Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Πρωτοφανής για τα ιατρικά χρονικά είναι η ταχύτητα της εξέλιξης της ιατρικής γνώσης για το νέο κορoνοϊό.
Ήδη από την πρώτη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, οι Κινέζοι επιστήμονες αναγνώρισαν την ύπαρξή του και τη σύνδεσή του με τους άλλους κορονοϊούς που προκάλεσαν τη SARS και το MERS.
Χθες, ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων "Lazzaro Spallanzani" της Ιταλίας η απομόνωση του ιού, μόλις 48 ώρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου στη γειτονική χώρα. Ο υπουργός Υγείας Roberto Speranza τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απομονώνει τον ιό, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα των υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Guiseppe Ipollito επεσήμανε ότι η απομόνωση του ιού, θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε καλύτερα τον μηχανισμό της επιδημίας και να δράσουμε κατάλληλα. Ο ιός με την μορφή που έφτασε στην Ιταλία, δηλώθηκε στην πλατφόρμα GenBank με την ονομασία "2019-nCoV/Italy-INMI1".
Μιλώντας στο Liberal.gr ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθ. Θάνος Δημόπουλος, εξήγησε ότι ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα έχει ενεργοποιηθεί στην αντιμετώπιση του νέου είδους κορονοϊού και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Πολύ γρήγορα, μόλις 10 μέρες από την εμφάνιση της νόσου, οι Κινέζοι αναγνώρισαν το νέο ιό και την ομοιότητά του με τους κορονοϊούς που είχαν προκαλέσει τη SARS και το MERS. Ακολούθησε η καλύτερη αποτύπωση του γονιδιώματος του νέου ιού.
Η απομόνωση του κορoνοϊού από τους Ιταλούς, θα μας επιτρέψει να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο, ενώ θα μπορέσει να μας δώσει πληροφορίες για το πώς θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση ή τη βαρύτητα της νόσησης.
Αντίστοιχα, η αναγνώριση της ομοιότητας του νέου ιού με τους άλλους κορονοϊούς που προκάλεσαν τη SARS και το MERS, μπορεί να μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τα αντι-ιικά φάρμακα που μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμα για τις δύο προηγούμενες νόσους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα επιδημία.
Το ίδιο περιμένουμε να συμβεί και με τα διαγνωστικά τεστ για την επιβεβαίωση ότι οι ασθενείς πάσχουν από τον συγκεκριμένο ιό.
Τέλος, με την απομόνωσή του, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη κάποιου εμβολίου για την ανοσοποίηση από τον νέο κορονοϊό.
Ο κ. Δημόπουλος, επεσήμανε ότι "είναι πρωτοφανής στα ιατρικά χρονικά η τόσο γρήγορη διάγνωση του προβλήματος, η οποία συνάδει με την εξέλιξη που έχει συντελεστεί στις βασικές επιστήμες".
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η απομόνωση του νέου κορoνοϊού από το Ιταλικό Ινστιτούτο, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, διότι πέρα από την συμβολή της στην βελτίωση των εργαστηριακών εξετάσεων και στην αναγνώριση φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή εμβολίου που μπορεί να αναπτυχθεί, επιβεβαιώνει ότι ο ιός δεν έχει υποστεί μετάλλαξη μέχρι στιγμής.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ για την δήλωση των περιστατικών που εμφανίζονται σε κάθε χώρα, ζητά την καθημερινή καταγραφή των νέων περιστατικών σε επίπεδο περιοχής, περιφέρειας και δήμου όπου είναι δυνατόν, καθώς και το επίπεδο βαρύτητας των περιστατικών ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες που έχουν καθοριστεί.
Επίσης ζητά συγκεντρωτικά εβδομαδιαία στοιχεία ως εξής:
- Συνολικό αριθμό περιστατικών και θανάτων από την έναρξη της επιδημίας,
- Εβδομαδιαία καταγραφή των περιστατικών, θανάτων, σοβαρών περιστατικών και περιστατικών που νοσηλεύθηκαν,
- Εβδομαδιαία καταγραφή περιστατικών, θανάτων, σοβαρών περιστατικών και περιστατικών που νοσηλεύθηκαν κατά φύλο και ηλικιακή κατηγορία από 0-4, 5-14, 15-24, 25-59 και 60 και άνω
- Συνολικό αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν και πόσα από αυτά βρέθηκαν θετικά και
- Όπου είναι δυνατόν, αριθμό επαφών που βρίσκονται σε επιτήρηση και αριθμό νέων επαφών του ασθενή που αναγνωρίστηκαν.
Τέλος, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι τα δείγματα είναι προτιμότερο να προέρχονται από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ πρόσθετα δείγματα μπορούν να ελέγχονται από άλλα βιολογικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, των ούρων, κοκ.