … φορολογία και η κρίση αξιών και η παιδεία!

Ο πέμπτος, ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα κόμματα, το Κοινοβούλιο, τα συνδικάτα και τα ΜΜΕ, που υποτίθεται ότι είναι οι πυλώνες μιας Δημοκρατίας. Αντίθετα, εμπιστεύονται πρώτα το στρατό, την αστυνομία και την εκκλησία.

Και για του λόγου το αληθές:

Στο ερώτημα «ποια είναι η εντύπωσή σας για το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, το 72% απαντά «αρνητική». Θετική, μόνο το 19%. Στο ίδιο ερώτημα, για την εικόνα της ΝΔ το 68% απαντά «αρνητική». Θετική, πάλι το 19%.

Στο ερώτημα για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός Α Τσίπρας, το 68% έχει «αρνητική γνώμη» και μόνο το 23% θετική. Στο ίδιο ερώτημα για τον Κ Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 62% έχει αρνητική γνώμη και μόνο το 27% θετική.

Στο ερώτημα «μεταξύ των πολιτικών αρχηγών» ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 45% απαντάει «κανένας», έναντι 22% Μητσοτάκης και 18% Τσίπρας.

Στο ερώτημα αν η χώρα αυτή την περίοδο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, το 72% απαντάει «προς τη λάθος»!

Στο ερώτημα αν οι συνθήκες θα καλυτερέψουν, το 48% απαντάει ότι θα χειροτερέψουν και μόνο το 17% ότι θα καλυτερέψουν.

Στο ερώτημα, ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, το 57% απαντάει «κανένα». Ο ΣΥΡΙΖΑ του ηθικού πλεονεκτήματος παίρνει… 14% και η ΝΔ 13%.

Στο ερώτημα για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας έρχεται πρώτη η οικονομία με 39% και δεύτερη η ανεργία με 19%, τρίτοι οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 11% και τέταρτο το Μακεδονικό με 9%. Η κρίση των αξιών, που ευθύνεται για τα τρία πρώτα αξιολογείται μόνο με 2%, όπως και η διαφθορά με την Παιδεία! Κρίση κρίσεως…

Στο ερώτημα, τέλος, ποιο θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο, πρώτοι έρχονται ο στρατός, η αστυνομία η εκκλησία και η δικαιοσύνη και τελευταίοι τα κόμματα, τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ, η Βουλή και οι Τράπεζες.

Από όλα τα παραπάνω, και με απαξιωμένη τη Βουλή και τα κόμματα, δεν είναι να απορεί κανείς που η νοοτροπία και η δράση των άκρων κερδίζει διαρκώς έδαφος στα σπίτια, στα σχολεία, στο δρόμο, στην κοινοβουλευτική πρακτική. Καλλιεργημένη καθημερινά και από την κυβέρνηση και το κόμμα της σε όλα τα επίπεδα.

Η απαξία των κομμάτων και η προτίμηση των πολιτών σε στρατό, εκκλησία και αστυνομία θυμίζει πολύ το κλίμα του 1965- 67. Όμως, η παραμονή της χώρας στον πυρήνα της ΕΕ (την οποία οι πολίτες έχουν απαξιωμένη όπως και τα κόμματα ως θεσμό!) και η διάλυση της εσωτερικής κλειστής δομής του στρατού ήδη από το ΠΑΣΟΚ το 1982, απομακρύνουν κάθε κίνδυνο εκτροπής σαν του '67.

Οι εκτροπές, όμως, έχουν πολλές μορφές. Και ο λαός είναι αηδιασμένος. Με το 40% περίπου των ψηφοφόρων να απέχει από τις εκλογές. Η είδηση δεν είναι ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, ότι η ακρότητα, η αμορφωσιά και η αηδία προηγούνται της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Και βρίσκουν ευήκοα ώτα. Κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Γ Παπαδόπουλος-Τετράδης