Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη: «Δεν έχουμε φάρμακα!»

Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη: «Δεν έχουμε φάρμακα!»

«Δεν έχουμε φάρμακα, ξεμένουμε από εξοπλισμό, ούτε προστατευτικές μάσκες για το ιατρικό προσωπικό δεν έχουμε, μας δίνουν μια κάθε 5 ημέρες και από πάνω πρέπει να φοράμε και μια χειρουργική, προκειμένου να μην παλιώσει», δηλώνει στο liberal.gr o γιατρός Μανώλης Αρμενάκας που υπηρετεί στο νοσοκομείο Presbyterian της Νέας Υόρκης.

Ο ουρολόγος στην ειδικότητα, που έχει επιστρατευτεί στα εξωτερικά ιατρεία των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, περιγράφει μια χαοτική μέχρι και τριτοκοσμική κατάσταση. Μιλά για νοσοκομεία που δεν έχουν χώρο, για ετοιμοθάνατους που τοποθετούνται όπου υπάρχει άδειο κρεβάτι, εκτός εντατικής, για μια μάχη που βρήκε εντελώς απροετοίμαστο το σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

«Χθες το πρωί τα νοσοκομεία Presbyterian, Cornell και Columbia, είχαν 1.800 ασθενείς με κορονοϊό αλλά τους έλειπαν αναπνευστήρες σε ποσοστό 30%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αρμενάκας. Και αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και το θέμα με τα αποθέματα χλωροκίνης που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά και έχουν συγκεντρωθεί από τις αρχές στις κρατικές αποθήκες, προκειμένου να διατεθούν στους ασθενείς σε κάποιο επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη:

- Κε καθηγητά, πώς είναι η κατάσταση στη Νέα Υόρκη με τον κορονοϊό;

Ζούμε όλοι μια χαώδη κατάσταση, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να μην είναι καθόλου προστατευμένοι. Μάλιστα όταν συγκρίνουμε από τις φωτογραφίες που βλέπουμε στην Κορέα και την Κίνα, διαπιστώνουμε ότι εκεί είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από μας.

Εδώ ούτε μάσκες Ν95 έχουμε, τη στιγμή που ακόμη κι αυτές δεν αρκούν, αφού χρειάζεται προστασία για όλο το πρόσωπο και το σώμα. Μάλιστα, τις Ν95 μάσκες μας δίνουν μια μάσκα για 5 μέρες. Και πρέπει να φοράμε και χειρουργική μάσκα από πάνω, να μην παλιώσει γρήγορα. Τις χειρουργικές μάσκες τις κρατάμε ολόκληρη την ημέρα και μετά τις πετάμε. Ζούμε χωρίς υπερβολή μια τριτοκοσμική κατάσταση.

Όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και το βοηθητικό, όπως οι καθαριστές, βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ο κορονοϊός μας βρήκε απροετοίμαστους. Δεν αξιολογήθηκε σωστά το πρόβλημα από την αρχή.

Χθες το πρωί στο Presbyterian, το νοσοκομείο του Cornell και το νοσοκομείο του Columbia,  είχαν 1800 ασθενείς με κορονοϊό και χρειάζονταν 30% σε αναπνευστήρες.

- Οι ασθενείς αυτοί ήταν σε θάλαμο ή σε μονάδα εντατικής;

Δεν έχουν χώρο. Σε θαλάμους. Μερικοί ετοιμοθάνατοι που δεν πρόκειται να επιβιώσουν (ηλικία, άλλες παθήσεις παράλληλες) τοποθετούνται σε άλλο όροφο, εκτός εντατικής, αλλά έχουν αναπνευστήρες. Δεν μπορούμε να χτίσουμε μεγαλύτερες εντατικές. Μπορούν όμως αυτοί οι άρρωστοι να μπουν σε δωμάτια, όπου εκεί μεταφέρονται οι αναπνευστήρες.

Εδώ, δημιουργούνται νοσοκομεία όπως αυτά του στρατού, σε πάρκινγκ, ένα στο Central Park, ενώ τώρα δημιουργείται άλλο ένα σε ένα πελώριο εκθεσιακό κέντρο, για περιστατικά που δεν έχουν κορονοϊό.

Ακόμη, υπάρχει ένα μεγάλο καράβι του στρατού έξω από τη Νέα Υόρκη (και στην Καλιφόρνια έχουν κάνει το ίδιο), με 1000 κρεβάτια για ασθενείς με άλλες παθήσεις εκτός από κορονοϊό.

Τα κανονικά νοσοκομεία πολύ γρήγορα γεμίζουν. Και δεν είναι λόγος να βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας.

- Εσείς είστε ουρολόγος...

Όλους τους γιατρούς τους επιστρατεύουν. Αυτή την εβδομάδα είμαι στο γραφείο.

Από την επόμενη εβδομάδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Ρώτησα έναν καθηγητή ουρολογίας, πολύ διάσημο χειρουργό, τον οποίον είχαν βάλει στα επείγοντα. Τον τοποθέτησαν εκεί, να παίρνει αίμα από τους ασθενείς.

Καταλαβαίνω, υπάλληλος είσαι, θα πας. Ως πρώτη γραμμή όμως, δεν έχουμε τις σωστές συνθήκες.

- Τι πρωτόκολλο εφαρμόζεται για την διαχείριση των ασθενών;

Χρησιμοποιούμε το τεστ μοριακής ανάλυσης και μετά κρίνουμε ανάλογα.

- Υπάρχει περίπτωση να στείλετε στο σπίτι ασθενή με κορονοϊό; Με ποιο κριτήριο;

Φυσικά. Νέος, με ήπια συμπτώματα, χωρίς πυρετό, δεν κάνουν καν εξέταση. Πας στο σπίτι. Αν έχεις και πυρετό, κάνουμε τεστ που παίρνει μια ημέρα για την απάντηση. Κάνουμε επίσης και ακτινογραφίες και αμέσως βλέπουμε τον κορεσμό οξυγόνου, εξετάσεις που είναι πολύ απλές.

- Παρατηρείτε τις μετρήσεις των ασθενών για να βγάλετε κάποια συμπεράσματα;

Όποιος σκέφτεται κάνει έρευνα, αλλά πόσα από όλα θα έχουν αξία τελικά, αυτό δεν το ξέρουμε. Θα ελεγχθούν πολλά πράγματα, επειδή κάνει πολυοργανική ανεπάρκεια. Θα χρειαστεί όμως να γίνουν και εξετάσεις σε πολλά άτομα.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Αμερική κάνεις εξέταση μόνο αν έχεις συμπτώματα. Άρα πολύ περισσότερος κόσμος έχει κορονοϊό απ΄ ότι στην πραγματικότητα γνωρίζουμε, και δεν θα το μάθουμε ποτέ.

- Με την προστασία σας τι γίνεται; Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για υλικά ή δεν παράγονται αρκετά, άρα δεν υπάρχουν στην αγορά;

Δεν υπάρχουν μάσκες και υλικό προστασίας. Για την ώρα δεν υπάρχει παραγωγική δυνατότητα και σε όποιον παράγει, τα πληρώνεις πολύ πιο ακριβά απ΄ ότι πριν 2 χρόνια.

Επιπλέον τα νοσοκομεία τώρα, χάνουν πολλά χρήματα. Βλέπουν ελάχιστους ασθενείς.

Τώρα με την στροφή στην τηλεϊατρική, επιδιώκεται μια κάλυψη των ασθενών με πολύ μικρά ποσά, που ίσως να οδηγήσουν σε αύξηση της χρηματοδότησης για υλικά. Γιατί τα εξωτερικά ιατρεία είναι πηγή κερδοφορίας.

- Οι ασφάλειες πληρώνουν, παρότι έχει κηρυχθεί πανδημία;

Οι ασφάλειες πληρώνουν εξετάσεις και νοσηλείες. Έχουν όμως η κάθε μία τόσες ιδιαιτερότητες που δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις, τι κάνεις σε τέτοια περίπτωση. Ιδίως αφού συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Δεν μπορώ όμως να πιστέψω ότι κάποιος που είναι ασφαλισμένος και πληρώνει εξωφρενικές εισφορές, μπορεί να μην τον καλύψει η ασφάλειά του. Εδώ, μια εβδομάδα στην εντατική, έχεις ξεπεράσει τις 100.000 δολ.

Ενδεχομένως να πάρει λίγο καιρό, όμως δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος θα μείνει ακάλυπτος. Εδώ δεν έχουμε δημόσια ασφάλιση, ο εργοδότης πληρώνει την ιδιωτική ασφάλεια, είναι υποχρεωτικό.

Εσείς πάντως είστε πολύ καλύτερα από μας. Η Κυβέρνησή σας αντίδρασε γρήγορα, είναι και το DNA μας, πάντως η εικόνα της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη...

- Σε ότι αφορά τα φάρμακα, τι γίνεται;

Δεν έχει αποδειχθεί συγκεκριμένη δράση, οπότε εδώ δεν συνιστάται και τονίζονται οι παρενέργειες. Όσο για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε, ήταν σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων και δεν είχε και συγκριτική ομάδα. Οι Αμερικανοί είναι πιο συντηρητικοί και καθυστερούν πολλές φορές, έστω κι αν είναι αργά. Μακάρι να αποδειχθεί κάποια βελτίωση, για να καλυφθεί ο κόσμος.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα έχουν πάρει όλα τα φάρμακα εδώ και δύο εβδομάδες τα έχουν αποθηκεύσει στις κρατικές αποθήκες.

- Και δεν τα διαθέτουν;

Όχι, σαν γιατρός μπορώ να συνταγογραφήσω οποιοδήποτε φάρμακο, ανεξάρτητα από την ειδικότητά μου σε αντίθεση με σας. Μπορώ να δώσω συνταγή για ότι θέλω. Τουλάχιστον πριν δυο εβδομάδες που έψαξα χλωροκίνη, δεν βρήκα πουθενά. Σε κανένα φαρμακείο, ούτε στην Αμερική, ούτε στον Καναδά. Τα έχουν βγάλει από το εμπόριο. Ελπίζω να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες.

Κοιτάξτε κι εσείς να προστατευθείτε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές...

AP Photo/John Minchillo