Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτές τις ημέρες και ώρες η τουρκική οικονομία είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναδούμε από τι γλιτώσαμε το 2015. Στην Τουρκία, εκτός από την εξαφάνιση των συναλλαγματικών διαθεσίμων λόγω της πρωτοφανούς υποτίμησης της λίρας, παρουσιάζεται το φαινόμενο ενός καλπάζοντος πληθωρισμού που δύναται να λάβει τη μορφή του υπερπληθωρισμού, ένα φαινόμενο που η Ελλάδα είχε ζήσει στα χρόνια της Κατοχής.
Αυτές τις ώρες στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και οι καταστηματάρχες έβαλαν ουσιαστικά δελτίο. Οι δε μισθοί έχασαν σχεδόν τη μισή αξία τους. Ως γνωστόν ο πληθωρισμός είναι ένας από τους τρόπους αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Με απλά λόγια, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης και τυχοδιωκτικής πολιτικής Ερντογάν η μεσαία και κατώτερη τάξη της Τουρκίας περνά δύσκολες μέρες και έπεται συνέχεια.
Εννοείται πως τα ελεγχόμενα από το καθεστώς ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος.
Στην πατρίδα μας, το 2015, κάποιοι έψαχναν για άλλα ασφαλή λιμάνια στην Αγία Πετρούπολη. Άλλοι σχεδίαζαν εισβολή στο Νομισματοκοπείο και κάποιοι άλλοι αναζητούσαν χαρτί για να τυπώσουν δραχμές. Δε χρειάζεται να έχεις μνήμη ελέφαντα για να θυμάσαι πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκανε τα πάντα για να οδηγήσει την Ελλάδα σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που ζουν σήμερα οι Τούρκοι πολίτες.
Είναι εντελώς διαφορετικά να υποθέτεις τι θα μπορούσε να συμβεί σε σένα, από το να βλέπεις ζωντανά το γείτονα σου να υφίσταται αυτά που εσύ απέφυγες. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μια εικασία. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει το γεγονός. Και κάνεις το σταυρό σου.
Συγχρόνως, έχεις τη δυνατότητα να αξιολογήσεις και να κρίνεις πολιτικές και συμπεριφορές. Να δικαιώσεις και να αποδοκιμάσεις.
Ως εκ τούτου, εμείς οι του «μένουμε Ευρώπη», παρατηρώντας τα όσα γίνονται στην Τουρκία αυτές τις μέρες, αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή μας να στηρίξουμε αδιαπραγμάτευτα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, γιατί ουσιαστικά στηρίζαμε τη δημοκρατική πορεία της Ελλάδας.
Τα οικονομικά μοντέλα Βαρουφάκη και Ερντογάν δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα σε δημοκρατικά πολιτεύματα γιατί προκαλούν πόνο, δυστυχία, φτώχεια, εξαθλίωση, που οδηγούν σε διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις. Μόνο δικτατορικά ή ημιδικτατορικά καθεστώτα μπορούν να επιζήσουν - μέσω της καταστολής - από τέτοιες καταστάσεις.
Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης Π. Καμμένου ότι την εσωτερική ασφάλεια θα την εγγυηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Ας αναλογιστούμε τι θα γινόταν αν επικρατούσε η πολιτική γελοίων ανθρώπων και βγαίναμε από την ευρωζώνη. Θα ζούσαμε - μέχρι πότε; - με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Σήμερα, η Αpple σταμάτησε την εξαγωγή συσκευών της στην Τουρκία λόγω της έκρυθμης οικονομικής κατάστασης. Φαντάζεστε τι θα γινόταν στην Ελλάδα της καλοπέρασης και της τρυφηλής ζωής, των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων, αν ένα κινητό αυτής της εταιρείας που κοστίζει σήμερα 1000 ευρώ, στοίχιζε 2.000.000 δραχμές και θα χρειαζόσουν πέντε μισθούς για να το αγοράσεις; Αν υπήρχε βέβαια.
Ας τα θυμόμαστε όλα αυτά για να μην τα ξαναπεράσουμε και ας πούμε για μια ακόμα φορά πως «άγιο είχαμε»!