Εμβόλια κατά του ρατσισμού, που θα βρούμε;

Εμβόλια κατά του ρατσισμού, που θα βρούμε;

Στο Ωραιόκαστρο και την Φιλιππιάδα, κάποιοι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά προσφύγων να πηγαίνουν σε σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Το ίδιο και στην Κω όπου μάλιστα οι γονείς απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις ! Στην Ημαθία, οι έξι από τους επτά συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αντιδρούν στην ένταξη σε σχολεία 60 προσφυγόπουλων που ζουν σ' ένα στρατόπεδο που έχουν ονομάσει κέντρο φιλοξενίας.

Ένας από τους βασικούς λόγους που προβάλλουν στις αντιδράσεις τους, είναι πως τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών δεν είναι εμβολιασμένα. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σχόλιο για όλα αυτά, να είναι εκείνο του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας «Εμβόλια για τα προσφυγόπουλα θα βρεθούν, εμβόλια κατά του ρατσισμού όμως, που θα βρούμε;».

Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα, είναι δύσκολη. Ο ρατσισμός απλώνεται παντού. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο στο ντόμινο των αντιδράσεων για την χρήση σχολείων από παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Αλλά και σε άλλα επίπεδα. Όταν στα Μέσα ενημέρωσης κυριαρχούσε η είδηση για το Ωραιόκαστρο, παρατήρησα τα σχόλια αναγνωστών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων που φιλοξενούσαν την είδηση. Ήταν εντυπωσιακά πολλά τα ακραία αρνητικά σχόλια για τους ξένους. Κάποια, θα τα ζήλευαν και οι Χρυσαυγίτες.

Μια μικρή σταχυολόγηση: «μουσουλμάνοι, εν δυνάμει στρατός κατοχής», «Τους έπιασε πρεμούρα να μορφώσουν τα προσφυγόπουλα», «Έλληνες αντισταθείτε στην κομποστοποίηση των λαών», «μουσουλμανική απόβαση στην χώρα μας», «όσοι θέλουν προσφυγόπουλα στα Ελληνικά σχολεία, να τα πάρουν σπίτι τους». Και άλλα τέτοια,

Προφανώς και τα σχόλια αυτά, δεν αποτελούν μια τεκμηριωμένη απόδειξη. Αποτελούν ωστόσο μια ένδειξη ότι είναι υπερβολικά πολλοί αυτοί οι οποίοι έχουν ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Αν συνυπολογιστεί πως ο βασικός πολιτικός εκφραστής τέτοιων απόψεων (το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής), εξακολουθεί παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από την δράση της, να διατηρεί ισχυρά ποσοστά επιρροής, κατανοεί κάποιος πως το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Σίγουρα, δεν πρέπει να κατατάξουμε όλους τους συγκεκριμένους γονείς στην κατηγορία των ακροδεξιών ή ρατσιστών. Θα ήταν λάθος και αυθαίρετο. Μια βασική αιτία που οδηγεί κάποιους ανθρώπους σε τέτοιες αντιδράσεις, είναι η άγνοια. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ελονοσία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και κάποιοι πως αν το παιδί τους καθήσει στο ίδιο θρανίο, έστω και διαφορετική ώρα, μ' ένα προσφυγόπουλο θα μολυνθεί. Στην περίπτωση του Ωραιόκαστρου, μάταια ο πρόεδρος των γιατρών του κόσμου έλεγε πως τα παιδιά των προσφύγων έχουν εμβολιαστεί, δεν τον πίστευαν.

Από το σύνολο των προσφύγων που ζουν στην χώρα μας, το 46% είναι παιδιά. Έχουμε υποχρέωση αφού ζουν εδώ να καλύψουμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες περίπου 20.000-22.000 παιδιών. Άλλωστε, κάποια από τα εκατομμύρια που παίρνουν είτε η κυβέρνηση, είτε διάφορες ΜΚΟ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα παίρνουν και γι αυτό τον λόγο. Μάλιστα, πρόσφατα ο επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. Χρ. Στυλιανίδης είπε πως για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών αυτών, θα δοθούν επιπλέον κονδύλια.

Η απάντηση στην άγνοια που μεγενθύνει τέτοιες αντιδράσεις, πρέπει να έρθει από την κυβέρνηση. Η οποία όχι απλά πρέπει ν απαντήσει στους φόβους όσων αντιδρούν, αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Καθυστέρησε υπερβολικά να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές, καθυστερεί ακόμα και σήμερα να διαχειριστεί το πρόβλημα…

Γιάννης Παντελάκης