Του Σάκη Μουμτζή
Είναι θετικό που ο πρωθυπουργός εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του με λόγιες εκφράσεις. Οφείλω να του το αναγνωρίσω. Εξίσου θετικό που η θεαματικότητα της συνέντευξης του ξεπέρασε την θεαματικότητα του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ.
Μέχρις εδώ όλα καλά.
Είμαι σίγουρος πως ο Α.Τσίπρας γνωρίζει τι σημαίνει «εν ευθέτω χρόνω». Συνεπώς γνωρίζει πως μέσα στην συγκεκριμένη έκφραση κρύβεται η υποκειμενικότητα και η αυθαίρετη κρίση. Γιατί τελικά, ποιος ορίζει πότε ο χρόνος είναι ο «αρμόζων» ή «ο ενδεδειγμένος»; Μα φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ομως αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε για την περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-αποστατών δεν συγκεντρώσει τις 151 ψήφους. Τότε ο Α. Τσίπρας, και μόνον αυτός, θα κρίνει αυθεντικά πότε θα προσφύγει στις κάλπες. Αυτό σημαίνει «εν ευθέτω χρόνω».
Η δημοκρατική νομιμότητα όμως επιβάλλει, ευθύς ως διαπιστωθεί η απώλεια της δεδηλωμένης και η αδυναμία σχηματισμού άλλης κυβέρνησης, την διενέργεια εκλογών, στον προβλεπόμενο, από το Σύνταγμα, χρόνο. Δεν χωρούν υποκειμενικές κρίσεις και πολιτικές σκοπιμότητες για την επιλογή του χρόνου των εκλογών.
Βέβαια, σε ανύποπτο χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είχε προετοιμάσει για κυβέρνηση μειοψηφίας. Και ο πρωθυπουργός, τώρα, ουσιαστικά τον επιβεβαιώνει. Γιατί στο χρονικό διάστημα μεταξύ της διαπίστωσης πως χάθηκε η δεδηλωμένη και της προσφυγής στις κάλπες, θα κυβερνά την χώρα κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σύμφωνα δε με τον πρωθυπουργικό «εύθετο χρόνο», οι εκλογές μπορεί να διεξαχθούν και τον Οκτώβριο του 2019. Αρα είναι περιορισμένης αξίας η ευαισθησία του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή, αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Π.Καμμένος.
Να υπενθυμίσω πως το καλοκαίρι του 2015, όταν αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 45 περίπου βουλευτές, ο Α.Τσίπρας αναγκάσθηκε να διενεργήσει εκλογές. Δεν τις έκανε λόγω δημοκρατικού φρονήματος και τήρησης των κοινοβουλευτικών ηθών. Με απλά λόγια, δεν μπορούσε τότε να συγκροτήσει ούτε κυβέρνηση μειοψηφίας ( το ελάχιστον 120 βουλευτές) και έκανε εκλογές. Ηταν μονόδρομος.
Σήμερα ο Α.Τσίπρας οχυρωμένος πίσω από την συνταγματική αυτή πρόνοια, επικαλείται τον «εύθετο χρόνο». Το άρθρο 84 του Συντάγματος του δίνει αυτήν την δυνατότητα. Η δημοκρατική νομιμότητα όμως άλλα επιτάσσει. Αμεση προσφυγή στις κάλπες.
Συνεπώς προχθές ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του «πούλησε» τζάμπα δημοκρατική ευαισθησία. Στην ουσία δεν μετακινήθηκε καθόλου από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ούτως ή άλλως μια κυβέρνηση 145+ αποστάτες έχει κοντινή ημερομηνία λήξεως.